close-btn

Техкомпанії звільнили рекордну кількість співробітників: хто у лідерах

Які компанії технологічного сектору звільнили найбільше співробітників? Причини таких рішень. Що чекає на нас у майбутньому?

Люди работают за компьютером

Фото: unsplash.com

Технологічний сектор зіткнувся із небувалим рівнем звільнень. Лише за 2022 рік галузь позбавилася 100 тисяч співробітників. А 2023 рік тільки нарощує темпи. Які компанії звільнили більше за інших і що на них очікує в майбутньому?

Lyft

Відкриває список Lyft. Навряд чи знайомий нам, але в США він поступається популярністю тільки Uber. Так от, цей додаток звільнив 13% всього персоналу. І це лише початок.

З квітня в компанії почалися рокіровки. СЕО Логан Грін пішов у відставку, а йому на зміну прийшов колишній топ-менеджер Amazon Девід Рішер, який заявив, що Lyft потребує оптимізації. Після цих слів компанія позбулася ще 1072 співробітників або 26% штату.

Dropbox

Платформа для зберігання даних позбулася 500 людей або 16% команди минулого місяця.

Пояснили подібне рішення необхідністю розвитку бізнесу, складною економічною ситуацією та невідкладним інтересом у сфері розвитку ШІ.

Попри те, що компанія вважається прибутковою. Співзасновник Dropbox Дрю Х’юстон заявив про наявність низки нестійких інвестицій.

Meta (Facebook)

На початку 2022 року компанія звільнила 11 тисяч працівників, а вже у 2023 розповіла про план прибрати зі штату ще 10 тисяч.

За їхніми словами все через скорочення витрат. Також за планом Цукерберга, менеджери високого рівня почали виконувати роботу менеджерів низького.

А сама компанія відмовилася від планового рекрутингу 5 тисяч працівників цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Meta скорочує тисячі співробітників із найкваліфікованіших відділів: хто під ударом

 Zoom

Компанія показала неймовірне зростання на фоні карантинних обмежень. Однак після того, як життя прийшло в норму, Zoom зіткнувся з різким падінням популярності.

У зв’язку із чим на початку цього року вони звільнили 1300 осіб (15% персоналу).

Їхній генеральний директор Ерік Юань пояснив, що більшість із цих людей наймали на тимчасовій основі, щоб допомогти впоратися зі стрімким зростанням популярності компанії.

Все б нічого, ось тільки Юань заявив, що його зарплата зменшиться на 98%. А решта керівників недорахується 20% окладу та всіх бонусів.

Yahoo

Інтернет-бренд звільняє 1600 працівників. Рішення пояснили реструктуризацією підрозділу рекламних технологій та відмовою від збиткового бізнесу на користь успішного.

Dell

COVID-19 вдарив по виробництву чіпів та комплектуючих. Від чого удар відчула вся індустрія, при цьому Dell опинився у списку потерпілих більше за інших.

Початок року відзначився звільненням 6600 працівників (5% від усіх). Сталося це після 37% падіння їх постачання.

Google (Alphabet)

Alphabet, материнська компанія Google вже позбулася сервісу хмарного геймінгу Stadia, який не виправдав очікувань.

Однак це був лише початок. У 2023 році вони зголосилися звільнити 12 тисяч осіб.

У компанії заявили, що наймали працівників за умов іншої економічної реальності.

Найбільший удар відчули: інкубатор Area 120 (більшість команди втратила роботу), Intrinsic (робототехніка) та Verily (здоров’я) втратили левову частину співробітників. Компанія Waymo (автономне керування автомобілем) під час двох хвиль скорочень зменшилася на 209 працівників, або 8% від свого штату.

Amazon

Вже заявлено звільнення 18 тисяч працівників. В основному з відділу рекрутингу та рітейлу. У березні звільнили ще 9000. А за місяць, список звільнених поповнили 100 осіб з ігрового підрозділу.

У компанії заявили, що провиною всьому економічні проблеми.

IBM

Звільнивши 3900 працівників на початку 2023 року. В IBM послалися на зміну корпоративної стратегії. Уточнивши, що звільненим просто не було над чим працювати через переход IBM до хмарних обчислень.

Microsoft

Компанія почала другу хвилю звільнень із 10 тисяч людей. Виною всьому падіння доходів. Внаслідок чого підрозділ HoloLens банально перестав існувати.

А платформа GitHub звільнила 300 працівників або 10% штату.

PayPal

Компанія скоротила 2 тисячі працівників (7% персоналу). Все для того, щоб контролювати витрати та зосередитись на “стратегічних пріоритетах”.

Spotify

Останнім часом бізнес потокового аудіо активно інвестував та будував власну імперію подкастів. Хоча абонентська база преміум передплат компанії досягла нового максимуму у 2022 році, вона, як і всі, зазнала значних втрат. В результаті розширення Spotify, зупинилося у 2023 році.

Вони звільнили 980 співробітників (9% штату) на початку 2023 року. Компанія розпочала процес реструктуризації, що включав відставку керівника контентної складової Дону Острофа.

Підсумок

Недавні звільнення в технологічній галузі були в першу чергу спричинені зниженням доходів від реклами, на які покладаються багато технологічних компаній для фінансування.

Ці зниження частково пов’язані з побоюваннями глобальної рецесії, викликаної пандемією.

До того ж через стрімкий розвиток технологічного сектору компанії жадібно наймали персонал в очікуванні збільшення прибутку, і коли маховик економіки повернув у протилежний бік, вони так само жадібно почали цього персоналу позбавлятися.

На підтвердження цієї думки приклад Apple. Їм поки що не довелося звільняти персонал через їх обережний підхід до збільшення чисельності працівників останніми роками.

Окремо варто відзначити низку невдалих проєктів конкретних компаній, після реалізації яких останні зазнали суттєвих збитків і були поставлені перед фактом необхідності скорочення витрат.

Наприклад «Метавсесвіт» Марка Цукерберга. Після феєричного провалу він, можливо, не отримає подальшого розвитку.

Важливо розуміти, що звільнені особи, як правило, є освіченими та високопрацездатними професіоналами, які отримують вихідну допомогу та підтримку, що перевищує мінімальні юридичні вимоги. Досвід роботи у великих тех-компаніях буде цінним активом для цих людей, коли вони перейдуть на ринок праці.

Наслідки

Повернення досвідчених фахівців у галузі технологій на ринок праці, ймовірно, призведе до зниження заробітної плати та підвищення необхідного рівня досвіду та освіти для працевлаштування.

Хоча нещодавні звільнення привернули увагу, вони навряд чи вплинуть на економіку в цілому. Для низки технологічних компаній звільнення тисяч працівників є лише невеликою частиною величезної кількості нових співробітників, найнятих під час пандемії.

Попри ці зміни, Tech галузь залишається великим роботодавцем, і її продукти продовжуватимуть чинити значний вплив на багато аспектів нашого життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Різке падіння акції Alphabet від Google: що стало причиною?

Amazon втрачає позиції на фондовому ринку: причини

Цукерберг планує масштабне оновлення Facebook, Instagram та WhatsApp: подробиці

google news