close-btn

Tesla втрачає $436,32 млрд за три місяці: Кого звинувачує Ілон Маск і яке майбутнє чекає на компанію

Втрати Tesla у розмірі $436,32 млрд в останньому кварталі 2022 року перевершили загальну капіталізацію 10 провідних виробників електромобілів

Акції виробника електромобілів (EV) Tesla були одними з найприбутковіших активів після пандемії. Однак, наближаючись до 2022 року, ринкова капіталізація Tesla різко впала, втративши значну вартість через поєднання різних факторів.

Отримані та розраховані Finbold дані показують, що в четвертому кварталі 2022 року ринкова капіталізація Tesla склала $388,87 млрд, що є падінням на 52,87%, або на $436,32 млрд, порівняно з капіталізацією в $825,19 млрд, зареєстрованою 1 жовтня.

Втрати Tesla у розмірі $436,32 млрд в останньому кварталі 2022 року перевершили загальну капіталізацію десяти найбільших конкурентів компанії. Зокрема, у четвертому кварталі 2022 року ринкова капіталізація конкуруючих виробників електромобілів склала $280,78 млрд. Таким чином, Tesla втратила на 55,39% більше, ніж сукупна ринкова капіталізація 10 провідних виробників електромобілів.

Незважаючи на збитки Tesla, як і раніше, має значну ринкову капіталізацію в порівнянні з конкурентами і все ще займає лідируючу позицію в рейтингу:

  • BYD посідає друге місце з $92,84 млрд;
  • за нею слідує Stellantis з $45,14 млрд;
  • Great Wall Motors (GWM) займає четверте місце з капіталізацією $30,01 млрд;
  • SAIC Motor займає п’яте місце із $24,55 млрд;
  • Li Auto шосте, з капіталізацією $19,20 млрд;
  • на сьомому місці NIO із $18,32 млрд;
  • восьме місце дісталося Rivian із капіталізацією $16,90 млрд;
  • GAC розташувалася на дев’ятому, маючи $13,96 млрд;
  • Lucid Motors посіла почесне десяте місце із $11,25 млрд;
  • і закриває список XPeng, із капіталізацією $8,61 млрд.

Вплив економічного спаду на ринкову капіталізацію Tesla

Tesla набрала обертів після мінімумів початку 2020 року на тлі інтересу інвесторів (що досі зберігається) до акцій EV- і технологічних компаній. Проте в результаті акції постраждали.

Перспективи Tesla погіршилися через стрімке зростання інфляції, агресивне підвищення процентної ставки ФРС, геополітичну напруженість і переважні побоювання можливої рецесії. Критики компанії стверджували, що акції переживають пузир після стрімкого зльоту до нових історичних максимумів. Загалом макроекономічні чинники, ймовірно, підштовхнули нервових інвесторів до скидання своїх акцій на тлі побоювань щодо тривалого економічного спаду.

Крім того, компанія, що базується в США, щосили намагалася впоратися з тривалим дефіцитом поставок і зростанням цін на сировину на тлі зростаючої конкуренції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ринку електрокарів Європи вдалося приборкати економічний спад: Інфографіка

Зниження ринкової капіталізації Tesla також збігається з траєкторією більшості акцій технологічних компаній. Однак ситуація з Tesla здається унікальною через інші головні фактори, такі як побоювання акціонерів з приводу керівництва фірми.

Вплив покупки Twitter Ілоном Маском на Tesla

Крім економічного впливу на капіталізацію, по Tesla вдарили і внутрішні проблеми. Генеральний директор компанії Ілон Маск зіткнувся з негативною реакцією з боку незадоволених акціонерів, які звинувачують його в тому, що він відмовився від електромобілів у гонитві за керуванням Twitter. В останні місяці справді було відмічено, що Маск більше зосередився на управлінні своїм новим придбанням.

Варто зазначити, що акції Tesla зазнали знижувального тиску, оскільки Маск агресивно намагався продати свою частку в спробі профінансувати придбання платформи соціальних мереж за $44 млрд. Тим часом Ілон заявив, що не продаватиме свої акції протягом як мінімум двох років, пославшись на майбутню рецесію 2023 року.

Сам Маск, схоже, не погоджується з думкою про те, що його занепокоєння Twitter перешкоджає стримуванню вільного руху акцій Tesla. Мільярдер звинувачує у всьому підвищення відсоткових ставок.

Хоч би хто був винен, падіння оцінки Tesla, ймовірно, поставить під загрозу становище фірми як провідного продавця електрокарів, враховуючи, що конкуренти пропонують різні доступні альтернативи. Усвідомлюючи ризики, Tesla, аби залучити покупців, оголосила, що надає знижку у розмірі $7500 на автомобілі Model 3 та Model Y, поставлені до Сполучених Штатів у грудні.

Tesla, як і раніше, стикається з невизначеністю в майбутньому, особливо на китайському ринку. З’явилися повідомлення про те, що компанія планує зменшити кількість робочих змін на своєму виробничому заводі в Шанхаї, заморожує найм персоналу та скорочує виробництво в період, коли місцеві виробники електромобілів, навпаки, активізуються, стаючи Tesla серйозними конкурентами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

google news