close-btn

В Україні можуть заборонити готівку — ОП

Україна розглядає можливість введення повної заборони на готівкові платежі, що зробить її першою країною, яка повністю скасувала готівку. За словами Ростислава Шурми, заступника глави Канцелярії Президента України, цей крок може усунути 95% корупції. Ця пропозиція зустріла опір з боку тих, хто стверджує, що вона порушить права людини. Однак прихильники вважають, що це може стати потужним інструментом у боротьбі з корупцією в Україні.

заборона готівки Україна

Фото: motionarray.com

Україна розглядає можливість введення повної заборони на готівкові платежі. У разі її введення всі транзакції будуть здійснюватися тільки за допомогою банківських карт або P2P-переказів. Це зробить Україну першою країною, яка повністю відмовилася від готівки. Імовірно, цей крок може усунути 95% корупції.

Про це розповів Ростислав Шурма, заступник глави адміністрації президента України. Він оголосив про свої плани на конференції з відновлення України в Лондоні.

Шурма заявив, що ідея все ще обговорюється і немає впевненості в тому, що її буде реалізовано.

“Ми обговорюємо. Я не можу сказати вам упевнено, що ми це зробимо. Ми це обговорюємо”, – сказав він.

Пропозиція зіткнулася з опозицією з боку тих, хто стверджує, що вона порушить права людини. Однак прихильники вважають, що це може стати потужним інструментом у боротьбі з корупцією в Україні.

“Ми знаємо, що по цій темі йдуть обговореннями різними стейкхолдерами. Говорять про порушення прав людини. Ми вважаємо, що це буде дуже ефективним інструментом ліквідації 95 – 99% усіх випадків корупції в країні, якщо не буде ніякої готівки”, – зазначив чиновник.

Шурма сподівається, що команда президента підтримає цю ідею і дасть їй добро. Очікується, що найближчими місяцями буде презентовано дорожню карту, яка визначатиме, буде введено заборону чи ні.

“Найближчими місяцями ми презентуємо дорожню карту, будемо ми це робити чи ні. Я вважаю, що рішення буде “так””, – підсумував заступник голови ОП.

Думка експерта

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков заявив, що було б вигідно, щоб усі операції в Україні здійснювали виключно в гривнях.

На його думку, це підвищить довіру населення до національної валюти і забезпечить її стабільність на довгі роки.

Підсумок

Якщо заборону буде введено, Україна стане першою країною з повністю безготівковою економікою. Однак чи стане вона першою країною, вільною від корупції, ще належить з’ясувати.

Попри протидію цій пропозиції, очевидно, що суспільство йде від готівкових платежів і переходить на онлайн-транзакції. Цілком імовірно, що в кінцевому підсумку фінансові розрахунки будуть повністю оцифровані, а готівка вийде з ужитку. Тим паче розвинені країни вже рухаються в цьому напрямку. Половина британців вважають, що готівка їм більше не потрібна. Дослідіть цю тему більш детально тут.

Залишається питання, чи готова Україна до таких змін? Важко уявити, щоб літні громадяни використовували P2P-перекази для оплати дрібних покупок на місцевих ринках. Однак сам факт виведення готівки з обігу, вочевидь, досить тривалий процес.

На закінчення слід зазначити, що, хоча безготівкова економіка потенційно може принести багато переваг, важливо ретельно зважити всі “за” і “проти”, перш ніж ухвалювати рішення. Дуже важливо забезпечити, щоб перехід був інклюзивним і щоб було вжито заходів для розв’язання потенційних проблем.

Інші статті на цю тему:

google news