close-btn

EIP 4337, активований Ethereum: Детальний посібник з Account Abstraction

Пояснюємо чому «Абстракція облікового запису» змінить правила гри для Ethereum (ETH) у 2023 році, і які можливості вона відкриває для користувачів, розробників та таких платіжних гігантів, як Visa

https://blockzeit.com/

Активувавши нову функцію, кожен власник гаманця Ethereum може значно розширити його функціональність та зробити свій досвід роботи з Ethereum та блокчейнами, сумісними з EVM, простим та безпечним.

EIP 4337 запускається на Ethereum: основні моменти

1 березня 2023 року розробники Ethereum оголосили, що механізм абстрагування облікових записів, Account Abstraction (AA), включений у пропозицію щодо покращення Ethereum (EIP 4337), пройшов стрес-тестування, аудит та розгортання в основній мережі. Ключові моменти:

  • Абстракція облікового запису, яка обговорюється з 2016 року, є однією з найамбіційніших змін в Ethereum;
  • EIP 4337 розроблено спільно Ethereum Foundation і рядом сильних команд Web3: Stackup, Biconomy, Alchemy. А OpenZeppelin проводив аудит безпеки;
  • AA стирає грань між зовнішніми обліковими записами (гаманцями) та контрактними обліковими записами (смарт-контрактами) та вводить новий інструмент в Ethereum: смарт-рахунки;
  • Оновлення має першорядне значення для безпеки, працездатності та масового впровадження блокчейну Ethereum;
  • Крім Ethereum, це оновлення виходить на всі EVM-сумісні блокчейни: Polygon Network (MATIC), BNB Chain (BSC), мережі Ethereum L2 тощо;
  • Visa використовує пропозицію від розробників Ethereum, щоб автоматично проводити заздалегідь заплановані платежі з некастодіальних гаманців користувачів.

Активувавши EIP 4337, користувачі Ethereum можуть перетворити свої некастодіальні гаманці на децентралізовані банки з повним стеком. Нова ініціатива повністю виключає зміни протоколу рівня консенсусу, покладаючись на інфраструктуру вищого рівня, що дозволить гаманцям мережі Ethereum працювати в ролі програмованих смарт-контрактів, а відтак, користувачі зможуть відновлювати втрачені приватні ключі.

Що таке EIP?

Пропозиції щодо покращення Ethereum (EIP) – це опис стандартів у мережі Ethereum: специфікації основного протоколу, клієнтські API та стандарти контрактів. Великі оновлення мережі пов’язані з реалізацією в основному блокчейні того чи іншого EIP.

Ентузіасти Ethereum представляють свої пропозиції для обговорення та розгляду, повний цикл узгодження складається із восьми етапів. Наприклад, деякі EIP викликали гарячі суперечки та обговорювалися роками.

EIP 20 (введення токенів ERC-20 в Ethereum), EIP 721 (стандарт невзаємозамінних токенів) і EIP 1559 (динамічна модель трансакційних комісій з періодичними подіями спалювання токенів) є одними з найважливіших EIP з моменту створення Ethereum.

Що таке EOA та CA в Ethereum?

Ethereum, перший у світі блокчейн із підтримкою смарт-контрактів, має у своїй конструкції два типи облікових записів. Зовнішні облікові записи, Externally Owned Accounts, (або EOA) можуть зберігати криптовалюту, але не можуть самостійно надсилати транзакції. Користувачам необхідно авторизувати транзакції за допомогою закритих ключів. Криптовалютні гаманці, такі як MetaMask є класичними прикладами EOA.

Contract Accounts, навпаки, є програмами, які можуть виконувати фінансові операції. Вони керуються кодом, а не закритими ключами. Смарт-контракти – основні елементи протоколів DeFi та NFT – і є Contract Accounts (CA).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NFTFi — майбутній тренд криптовалютного ринку, про який важливо знати вже зараз

Що таке EIP 4337 або Абстракція облікового запису (AA)?

EIP 4337 – це оновлення мережі Ethereum. Його реалізовано як додатковий рівень поверх основного блокчейну Ethereum, тому для його запуску не потрібен хард-форк. Завдяки абстракції облікового запису користувачі Ethereum можуть легко перетворити свій гаманець на смарт-контракт і наповнити його додатковими функціями.

«Розумний обліковий запис» — це новий тип гаманця, який стає доступним з EIP 4337. Перш за все, звичайні користувачі зможуть перетворити свої облікові записи на сховища з кількома підписами, що позбавить їх необхідності нести відповідальність за закриті ключі. Виглядає це так:

  • EIP-4337 вводить об’єкт «псевдотранзакції», званий UserOperation; структура, що описує транзакцію, яка буде відправлена від імені користувача.
  • Користувацькі операції потрапляють до «альтернативного мемпулу», який по суті є кімнатою очікування для зберігання інформації про непідтверджені транзакції.
  • Ноди в мережі Ethereum можуть виступати як «бандлер». Складачі вибирають кілька операцій з мемпулу й упаковують їх в одну транзакцію, відому як «транзакція об’єднання».
  • Як тільки вони створюють пакетну транзакцію, вони відправляють її в глобальний одноелементний смарт-контракт, відомий як «EntryPoint». У всьому блокчейні є лише один смарт-контракт EntryPoint.
  • Пакувальник викликає функцію смарт-контракту EntryPoint під назвою handleOps.
  • Ця функція отримує пакетну транзакцію та викликає спеціальну функцію для кожного облікового запису: validateUserOp. Кожен гаманець смарт-контракту має реалізувати цю функцію.
  • validateUserOp повинен перевірити підпис операції та заплатити комісію, якщо обліковий запис вважає операцію дійсною, перш ніж продовжити виконання операції.
  • Кожен гаманець смарт-контракту також має реалізовувати другу функцію: очікується, що вона викликатиметься execute, для фактичного виконання операції, надісланої контрактом EntryPoint.

Як EIP 4337 назавжди змінить Ethereum

EIP 4337 має міцну основу інфраструктури та доступна на всіх основних блокчейнах, сумісних з EVM. Оновлення вже потрапило до топ-рейтингу найважливіших і амбітних EIP в історії Ethereum. Коли справа доходить до керування закритими ключами, EIP 4337 дозволяє кільком користувачам авторизувати транзакції з одного облікового запису. Таким чином, власники можуть інтегрувати свій гаманець зі смартфоном, щоб спростити керування ключами та додати додатковий інструмент для відновлення доступу до гаманця.

На додаток, EIP 4337 прокладає шлях до 100% контрактів без газу: тепер розробники можуть запрограмувати можливість використовувати той чи інший гаманець як джерело для платежів за газ. Раніше такий підхід вимагав авторизації всіх транзакцій за допомогою закритих ключів.

EIP 4337 для масового застосування. Рішення від Visa

Смарт-акаунти уможливлюють криптопідписки, і все завдяки платіжному гіганту Visa. Ще в грудні дослідницька група Visa Crypto опублікувала документ, який демонструє як смарт-аккаунти, можна використовувати для автоматичної оплати іпотеки, підписки на телебачення та рахунків за комунальні послуги.

Рішення для автоплатежів від Visa полягає у використанні Account Abstraction (АА) та створенні нового типу договору про обліковий запис — делегований обліковий запис. Основна ідея полягає в тому, щоб розширити програмовані правила валідності для транзакцій, включивши заздалегідь схвалений список дозволів.

Ось як це може працювати: коли користувач відвідує вебсайт продавця послуг, наприклад електроенергетичної компанії, і дозволяє автоматичні платежі, адреса контракту на автоматичні платежі додається до списку дозволених користувачем.

Потім продавець може ініціювати платіж, викликавши функцію нарахування оплати в договорі про автоплатежі, внаслідок чого обліковий запис користувача ініціює платіж, який буде дійсним через його присутність у списку дозволів. Важливо: оскільки це смарт-контракт, користувач може бути впевнений, що автоматичні платежі не можуть бути виконані інакше, ніж прописано.

Таким чином, якщо, наприклад, вам нараховують зарплату в криптовалюті кожні два тижні, вам не потрібно ініціювати вручну транзакції для оплати кожного рахунку після того, як кошти будуть зараховані на ваш гаманець. Смарт-акаунти роблять можливими платежі на запит, ініційовані білером.

Ось так, раптово, криптовалюта стає корисною для низки нових платіжних додатків.

Висновки

Одна з найбільших переваг оновлення EIP 4337 полягає в тому, що воно дозволяє новим користувачам підключатися до децентралізованого світу криптографії, не переймаючись складними сід-фразами й не розбираючись у технічному процесі налаштування гаманця.

Користувачі сканують QR-код, вибирають ім’я користувача, а потім створюють пароль за допомогою сканера відбитків пальців чи обличчя. Весь процес займає менше ніж 30 секунд і повністю інтуїтивно зрозумілий.

Хоча наразі існує безліч криптовалютних гаманців, доступних у вигляді додатків, вони пов’язані з численними ризиками безпеки та не підходять для зберігання великих сум криптовалюти через ризик злому. Але оскільки смарт-акаунти дозволяють зберігати криптографічні ключі в апаратному модулі безпеки телефону, гаманці на смартфоні тепер можуть бути майже такими ж безпечними, як апаратні гаманці.

Активація EIP 4337 є важливою віхою для Ethereum (ETH) у 2023 році. І нехай зараз вона знаходиться в тіні довгоочікуваного оновлення Shanghai та його економічних перспектив, Абстракція облікового запису така ж важлива, як і EIP 721 та EIP 1155.

Але ця історія ще далека від завершення: у дорожній карті Віталіка Бутеріна прописані довгострокові цілі щодо Абстракції акаунтів. Обов’язкове перетворення на облікові записи, сумісні з EIP 4337, та методи, стійкі до цензури, стануть наступними кроками у розвитку AA для Ethereum.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт «Криголам»: Транскордонна роздрібна платіжна система для CBDC від Банку міжнародних розрахунків

google news