close-btn

Світова економіка на вирішальному етапі боротьби з інфляцією

Банк міжнародних розрахунків закликав до активнішого підвищення процентних ставок для боротьби з інфляцією. Попри підвищення ставок протягом останніх 18 місяців, інфляція залишається високою в багатьох великих економіках. Генеральний директор BIS Агустін Карстенс каже, що світова економіка перебуває на переломному етапі та повинна вирішувати серйозні завдання. Клаудіо Боріо, який керує монетарними та економічними питаннями в BIS, наголошує на ризиках «інфляційної психології» і вважає, що центральні банки повинні взяти інфляцію під контроль.

Инфляция

Фото: stockvault.net

Банк міжнародних розрахунків (BIS) у Швейцарії, який надає підтримку світовим центральним банкірам і проводить економічні дослідження, закликав до активнішого підвищення процентних ставок. Вони попереджають, що світова економіка перебуває в критичній точці через зусилля країн з контролю над інфляцією.

Навіть після постійного підвищення ставок протягом останніх 18 місяців інфляція в багатьох великих країнах залишається високою. Різке зростання вартості запозичень спричинило найсерйозніші банківські крахи з часів фінансової кризи 15 років тому.

Генеральний директор BIS Агустін Карстенс каже, що світова економіка перебуває на переломному етапі й повинна вирішувати серйозні завдання. Він стверджує, що монетарна політика має повернути цінову стабільність, а фіскальна політика має бути консолідованою.

Клаудіо Боріо, який керує грошово-кредитними та економічними питаннями в BIS, підкреслює ризик «інфляційної психології». Однак центральні банки намагаються розв’язати цю проблему, про що свідчить більш значне, ніж очікувалося, підвищення ставок у Великій Британії та Норвегії минулого тижня.

Що довше інфляція залишатиметься високою, то сильніше і довше знадобиться посилення грошово-кредитної політики. У звіті BIS зазначається, що якщо процентні ставки повернуться до рівня середини 1990-х років, тягар обслуговування боргу для найбільших економік буде найвищим в історії. За умови, що всі інші фактори залишаться незмінними.

Боріо вважає, що центральні банки повинні взяти під контроль інфляцію. Питання лише в тому, якою буде ціна.

Контекст

Європейський центральний банк проведе триденний форум у Сінтрі, Португалія. У ньому візьмуть участь провідні центральні банкіри та політики. Нещодавно BIS провів своє щорічне засідання. Банкіри обговорили неспокійні останні кілька місяців. Причина — кілька американських регіональних банків зазнали краху в березні та квітні.

Згідно зі звітом BIS, близько 15% циклів підвищення ставок викликають серйозний стрес у банківській системі. Ця частота збільшується, якщо процентні ставки зростають, інфляція стрімко зростає або ціни на житло різко збільшуються.

BIS заявили:

«Дуже високий рівень боргу, вражаючий глобальний сплеск інфляції та значне зростання цін на житло в період пандемії підтверджують усі ці дані».

BIS також підрахував, що протягом наступних 20 років витрати на підтримку населення, що старіє, зростуть приблизно на 4% і 5% ВВП у країнах із розвиненою (AEs) та ринковою економікою, що розвивається (EMEs) відповідно.

Минулого тижня було опубліковано частину звіту. У ньому було викладено проєкт еволюційної фінансової системи, що «змінює гру». Ця система буде використовувати цифрові валюти центрального банку і токенізовані банківські активи для прискорення і поліпшення транзакцій і глобальної торгівлі.

Далі Карстенс прокоментував економічну картину. Він сказав, що тепер політикам доведеться діяти.

BIS вважає, що результат, у якому ставки зростають, не спричиняючи рецесії або великих банківських крахів, — все ще можливий. Однак вони визнають, що ситуація складна.

Аналітики Bank of America підрахували, що за останні 2 роки в усьому світі було 470 підвищень процентних ставок. Це порівняно з 1 202 зниженнями з моменту фінансового краху.

Федеральна резервна система США підняла свої ставки на 500 базисних пунктів від майже нульового рівня. Європейський центральний банк підвищив ставки в єврозоні на 400 базисних пунктів. Багато країн, що розвиваються, зробили набагато більше. Навіть ультрам’які монетарні налаштування Банку Японії, можливо, наближаються до небезпечної зони.

Продовжуйте дослідження цієї теми тут: Інфляція, рецесія і прибутковість облігацій — ключові чинники на фондових біржах США у 2023 році.

Боріо згадав про проблеми, з якими стикаються центральні банки, повертаючи інфляцію на безпечний рівень.

Він сказав:

«Легкий прибуток уже отримано, і остання миля буде важчою… Я не здивуюся, якщо буде більше сюрпризів».

Інші статті на цю тему:

google news