close-btn

Найбезглуздіші NFT 2022 року

Оголена Мадонна, супергерой Трамп, палаюча картина Фріди Кало і скелет Єлизавети II — короткий огляд найкращих з найгірших NFT року, що минає

NFT викликали чималий галас навколо блокчейну в 2022 році. На жаль, вони також викликали хвилю дивних, корумпованих, а в деяких випадках і відверто божевільних NFT-проєктів. Люди вигадували різні дивні ідеї, щоб заробити на захопленні NFT. Деякі з них досягли успіху, інші зазнали збитків, оскільки перегнули палицю зі ступенем химерності.

Ознайомтеся з найбезглуздішими NFT, які були викарбувані у 2022 році.

NFT від Дональда Трампа

Дональд Трамп, давно відомий випуском фірмової сувенірної продукції, додав до цього списку NFT, які були представлені в акаунті колишнього президента США у соціальній мережі Truth Social.

Колекція викарбувана на блокчейні Polygon, загалом створено 45 000 NFT. Через дванадцят годин після запуску цифрові картки, що зображують «незвичайне життя і кар’єру» Трампа, були повністю розпродані за їхньою початковою ціною $99 (плюс комісія за транзакцію).

Однак користувачі Твіттера підкреслили надприродну схожість NFT Трампа з існуючими зображеннями в Інтернеті. Схоже, що проєкт ґрунтується на картинках з Amazon. На деяких зображеннях видно водяні знаки Adobe Stock на задньому плані.

Що ще гірше, схоже, що 1000 рідкісних NFT Трампа опинилися безпосередньо у власному гаманці Трампа, що викликає думки про потенційну фіктивну торгівлю.

Аналогічну аферу провернула його дружина на початку цього року. Колишня перша леді Меланія Трамп випустила NFT-пакет, до якого входив крислатий капелюх, який Меланія носила під час візиту президента Франції Емануеля Макрона у 2018 році, разом із картиною аквареллю, на якій вона зображена у цьому капелюсі, та NFT на цю картину у форматі jpeg. Витвір не привернув особливої уваги, але в результаті було продано за $170 тис.

Повідомляється, що фактичним покупцем була сама Трамп, після того, як розслідування показало, що в неї та сама адреса гаманця, що й у переможця торгів. Виходить, що аукціон виявився настільки провальним, що власники купили свій власний NFT. У будь-якому випадку добре те, що гроші пішли на благодійність.

Боже, бережи королеву скелетів

Кончина королеви Єлизавети II, звичайно ж, була увічнена у багатьох NFT. Однак один із них викликав бурхливе обурення спільноти.

NFT-проєкт під назвою QueenE викарбував останній портрет королеви Єлизавети II, зобразивши покійного монарха у вигляді скелета. З липня 2022 року QueenE створював щоденні портрети королеви в різних рамках та на різних фонах, карбуючи їх на OpenSea. Однак, фінальний акорд явно вийшов невдалим, шокуючи користувачів мережі.

«Коли ми створювали цей проєкт, ми хотіли відсвяткувати життя та довголіття королеви Єлизавети II. Ми дуже сподівалися, що вона проживе набагато довше. Ми дійсно вірили, що зможемо й надалі шанувати Її Величність».

Королева Єлизавета II померла у віці 96 років, процарствовавши рекордні 70 років та 214 днів. Переможець торгів зрештою заплатив за останнє NFT QueenE 0,217 ETH ($265).

Знищити витвір мистецтва заради реклами NFT

Мільйонер із Майамі Мартін Мобарак спалив картинку мексиканської художниці Фріди Кало задля реклами свого проєкту Frida.NFT.

Мобарак опублікував відео, на якому він підпалює картину «Зловісні привиди» (Fantasmones Siniestros) вартістю $10 млн. Оскільки твір є художньою пам’яткою і був знищений навмисне, Мартіну Мобараку загрожує штраф, виправні роботи або позбавлення волі. Поліція розпочала розслідування після звернення Національного інституту образотворчих мистецтв та літератури Мексики. Той факт, що картина є частиною особистої колекції мільйонера, у цьому випадку не відіграє ролі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NFT: як бренди використовують їх в якості маркетингового інструменту

Розробники заявляють, що тепер єдиним зв’язком із шедевром мексиканської художниці будуть 10 000 незмінних токенів. Їх вартість становитиме 3 ETH ($3960), тобто, теоретично мільйонер може заробити майже $40 млн.

Мобарак обіцяв передати частину коштів благодійним організаціям. Серед них Музей Фріди Кало та Палац образотворчих мистецтв Мексики, які, до речі, не підтверджують ні отримання коштів, ні самого факту партнерства з мільйонером.

Web3 ІД

У вересні 2022 року стало відомо, що було випущено NFT-проєкт прихильників Ісламської держави. Співзасновник американської дослідницької фірми Jihadoscope Рафаель Глок виявив у соціальних мережах NFT, який пропагує ІДІЛ.

Токен IS-NEWS #01 був зображенням з емблемою Ісламської держави і текстом, що вихваляє ісламських бойовиків, що базуються в Афганістані, за напад на позиції талібів. Повідомляється, що невзаємозамінні токени служили перевіркою, щоб визначити, чи можна використовувати цю технологію як надійний канал для вербування та фінансування ІДІЛ.

Колекційний токен так і не було виставлено на продаж, але було зареєстровано на платформі для торгівлі NFT OpenSea. Дізнавшись природу токена, майданчик оперативно провів делістинг і закрив обліковий запис його творця, пославшись на «політику нульової толерантності до розпалювання ненависті та насильства».

26 серпня хтось створив ще два NFT. На одному зображено бойовика Ісламської держави, який навчає студентів робити вибухівку, а на іншому засуджується куріння цигарок. Хоча жодного з NFT не було продано, сама поява токенів, створених терористами викликає занепокоєння. Ще три терористичні NFT були помічені та видалені з Rarible та інших маркетплейсів.

Дебют лона Мадонни

У травні Мадонна випустила серію NFT-відеороликів у співпраці з Beeple — анімацію її оголеного тіла, що народжує метеликів та роботів-багатоніжок, тоді як її голос поетично розкриває ширше значення технологій для суспільства.

NFT це 3D-відео Мадонни під назвами «Мати природи», «Мати еволюції» та «Мати технологій». У першому вона народжує дерево в лабораторії, метеликів в антиутопії зруйнованого міста в другому і механічних багатоніжок у пишному саду в третьому. Зрозуміло, ми тут не публікуватимемо ці відео, з цілком очевидних причин.

Найдорожчий NFT із колекції співачки був проданий за 170,5 ETH, що на сьогоднішній день становить $346 тис, а виручені кошти пішли трьом благодійним організаціям: фонду «Голос дітей», благодійній організації для жінок та дітей в Україні, «Місто радості», програмі лідерства для жінок у Східній Демократичній Республіці Конго, та програмі Black Mama’s Bail Out, яка використовує кошти, щоб витягнути чорношкірих жінок та опікунів від системи кримінального правосуддя.

Деякі користувачі все ще роблять пропозиції щодо NFT, але поки жодна з них не перевищила 0,1 ETH або $122.

З початку 2021 року у світі стався справжній бум навколо NFT-токенів – предметів цифрового мистецтва, які існують в єдиному екземплярі та пов’язані з токенами на основі блокчейну. Але 2022-го обсяг торгів NFT впав на 97% з максимумів початку січня. Показники OpenSea стрімко знижуються: кількість активних трейдерів, обсяг продажів та місячний обсяг із січня знизилися на 61%, 75% та 96% відповідно. А деякі NFT із шестизначною ціною впали майже на 99% цього року.

NFT або невзаємозамінні токени – це криптографічний токен, який підтверджує справжність предмета цифрового мистецтва та право власності на нього, будь то зображення, текст, відео, аудіо або будь-що інше. Хоча, покупець матиме лише токен на блокчейні, але не може ніяк контролювати права на дистрибуцію токенізованого об’єкта мистецтва і не володіє самим контентом, лише токеном. Детальніше про це читайте в нашому матеріалі «NFT — лише імітація власності: факти та вигадки».

google news