close-btn

Гірше, ніж у 2008: Пітер Шифф прогнозує обвал долара, а Майкл Б'юррі позбавляється всіх акцій

Схоже, що світ чекає на фінансову кризу набагато серйознішу, ніж була в 2008 році. Шифф вважає, що наближається стійка і вища інфляція, за якою піде обвал долара США, а Майкл Б’юррі попереджає про наближення «матері всіх крахів»

https://english.elpais.com/

Пітер Шифф про інфляцію та крах долара

Незважаючи на місячну смугу ралі американських акцій, насувається гірша фінансова криза, ніж у 2008 році, вважає Пітер Шифф, головний ринковий стратег Euro Pacific Asset Management.

Шифф попередив, що якщо Федеральна резервна система продовжить підвищувати відсоткові ставки, то станеться серйозніша фінансова криза, ніж у 2008 році:

2008 був пов'язаний з безнадійними боргами. Справа була в тому, що люди позичали гроші і не могли їх повернути. Забезпечення за цими кредитами було марним, тому що це була нерухомість, і ціни впали. Що ж, зараз у нас набагато більше боргів, ніж у 2008 році… отже, це буде набагато більша криза, коли почнуться дефолти.

Шифф додав, що цього разу банкам не врятуватися.

Інфляція всерйоз і надовго

Загальний індекс споживчих цін у річному обчисленні, що включає продукти харчування та енергію, зріс на 8,5% у липні, що свідчить про зниження офіційного показника інфляції порівняно з попереднім місяцем, коли у річному обчисленні ціни зросли на 9,1%. Показник 9,1% був 41-річним максимумом.

Але щоденним нагадуванням американцям про стрімке зростання цін є вартість палива. Бензин подорожчав більш як на 60%. У середньому він коштує близько $5 за галон. Є місця, де і всі $8. Крім того, інфляція закріпилася і поширилася на дедалі більше продуктів, від магазинів до готелів.

Незважаючи на невелике зниження індексу споживчих цін, Шіфф вважає, що інфляція буде набагато гіршою:

В мене не має сумніву, що ми отримаємо вищий показник, ніж 9,1%. Ми й близько не покінчили з проблемою інфляції. Вона існуватиме роками й роками, і, можливо, до кінця цього десятиліття, а потім ще кілька років. Як це не парадоксально, інвестори продають долари і купують золото на нижчому, ніж очікувалося, зростанні липневого індексу споживчих цін, оскільки думають, що ФРС ухвалить менш агресивну політику. Вони мають рацію, продаючи долари і купуючи золото, але з неправильних причин. Зниження інфляції має тимчасовий характер.

На його думку, якщо Федеральна резервна система продовжить підвищувати відсоткові ставки, то фінансова криза неминуча. Рецесія чи ні, але економічне нездужання вже відчутне. Звіт, опублікований у червні, показав, що 36% тих, хто заробляє понад $250 000 на рік (що в чотири рази більше за середню зарплату), живуть від зарплати до зарплати. Якщо значна частина найбільш привілейованого ешелону відчуває, що ледве зводить кінці з кінцями, то неважко уявити, як справи в інших американців.

У міру того, як ФРС намагається запобігти масштабній фінансовій кризі, Шіфф вважає, що це призведе до «кризи суверенного боргу» та «кризи долара США». Індекс долара США зріс на 9,5% із початку року. Однак Шифф заявив, що майбутні події не враховуються належним чином. Коли долар обвалиться, ціни на золото та срібло злетять до небес.

Майкл Б’юррі скидає всі акції, крім однієї, після передбачення ринкового краху

Інвестиційна компанія Майкла Б’юррі Scion Asset Management позбулася всіх своїх акцій, крім однієї, згідно з інформацією, поданою компанією до Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) у понеділок.

Майкл Б’юррі був одним із перших, хто передбачив крах іпотечного ринку в США, з якого почалася світова фінансова криза 2008-2009 років. Він заробив на ставці проти ринку $100 млн для себе та $700 млн для інвесторів фонду Scion Capital, яким він тоді керував. Через два роки Б’юррі став персонажем книги Майкла Льюїса, за якою було знято фільм «Гра на пониження» (Big Short).

У другому кварталі Scion продала свої довгі позиції по 11 акціях США, включаючи материнську компанію Google – Alphabet, материнську компанію Facebook – Meta Platforms, Bristol Myers Squibb, Booking Holdings, Cigna Corp., Warner Bros. Discovery, Global Payments та Nexstar Media Group. Наприкінці першого кварталу фірма управління активами володіла акціями на суму $165 млн.

Фірма Б’юррі зберегла лише один пакет акцій — 501 360 акцій Geo Group Inc. (NYSE: GEO), медичної компанії з Флориди, яка інвестує у приватні в’язниці та психіатричні установи в Північній Америці, Австралії, Південній Африці та Великобританії, а її ринкова капіталізація становить менше $900 млн. Важко зробити висновок, що GEO може бути компанією з більш сприятливим співвідношенням ризику та винагороди порівняно з такими гучними іменами, як Meta та Google. З іншого боку, у Б’юррі є досвід пошуку цінних компаній, з яких він отримує прибуток як керуючий активами.

Найближчі послідовники Б’юррі, ймовірно, сприймуть його рішення ліквідувати свій портфель як погане знамення. Минулого літа керівник хедж-фонду діагностував «найбільшу спекулятивну бульбашку всіх часів і в усіх відношеннях», зазначивши, що власники мемних акцій і криптовалют наближаються до «матері всіх крахів».

Зовсім недавно він порадив інвесторам не надто радіти з приводу недавнього ралі акцій, оскільки попередні спади бачили багато тимчасових відскоків, перш ніж знаходили дно. У своєму Твіттері Майкл попередив, що для економіки США наближається зима, пославшись на зростання споживчого боргу: «Чисті залишки за споживчими кредитами зростають рекордними темпами, оскільки споживачі не скорочують витрати перед інфляцією».

Чого чекати

Інфляція, яка вже підскочила наприкінці 2021 року через зростання зайнятості та попиту після обмежень, введених Covid-19, вийшла з-під контролю до рівнів, небачених за 40 років, в основному через проблеми в ланцюжку поставок та різке підвищення ціни на електроенергію. Те, що спочатку розглядалося як перехідна ситуація, укоренилося, оскільки розпочалася й продовжується війна в Україні, що викликало вторинні хвилі інфляції.

Минулого року, щоб приборкати інфляцію за рахунок скорочення грошової маси, центральні банки розробили дорожню карту для поступового припинення економічних стимулів, зберігаючи при цьому низькі відсоткові ставки, щоб дати інвесторам та позичальникам перепочинок у постпандемічні роки. Ця стратегія була зведена нанівець вторгненням Росії до України. Федеральна резервна система, Банк Англії та Європейський центральний банк були змушені різко розвернутися і прискорити підвищення відсоткових ставок, щоб спробувати придушити зростаючу інфляцію, знизивши рівень запозичень і споживчих витрат.

У світі, залежному від ліквідності після Великої рецесії 2008–2009 років, набагато жорсткіша грошово-кредитна політика завдає серйозного удару по перспективах зростання. На додаток до зростання цін та відсоткових ставок світу тепер, ймовірно, доведеться боротися зі зростанням безробіття.

Провідні економісти та підприємці вже відкрито говорять про рецесію у 2023 році, хоч і стверджують, що вона буде недовгою. Такої думки дотримуються 70% опитаних Financial Times економістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: iPhone 14: повний посібник з флагманського смартфону 2022 від Apple

google news