close-btn

Куди вкласти гроші в Україні: вигідні інвестиції в 2019 році

Куди вкласти гроші в Україні і отримувати щомісячний прибуток від інвестицій?

Куди вкласти гроші

Куди вкласти гроші Фото: Insuranceday

Наверное, многие задумывались над тем, как правильно вложить деньги и обеспечить себе гарантированный доход на годы вперед. Редакция PaySpace Magazine также задалась этим вопросом и провела серию интервью, чтобы узнать экспертное мнение про инвестирование в Украине.

Фахівці розповіли, куди вкласти гроші(в депозити, золото, нерухомiсть, бiзнес, криптовалюти, акції), на який термін розміщувати кошти, і про які ризики слід пам’ятати. Детальніше про кожному способі вкласти гроші розповімо в цьому матеріалі.

Інвестиції в Україні:
які вкладення найбільш популярні?

Замислюючись, куди вкласти гроші в Україні в 2019 році, потрібно враховувати різні фактори, які в підсумку вплинуть на успішність інвестиції. Це сума вкладу, термін розміщення, надійність установи, куди інвестор має намір вкласти гроші. В цілому, в Україні інвестують в такі активи:

  • інвестиція грошей в депозити
  • інвестування грошей в дорогоцінні метали
  • вкладення грошей в нерухомість
  • вигідні інвестиції в бізнес
  • вкладення в криптовалюта
  • акції іноземних компаній
  • страхування життя
  • інвестиції в предмети мистецтва та антикваріат

Куди вкласти гроші в Україні: депозити

Депозити залишаються одним з найпопулярніших видів збереження і примноження коштів населення. Так, за даними НБУ, в 2018 році обсяг гривневого депозитного портфеля українських банків перевищив докризовий рівень 2013 року. За підсумками грудня на рахунках зберігається 268,9 млрд грн приватних депозитів в національній валюті. І $ 8,6 млрд – в іноземній. Вибираючи валюту вкладу, українці часто віддають перевагу гривні. За рік сума коштів, які зберігаються на гривневих рахунках, збільшилася майже на 15%. Депозити в іноземній валюті виросли всього на 1,6%.

Таку тенденцію можна пояснити різницею в прибутку – ставки на вклади в гривні в кілька разів перевищують ставки на депозити в доларах і євро. Наприклад, на момент написання матеріалу, депозит в гривні можна оформити під 18% річних. Однак, оформляючи вигідний на перший погляд вклад у гривні, варто пам’ятати, що в разі знецінення нацвалюти, високий відсоток може не покрити збитки.

Детальніше про те, як інвестувати в депозити – розповів в інтерв’ю Антон Тютюн, заступник голови правління Ощадбанку.

Щоб розподілити ризики інфляції та коливань курсу національної валюти в період зберігання заощаджень, краще розділити заощадження пропорційно і розмістити вклади в національній та іноземній валютах
Антон Тютюн
Ощадбанк

Що потрібно знати про депозити:

  • Сума вкладу мінімальна. Якщо ви не знаєте, куди вкласти невеликі гроші щоб заробити або, навпаки, думаєте, куди вкласти 1000 доларів в Україні або більше, цей варіант відмінно підійде.
  • Максимальний розмір відшкодування в разі банкрутства банку – 200 тис грн.
  • Найвигідніший депозит – з виплатою доходу в кінці терміну, без можливості поповнення.
  • Дострокове зняття мінімізує вигоду. Банк може утримати суму раннє виплачених відсотків, повернувши тільки тіло депозиту.

 

У більшості випадків при достроковому поверненні вкладу банком можуть бути передбачені штрафні санкції згідно з депозитним договором.
Антон Тютюн
Ощадбанк

Інвестиції в нерухомість

Інвестиція в нерухомість – надійний спосіб зберегти кошти. Оскільки, на відміну від депозитів і цінних паперів, за свої гроші інвестор отримує цілком реальний актив. Можна придбати нерухомість без ремонту, і перепродати її дорожче або здати в оренду після проведення оздоблювальних робіт. Якщо інвестор розпоряджається великою сумою – можна задуматися про зведення власного житла.

Більш ризикованими вважаються вкладення в недобудовані об’єкти. Але грамотний підхід до того, куди інвестувати (до вибору забудовника і самого об’єкта) захистить покупця від проблем. У договорі купівлі-продажу недобудованого об’єкта повинні бути такі пункти: точний опис об’єкта, поверховий план з виділенням об’єкта, що здобувається, терміни здачі будинку, умови проплат і повернення грошей, умови і вартість переуступки прав, якщо ви вирішите продати об’єкт до того, як він буде введений в експлуатацію.

Детальніше про те, як інвестувати в нерухомість в Україні – читайте в інтерв’ю з Оксаною Бригадир, New Realty Group

Якщо ви не впевнені, що знаєтеся на необхіднiй дозвільній документації на будівництво нерухомості, краще звернутися до професіоналів.
Оксана Бригадир,
New Realty Group

Що потрібно знати про вкладення в нерухомість:

  • Цей вид інвестування підійде тим, хто шукає, куди вкласти 10000 і вище. Адже саме з такої суми можна починати інвестувати в нерухомість в Києві. Для комерційних об’єктів ця сума ще вище – $ 35-40 тис. У регіонах витрати нижче на 20-30%.
  • Комерційна нерухомість більш прибуткова, ніж житлова. Але, крім високої вартості, у неї є інші недоліки. Наприклад, більший податок при продажi.
  • Середня рентабельність на рік становить 8-9%. Хоча в деяких випадках, при правильній роботі з об’єктом, в основному, комерційної нерухомості, можна отримувати і 10-12%.

Куди вкласти гроші: дорогоцінні метали

В Україні інвестиціями в дорогоцінні метали займається трохи банків. А сама послуга залишається досить нішевий. Адже такий формат капіталовкладень може пообіцяти прибуток лише через кілька років. Тому золото, скоріше, можна назвати вдалим способом зберегти кошти і трохи заробити в довгостроковій перспективі.

За останні 10 років вартість золота змінювалася не завжди на користь інвесторів:

Куди вкласти гроші в 2019

Як змінювалися ціни на золото за останні 10 років (в доларах США за тройську унцію) Джерело: Statista

Що потрібно знати про вкладення в дорогоцінні метали:

  • Найчастіше інвесторів, які шукають у що вкласти гроші, цікавить золото
  • Поріг входу для вкладників досить низький – банки продають злитки від 1 грама. Але з огляду на відносну стабільність цін на дорогоцінний метал, отримати відчутний дохід на маленькій сумі не вдасться. Оптимальний термін інвестиції – від п’яти років.
  • Інвестиції в золото менш ліквідні, ніж в депозити або навіть покупка готівкових іноземних валют.
На українському ринку середній спред між ціною покупки золотих злитків і ціною продажу перевищує 15%. Для порівняння, різниця між курсом покупки і курсом продажу готівкового долара, як правило, не перевищує 3%.
Олексій Єфремов
Укргазбанк
  • Вклади в дорогоцінні метали тісно пов’язані з їх зберіганням – на оренду банківського осередку піде частина очікуваного прибутку.
  • Існують депозити в дорогоцінних металах – клієнт оформляє безготівковий внесок, довіряючи покупку і зберігання золота банку. Така інвестиція вважається найвигіднішою по процентному доходу. Але менш безпечною – на такі депозити не поширюються гарантії Фонду гарантування.

Детальніше про умови інвестування в золото, розповів в інтерв’ю директор департаменту казначейських операцій Укргазбанку Олексій Єфремов.

Вкласти гроші в бізнес

Замислюючись про те, в який бізнес вкласти гроші в Україні, ідеї майбутніх проектів можна на перших порах відкласти. Замість цього можна інвестувати кошти в чийсь бізнес. По всьому світу набирають популярність майданчики, які об’єднують інвесторів, які не знають, куди вкласти гроші, і підприємців. Наприклад, користуючись таким ресурсом, інвестор може передати свої накопичення безпосередньо власнику кафе, який збирається розширюватися. В Україні цей тренд тільки починає зароджуватися. Редакція поспілкувалася з організаторами однієї з таких майданчиків, щоб дізнатися, як працює інвестування в бізнес. Детальніше – читайте в інтерв’ю з генеральним директором MO.Cash, Сергієм Гладченко.

Що потрібно знати про вкладення в бізнес:

  • Починати інвестиції можна з декількох тисяч гривень, а очікувати виплати відсотків – через місяць.
  • Прибутковість інвестиції вище, ніж у банківського депозиту – від 25% до 35%. Однак ставка впаде на 4-5%, якщо інвестор захоче застрахувати свої кошти від різних ризиків.
  • майданчик проводить первинну перевірку бізнес-проектів і надає їм певний рівень ризику
  • інвестувати варто в ту сферу, де інвестор вважає себе експертом

Вкласти гроші в акції іноземних компаній

Влітку 2017 року Національний банк спростив видачу ліцензій для інвестування за кордон і здійснення інших валютних операцій. Так, якщо раніше, щоб вкласти гроші в акції авторінетной іноземної компанії, потрібно було шукати обхідні і часто дорогі шляху, зараз процес покупки цінних паперів за кордоном став прозорішим. Для клієнтів прописана чітка процедура покупки акцій, і їм залишається тільки вибрати компанію для капіталовкладень. Детальніше про інвестиції в акції розповів в інтерв’ю експерт інвестиційної компанії Capital Times Артем Щербина.

Своїм клієнтам ми пропонуємо вкладати в компанії, зростання виручки яких перевищує 15% на рік - вважаємо це хорошим показником попиту на продукцію або послуги компанії в сучасному світі
Артем Щербина
Capital Times

Що потрібно знати про інвестиції в акції:

  • Щоб інвестувати в іноземні акції необхідно отримати е-ліцензію НБУ на інвестиційні цілі за кордоном. І відкрити рахунок у іноземного брокера.
  • Комісійні іноземних брокерів вимірюються в $ 1-5 за угоду.
  • Мінімальна сума угоди через іноземного брокера – $ 10 тис. Послуги українських брокерів коштують дешевше, але можуть бути пов’язані з ризиками.
Цінні папери на суму до $500 тис і готівкові кошти на суму до $2,750 млн на рахунках у американського брокера Interactive Brokers підпадають під гарантії США і будуть повністю відшкодовані в разі банкрутства брокера. В Україні таких гарантій немає взагалі для рахунків в цінних паперах.
Артем Щербина
Capital Times

Інвестиції в криптовалюти

Незважаючи на те, що ринок криптовалюта на початку 2019 року переживає спад, деякі ентузіасти продовжують вкладати гроші в цей актив, сподіваючись на те, що в майбутньому ціна на монети буде рости. Охочі заробити на волатильності Bitcoin і інших віртуальних валют, можуть піти декількома шляхами. Один з них – звернення до компанії з управління капіталом. Цей варіант розрахований на заможних вкладників – організація може перевірити походження і кількість коштів, і встановити мінімальний ліміт на інвестицію в криптовалюта. Інший спосіб – самостійні вкладення. Ми вже писали раніше, як створити біткоіни-гаманець и як купити bitcoin . Однак потрібно пам’ятати, що це ризиковані вкладення і відповідним чином вибудовувати свою стратегію. Не варто вкладити в криптовалюти бiльше 10% доходу в мiсяць.

 

Детальніше про те, як вибрати валюту для інвестування, на який термін вкладати кошти і як краще зберігати свої “монети” – читайте в інтерв’ю з Сергієм Калініним, директором з інвестицій компанії BlockBit Capital Management.

 

Вибір інвестиційної стратегії – справа вкладника. Редакція PaySpace Magazine лише зібрала думки експертів з певних сфер інвестування. І дає кілька корисних порад початківцю, який поки тільки думає, куди вкласти гроші:

  • визначитися, на який термін ви готові інвестувати кошти, а значить відмовитися від права доступу до своїх накопичень. Безумовно, засоби можна забрати достроково, але це відіб’ється на прибутковості вкладу
  • не чекати швидкої прибутковості інвестицій – високі ставки за короткий термін – привід задуматися про шахрайство
  • вкладати гроші бажано в різні активи, щоб в разі знецінення одного з них не втратити інші
  • інвестувати в ті інструменти / компанії, принцип роботи яких зрозумілий
  • позбутися від страху втратити гроші на користь обдуманої інвестиційної стратегії
  • Якщо ви знаєте інші способи інвестувати кошти в Україну – пишіть про них в коментарях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ – Оплата онлайн: чи варто користуватися цифровими гаманцями

google news