close-btn

Кінець ери Facebook: хто займе «золоту» нішу

Минулий тиждень можна відзначити як кінець ери соціальних мереж, яка почалася з появою Friendster у 2003 році, сформувала два десятиліття зростання Інтернету і тепер завершується розгортанням у Facebook масштабного редизайну, схожого на TikTok

У моделі соціальної мережі, яка використовувала смартфони для формування цифрового досвіду мільярдів людей, відстеження постів друзів займало більшу частину часу, проведеного користувачем в Інтернеті. Тепер Facebook формує наше онлайн-життя на основі алгоритмічно відсортованих переваг мільйонів незнайомців по всьому світу.

Саме так TikTok сортує відео, які показує користувачам, і саме так Facebook тепер організовуватиме вкладку Home. Домінуючий гравець у соціальних мережах трансформується у свого роду цифрові засоби масової інформації, в яких реакції тисяч анонімних користувачів, оброблені за допомогою машинного навчання, визначають вибір контенту для нас. Facebook та його конкуренти називають це «двигуном відкриттів» (discovery engine), тому що алгоритм надійно видає рекомендації постів, які можуть привернути вашу увагу.

Це саме те, чому зараз віддають перевагу молоді користувачи, і саме в цьому Facebook бачить зростання свого бізнесу, тепер, коли нові правила конфіденційності від Apple і загрози регуляторів по всьому світу зробили його існуючу модель націлення реклами ризикованою.

Приблизно через десять років після фінансової кризи 2008 року соціальні мережі на чолі з Facebook (а Twitter грав важливу другорядну роль) домінували в культурі та економіці Інтернету. Їхнє сходження супроводжувалося великими надіями на те, що вони зможуть дати волю демократичним силам та свободу самовираження у всьому світі.

Але їхній основний вплив виявився у трансформації медіаіндустрії та бізнесу цифрової реклами. Facebook перевершив конкурента MySpace і поглинув або переграв таких суперників, як Instagram і Snapchat, перетворивши простий «соціальний граф» людських відносин на машину для заробляння грошей, яка допомогла підприємствам, особливо невеликим компаніям, націлювати дешеву рекламу з надприродною точністю.

Конкуренти намагалися, але не змогли перемогти Facebook у грі соціальних мереж — той самий Google, із численними забутими спробами від Orkut до Google+. У міру того, як прибуток зростав і Facebook пробивався до ексклюзивного клубу гігантів великих технологій поряд з Google, Apple, Microsoft та Amazon, зростали й проблеми.

Кількість друзів у Facebook та позначок «Подобається» перетворили людські стосунки на змагання знеособлених метрик. Гонка за показниками стала рутиною, тому з 2009 року стрічка новин Facebook за умовчанням використовувала алгоритмічне, а не хронологічне сортування. Це спонукало багатьох користувачів, особливо політичні організації, спробувати обдурити алгоритми Facebook. Згодом, як стверджують критики, ця тенденція стала рушійною силою екстремізму, дезінформації, розпалювання ненависті та переслідувань.

У міру того, як соцмережа впроваджує свої зміни — швидко в мобільних додатках, «пізніше цього року» — для користувачів комп’ютерів/браузерів — Facebook запустила вкладку Feeds, де відображаються пости друзів або груп. Ці пости впорядковані у хронологічному порядку, як давно хотіли деякі користувачі.

Цей крок також допомагає Facebook уникнути звинувачень у упередженості при сортуванні постів та дозволяє компанії випереджати регулюючі органи, які загрожують обмежити її алгоритми. Але епоха, коли соціальні мережі служили для більшості користувачів основним засобом взаємодії в Інтернеті, відходить у минуле. Це стосується і Twitter, головного вціленого західного конкурента Facebook. Twitter так і не знайшов надійної бізнес-моделі, що відкрило можливість пропозиції Ілона Маска про придбання. Яким би не був результат судового позову, майбутнє Twitter у кращому випадку туманне.

Керівництво Meta тепер прагне продовжувати розкручувати Facebook, щоб генерувати гроші, необхідні для субсидування їх десятирічного плану створення метавсесвіту, де, можливо, соціальні мережі відродяться в 3D-інтерфейсі.

Месенджери продовжуватимуть розвиватися та існувати як центральний канал для приватного спілкування та спілкування у невеликих групах. До речі, Meta також володіє значною часткою цього ринку завдяки Facebook Messenger та WhatsApp.

В іншій площині медіа-спектру «двигуни відкриттів», якими керують TikTok та Meta, боротимуться з потоковими сервісами, щоб залучити дані мільярдів користувачів по всьому світу та продати цю інформацію рекламодавцям.

Це протистояння залишає вакуум посередині — простір форумів, спеціалізованих груп та невеликих спільнот, які вперше викликали ажіотаж навколо впровадження Інтернету в епоху Facebook. Захід сонця соціальної мережі може відкрити новий простір для інновацій на цій території, де вже починають процвітати відносні новачки, такі як Discord.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 країн, де найкраще будувати кар’єру у FinTech

 

google news