close-btn

Скільки грошей Україна отримала в якості міжнародної допомоги — інфографіка

З початку повномасштабної війни Україна отримала від міжнародних партнерів близько $19,4 млрд фінансової допомоги (у вигляді грантів та кредитів). Лише за вересень підтримка становила $2 млрд

Money

Скільки грошей Україна отримала в якості міжнародної допомоги Фото: media.slovoidilo.ua

Про це розповів Сергій Марченко, міністр фінансів України, під час зустрічі зі своєю колегою зі США Джанет Йеллен, що відбулась у Вашингтоні у середу, 12 жовтня, інформує пресслужба Мінфіну.

Він зазначив, що розмір фінансової допомоги суттєво зменшився: з $4,7 млрд у серпні, до $2 млрд у вересні. Але наголосив, що навіть цього обсягу вистачає, щоб значною мірою знизити навантаження на бюджет.

Марченко пояснив, що з 24 лютого іноземна підтримка покрила 56% потреби у додатковому фінансуванні держбюджету України.

Загалом, іноземні вливання фінансів орієнтовно покрили 36% витрат бюджету від початку повномасштабної війни, а податки та мита близько — 38%. Решту покрили за рахунок друку гривні НБУ (18%) та військовими облігаціями (8%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль розповів, на що витратить $1,3 млрд екстреного фінансування від МВФ

«Ми продовжуємо повноцінно працювати, забезпечуючи всі пріоритетні видатки держбюджету, у тому числі завдяки винятковій допомозі партнерів із США. Особливо вдячні за надання коштів у формі грантів, що дозволяє не збільшувати боргове навантаження», — розповів Марченко.

За його словами, Україна до кінця року розраховує отримати ще €5 млрд від ЄС, $4,5 млрд від США та $1,3 млрд від МВФ.

У цілому за вересень Україна отримала $2 млрд від іноземних партнерів. Усі кошти були грантовими:

  • $1,5 млрд від США;
  • €500 млн від ЄС (були узгоджені 5 вересня, перераховані 28 вересня).

30 вересня президент Джо Байден підписав новий закон про фінансову підтримку України, в рамках якого Сполучені Штати збільшать свою підтримку на $4,5 млрд цього року — по 1,5 млрд у жовтні, листопаді та грудні. Це грантова підтримка, яку не потрібно буде повертати.

Також у вересні продовжувалися перемовини з МВФ, за результатами яких Україна може отримати ще 1.3 млрд доларів кредитного фінансування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У НБУ розповіли про нові проблеми на ринку мікрокредитування

Який банк обрати для депозиту у 2022 році

Українці закордоном можуть двічі платити податки із зарплати: як уникнути

За матеріалами epravda.com.ua та slovoidilo.ua

google news