close-btn

Wi-Fi 7 — нова ера бездротового зв'язку: Знайомтеся з розумнішим та швидшим Інтернетом майбутнього

Уявіть собі доступ до NAS через Wi-Fi, але з еквівалентною швидкістю передачі Thunderbolt 3. Все це стане доступним нам вже в 2023 році

https://www.ferra.ru/

Незабаром споживачі відчують якісний стрибок у продуктивності бездротового зв’язку — Wi-Fi 7. Від потокового відео 8K до імерсивного VR — люди по всьому світу отримають абсолютно нові рівні підвищеної швидкості та зменшеної затримки. MediaTek вже демонструвала свою технологію Wi-Fi 7 ключовим клієнтам та галузевим партнерам.

Компанія використовувала так звану технологію «Filogic» для досягнення максимальної швидкості Wi-Fi 7, яка у 2,4 рази вища, ніж у Wi-Fi 6.

Що обіцяє Wi-Fi 7

Стандарт Wi-Fi 7, також відомий як IEEE 802.11be, забезпечуватиме набагато вищі швидкості, ніж його попередник, меншу затримку та стабільніше з’єднання у складних умовах:

  • У 2,4 раза швидше, ніж Wi-Fi 6 на частотах 2,4 ГГц, 5 ГГц та 6 ГГц;
  • Швидкість до 46 Гбіт/с;
  • Більш широка смуга пропускання та менша затримка навіть у перевантажених середовищах.

Wi-Fi 7 може обробляти не менше 30 Гбіт/с та потенційно до 46 Гбіт/с. Це майже така ж швидкість, як у Thunderbolt 3, або вчетверо вище, ніж у 10 Гбіт/с Ethernet — і це без проводів. Звісно, ​​за умови, що знайдеться провайдер, здатний надати таку швидкість Інтернету.

Якщо Wi-Fi 7 виправдає всі заявлені вимоги, він може покласти край дорогим установкам дротової мережі Ethernet, пропонуючи еквівалентне або швидше підключення по повітрю. Одним з особливо цікавих прикладів є те, що Wi-Fi 7 може забезпечити бездротову передачу стиснених відеопотоків 4K для повних вражень від віртуальної та доповненої реальності.

За словами Енді Девідсона з Qualcomm для імерсивного та реалістичного досвіду XR (розширеної реальності) потрібне виключно високоякісне відео з дуже високою частотою оновлення, що потребує підвищених швидкостей та пропускної спроможності. Хмарні ігри, соціальні ігри та Метавсесвіт – це програми, які перевірять межі бездротових технологій, для яких Wi-Fi 7 забезпечить достатню продуктивність.

Новий протокол фізичного рівня є розвитком протоколу Wi-Fi 6 c двократним збільшенням ширини смуги до 320 МГц, двократним збільшенням числа просторових потоків MU-MIMO, що збільшує номінальну пропускну спроможність 2×2 = 4 раза. Wi-Fi 7 також починає використовувати модуляцію 4K-QAM, що додає ще 20% номінальної пропускної здатності.

Таким чином, Wi-Fi 7 забезпечуватиме номінальну швидкість передачі даних у 2x2x1,2 = у 4,8 раза вище в порівнянні з Wi-Fi 6: максимальна номінальна пропускна здатність Wi-Fi 7 становить 9,6 Гбіт/с х 4,8 = 46 Гбіт/с. Крім того, було зроблено революційну зміну в протоколі фізичного рівня, пов’язану із забезпеченням сумісності з майбутніми версіями Wi-Fi, але вона залишиться непомітною для користувачів.

Одним із затверджених революційних змін Wi-Fi 7 є вбудована підтримка одночасного використання декількох паралельних з’єднань на різних частотах, яка дуже корисна як для величезних швидкостей передачі даних, так і для надзвичайно низької затримки. Хоча сучасні чипсети можуть використовувати кілька з’єднань одночасно, наприклад, в діапазоні 2.4 і 5 ГГц, ці з’єднання незалежні, що обмежує ефективність такої операції. У 11be знайдено такий рівень синхронізації між каналами, який дозволяє ефективно використовувати ресурси каналу та вносить суттєві зміни до правил протоколу доступу до каналу.

Коли будуть доступні продукти Wi-Fi 7?

  • Сертифікація IEEE у 2024 р;
  • Сумісні продукти можуть з’явитися до 2023 року;
  • Погана новина полягає в тому, що на цей час Wi-Fi 7 є лише проєктом специфікації, і очікується, що його не буде сертифіковано IEEE (Інститут інженерів електротехніки та електроніки) до 2024 року.

З іншого боку, MediaTek вважає, що перші споживчі продукти, які можуть підтримувати стандарт Wi-Fi 7, можуть бути випущені до 2023 року. Компанія вже анонсувала чіпи Filogic 380, а зовсім недавно — мобільний чипсет Dimensity 9200, виготовлений за 4-нм техпроцесом TSMC. Це перший мобільний чіп із ядром ARM Cortex-X3, а також перший чіп із графічним процесором Immortalis-G715 із апаратним прискорювачем трасування променів.

А сьогодні Qualcomm представила перший у світі роутер із підтримкою Wi-Fi 7. Повідомляється, що тридіапазонний роутер підтримує стандарт Wi-Fi 802.11be та частотний діапазон 6 ГГц. Пропускна спроможність новинки – до 18 443 Мбіт/с. В основу роутера ліг чотириядерний чіп Qualcomm.

Майбутнє бездротової передачі даних, безперечно, виглядає райдужним.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Украинцам назвали возможности Wi-Fi роутера, о которых знают далеко не все

google news