close-btn

Як змінилися зарплати: які компанії більше платять

Українські компанії очікують зростання заробітної плати та робочих місць у 2023 році, приділяючи першорядну увагу безпеці співробітників та розширенню команди для стимулювання економічного розвитку та стабільності на ринку праці

Salary

Фото: motionarray.com

Огляд заробітної плати та компенсацій, проведений EY за участю 140 генеральних директорів, показує вищі очікування ринку порівняно з 2022 роком. Прогнозується, що галузеві показники зростуть у середньому на 10% у фізичних одиницях (очікують 37% компаній) або на 13% у доларах США (очікує 41%).

У 2022 році компанії зіткнулися з низкою проблем через повномасштабну війну. У їхньому списку: переміщення співробітників, проблеми безпеки та віддалена робота. Багато компаній приділяли першорядну увагу фізичній безпеці, обладнуючи бомбосховища (51%). До того ж 86% компаній продовжували виплачувати заробітну плату мобілізованим працівникам.

У 2022 році переважали скорочення персоналу (51% компаній скоротив його), і лише 7% компаній збільшили свій штат.

Personnel changes

Фото: People Advisory Services

Однак 25% опитаних компаній планують розширити свої команди у 2023 році, і лише 17% очікують на їх скорочення.

Personnel changes

Фото: People Advisory Services

Рекомендуємо прочитати наступну статтю: Де тримати заощадження: відповідь НБУ.

У 2022 році заробітна плата загалом мала тенденцію до зростання, при цьому 70% компаній її підвищували, в основному в сільському господарстві, оптовій та роздрібній торгівлі та банківському секторі.

Salary

Фото: People Advisory Services

При цьому 80% компаній планують підвищити заробітну плату 2023 року. Найбільше підвищення заплановане серед банків – на 18%. Лише 1% компаній розглядають можливість зниження заробітної плати.

Salary

Фото: People Advisory Services

Програми фінансової допомоги було реалізовано багатьма компаніями під час війни. Ці програми охоплюють різні форми підтримки, такі як допомога сім’ям загиблих співробітників, допомога тим, хто втратив родичів, та допомога у покритті витрат на лікування поранених працівників.

У результаті українські компанії приділяють пріоритетну увагу безпеці співробітників, покращенню умов праці, коригуванню заробітної плати та розширенню колективу у 2023 році. Ці заходи спрямовані на сприяння економічному розвитку та стабільності.

Досліджуйте цю тему докладніше тут:

За матеріалами delo.ua

google news