close-btn

Єврозона вже перебуває в рецесії через енергетичну кризу — аналітики

На думку економістів UBS Group AG, єврозона вже вступила в неглибоку рецесію, яка була спричинена зростанням цін на енергоносії і триватиме до кінця року

Єврозона у рецесії

Єврозона у рецесії Фото: pixabay.com

У четвер, 25 серпня, аналітики UBS Group AG опублікували звіт, де зазначено, що економіка 19 країн скоротиться на 0,1% у третьому кварталі та на 0,2% у четвертому. Також було знижено прогноз зростання на 2023 рік — з 1,2% до 0,8%.

«У світлі значного зростання цін на енергоносії, що передбачає подальший тиск на споживачів та інвестиції в основний капітал, ми тепер очікуємо, що в єврозоні настане технічна рецесія».
заявили економісти під керівництвом Рейнхарда Клузе

Найважливішим припущенням є те, що ціни на природний газ зростатимуть і надалі, але серйозного дефіциту не буде. Якщо виникне потреба в нормуванні, «економічні збитки, швидше за все, будуть набагато серйознішими», — вважають у UBS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ділова активність у ЄС продовжує знижуватися: наближається рецесія

Ця думка збігається з опублікованими в четвер даними аналітиків S&P Global, згідно з якими підприємства в єврозоні знижують активність другий місяць поспіль і втрачають оптимізм щодо ситуації загалом.

Економісти Morgan Stanley також стали песимістичнішими, прогнозуючи глибший спад у єврозоні, ніж раніше, починаючи з четвертого кварталу.

«Ми прогнозуємо більш тривалий вплив енергетичної кризи наступного року, оскільки очікуємо, що зростання цін та невизначеність щодо постачання енергоносіїв збережуться аж до зими 2023-24 років. Однак не все так похмуро, і ми, як і раніше, вважаємо, що за цим складним періодом буде відновлення, викликане зростанням приватних і державних інвестицій».
підкреслили аналітики

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Гірше, ніж 2008-го: Пітер Шифф прогнозує обвал долара, а Майкл Б’юррі позбавляється всіх акцій

Криза в FinTech: які компанії зазнали найбільших збитків за останній час

Індекс S&P 500 опустився до мінімального з часів президентства Ніксона рівня

За матеріалами bloomberg.com

google news