close-btn

Деталі схеми Сема Бенкмана-Фріда: Як Alameda та FTX заробляли на маловідомих токенах

Сем Бенкман-Фрід мав достатній вплив в індустрії, щоб штучно підвищувати ціну деяких токенів у рамках скоординованої стратегії з трейдинговою фірмою Alameda Research. Докладніше про шахрайську схему SBF читайте в нашому матеріалі

https://ua.depositphotos.com/

Наприкінці 2017 року 25-річний Сем Бенкман-Фрід став співзасновником Alameda Research, невеликої торгової фірми, яка започаткувала його криптовалютну імперію. Різношерста команда трейдерів віком від 20 років працювала цілодобово, приймаючи душ у роздягальні спортзалу чотириповерхової будівлі, де розташовувалася штаб-квартира Alameda. Незабаром Сем перевів фірму в Гонконг, який залучав криптотрейдерів і практично не контролював галузь.

Основний спосіб, яким Alameda заробляла гроші, був простий: вона купувала біткоїни та інші криптовалюти в одній частині світу та продавала їх в іншій, присвоюючи собі різницю.

Методи Alameda запозичили багато аспектів традиційних високих фінансів. Це була фірма, яка займалася кількісною торгівлею, схожа на хедж-фонди Уолл-Стріт, які використовують математичні моделі та дані для прийняття рішень. Сем використав «кредитне плече» — або позикові гроші — для підживлення своїх угод та отримання більшого прибутку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Binance може повторити долю FTX: глава компанії фігурує у справі про відмивання грошей

Коли досвідчені інвестори, такі як хедж-фонди, почали займатися арбітражною торгівлею криптовалютами, вона стала набагато менш прибутковою для Alameda. У 2019 році Бенкману-Фріду спала на думку ідея: чому б не створити криптовалютну біржу, яка могла б приносити дохід для фінансування діяльності Аламеди? Alameda Research була першою компанією Сема Бенкмана-Фріда і, по суті, він створив FTX для того, щоб допомогти торговому бізнесу Аламеди.

Що робили FTX та Alameda?

З поширенням криптовалютних бірж їхні власники шукали нові засоби отримання прибутку. Генеральний директор FTX вирішив скористатися своїм впливом в індустрії та почати штучно підвищувати ціну деяких токенів.

Схема була досить проста: Сем зв’язувався з командами криптопроєктів та обіцяв їм лістинг на FTX. До появи токенів на біржі їх купувала Alameda, після чого Бенкман-Фрід активно рекламував монети. Їх скуповували інвестори, ціна зростала, а Alameda за підсумком опинялася у плюсі. Чого, звичайно, не скажеш про клієнтів FTX. Коли хайп навколо токенів припинявся, вартість останніх падала, оскільки Alameda фіксувала прибуток.

По суті, це була класична схема так званого пампа і дампа, тобто спланованого завищення курсу певного активу заради його миттєвого продажу, тільки у величезних масштабах. Правильним буде і звинувачення в інсайдерській торгівлі, оскільки інформація про лістинг була відома як самому Бенкману-Фріду, так і всій верхівці FTX і Alameda, адже обидві компанії були практично частинами одного цілого.

Зрозуміло, що такі дії вважаються незаконними. І тепер представникам торгових платформ належить відповісти за свої злочини. До речі, днями Комісія з цінних паперів та бірж США офіційно звинуватила Бенкмана-Фріда в обмані інвесторів. За їхніми даними, Сем приховав переказ коштів користувачів платформи у розпорядження трейдингової компанії Alameda Research, при цьому паралельно залучаючи понад $1,8 млрд від інвесторів.

Загалом засновнику FTX Сему Бенкману-Фріду пред’явлено вісім звинувачень. Відповідно до обвинувального висновку, все це може призвести до 165 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 видів криптовалют: Пояснення та приклади

google news