close-btn

Кому у рф заборонили використовувати продукцію Apple

У рф забороняють використання продукції Apple в державних органах. У результаті незліченна кількість державних службовців і чиновників змушені відмовитися від iPhone та іншої продукції Apple відповідно до вимог держави.

Apple

Apple Фото: unsplash.com

За повідомленням Міністерства торгівлі рф, з понеділка, 17 липня, використання iPhone “у професійних цілях” буде суворо заборонено. Міністерство цифрового розвитку і Ростех підтримали це рішення або вже ввели подібні обмеження. Для контексту “ростех” — державна компанія, що потрапила під санкції Заходу за участь у постачанні військової техніки агресора в Україну.

Крім того, рішення про заборону використання iPhone, планшетів iPad та іншої продукції Apple у російських державних органах відображає побоювання Кремля і ФСБ (Федеральної служби безпеки) щодо можливого стеження з боку американських спецслужб.

“Силовики в міністерствах — це співробітники ФСБ, які обіймають цивільні посади, наприклад, заступників міністрів, — заявили, що айфони більше не вважаються безпечними і що потрібно шукати альтернативу”, — розповів Financial Times їхній інсайдер.

Цікаве на тему: Яку угоду ООН пропонує рф?

Джерело також зазначило, що аналогічні заборони діють або будуть введені в міністерствах фінансів, енергетики та інших державних органах.

До того ж представник Ростеха повідомив виданню, що ці обмеження стосуються всіх пристроїв Apple. Однак їх, як і раніше, можна використовувати в особистих цілях.

“Усі скаржаться, що це незручно і доводиться носити із собою ще один телефон або планшет”, — розповіла людина, тісно пов’язана з міністерством.

Контекст

У березні, на тлі побоювань щодо вразливості цих пристроїв для західних спецслужб, кремлівським чиновникам, які беруть участь в організації президентських виборів 2024 року, було наказано відмовитися від використання смартфонів Apple.

Боротьба рф з Apple розгорілася після того, як 1 червня ФСБ заявила про виявлення “операції зі стеження з боку американських спецслужб із використанням пристроїв Apple”.

Водночас ФСБ не надала жодних доказів того, що Apple надає американським спецслужбам “цілий набір механізмів для стеження за значущими для Білого дому особами”. Компанія Apple спростувала ці звинувачення.

Інші статті на цю тему:

google news