close-btn

Багатомільярдна імперія Сема Бенкмана-Фріда: як стати крипто-монополістом у 29 років

29-річного Сема Бенкмана-Фріда вже називають «новим Марком Цукербергом». Багато експертів побоюються, що він стане монополістом криптовалютної галузі

https://www.somagnews.com/

Сем Бенкман-Фрід, також відомий як SBF – засновник біржі криптодеривативів FTX та компанії Alameda Research. У 2022 році увійшов до ТОП-100 найвпливовіших людей за версією TIME. Сем також є одним із найбагатших представників індустрії блокчейну та криптовалют за версією Forbes. Особистий статки Бенкмана-Фріда складає приблизно $24 млрд.

Протягом 14 червневих днів Сем Бенкман-Фрід, вундеркінд, який перетворився на криптовалютного мільярдера, провів безпрецедентну кількість угод за всю коротку історію галузі. Угоди відбувалися з запаморочливою швидкістю: співзасновник і головний виконавчий директор біржі цифрових активів FTX купив дві компанії, підтримав криптоплатформу BlockFi і спробував врятувати іншу Voyager Digital за допомогою великого кредиту.

Загалом Бенкман-Фрід виділив близько $1 млрд — приголомшлива сума, якою можна було б ризикнути — навіть для людини зі статком 24 мільярдів доларів — у розпал крипто-краху, який знизив ринкову вартість на 2 трильйони доларів лише за вісім місяців. Для легіонів його затятих фанатів це ще один доказ того, що SBF, як вони всі його називають, є покровителем криптографії, доброзичливим, багатим інвестором та філантропом, що захищає галузь у важкі часи.

Однак є й альтернативна інтерпретація його вчинків, і полягає вона в тому, що дії Бенкмана-Фріда розкрили весь масштаб його планів щодо домінування у криптоіндустрії. Подібно до інших фінансових баронів до нього — Джона Пірпонта Моргана сто років тому і Уоррена Баффета в наші дні — він використовує невдалу долю суперників, щоб дешево розширити свою імперію. І якщо у допомоги, яку він організує, є елемент порятунку галузі, то це лише тому, що криза, якщо вона досить велика, зрештою поставить під загрозу і його основний бізнес.

Все це, звісно, ​​може мати неприємні наслідки. Виглядає, говорячи мовою Уолл-стріт, ніби він намагається зловити падаючий ніж, про що свідчить заява про банкрутство Voyager Digital лише через кілька днів після отримання кредиту на порятунок. Якщо це спрацює, Бенкмен-Фрід отримає великий контроль, як прямий, так і непрямий, над галуззю. Це тривожна думка для десятків прихильників криптовалюти, які вважають, що децентралізація — це те, що відрізняє їхній ринок і робить його кращим, ніж традиційна фінансова система, керована кількома великими банками та торговими компаніями.

«Для всієї галузі небезпечно мати зв’язки з FTX», — говорить Елліот Чун, партнер Architect Partners, консультаційної фірми зі злиття, поглинання та стратегічного фінансування. — «Як правило, це не дуже добре для сценарію вільного ринку, особливо для вільних ринків, які використовують криптоентузіасти».

Для наочності Bloomberg склали таблицю, як зараз виглядає крипто-імперія SBF:

https://www.bloomberg.com/

Бенкман-Фрід, зі свого боку, каже, що більший ризик для галузі був би, якби ніхто не зробив жодних дій. Проте, його публічні коментарі та закулісні маневри припускають, що нові та більші угоди майже напевно не за горами. Bloomberg повідомив, що FTX вивчає можливість поглинання Robinhood Markets Inc., брокерської компанії на основі додатків для акцій та криптовалют, яка колись коштувала майже $60 млрд, а потім впала в ціні за останні місяці. Пізніше Бенкман-Фрід заявив, що активних переговорів не було. Минулого року він навіть висунув ідею одного разу купити Goldman Sachs Group Inc. Було незрозуміло, чи він жартує.

Сем відносно пізно ступив на криптовалютний шлях. Випускник Массачусетського технологічного університету в 2017 році залишає торгову фірму Jane Street, щоб представити власне підприємство Alameda Research. Маючи можливість повністю присвятити себе криптографії, він швидко зробив собі ім’я, оскільки Alameda піднялася в онлайновій таблиці лідерів серед трейдерів.

Через два роки Бенкман-Фрід вирішив відкрити FTX в Гонконгу. Трейдери стікалися на біржу, спокушені низькими комісіями та привабливими пропозиціями продуктів, і незабаром вона стала однією з найбільших платформ для торгівлі криптодеривативами. За оцінками, Сему належить понад 50% FTX, 70% FTX US (початок 2020 р.) і майже вся Alameda. В даний час FX, що базується на Багамах, залучила в січні $400 млн при оцінці в $32 млрд, а FTX US була оцінена приблизно в $8 млн.

Бенкман-Фрід вправно керував капіталом своєї компанії, віддаючи перевагу прибутковості, а не підходу зростання за будь-яку ціну, який тепер переслідує багатьох конкурентів. Він залучав капітал, коли той йому не був потрібен. Це і дозволило йому вийти на полювання на вигідні угоди в період криптозими.

У червні він купив Bitvo Inc., канадську платформу для торгівлі криптовалютою, та Embed Financial Technologies Inc., фірму, що надає брокерські послуги. Оскільки розпродаж криптовалюти посилився після краху стабільної монети TerraUSD і на тлі краху Celsius Network і Three Arrows Capital, Бенкмен-Фрід зробив два найбільші кроки, надавши позику крипто-брокеру Voyager Digital на $485 млн., кредитору цифрових активів BlockFi із відновлюваною кредитною лінією на $400 млн, яка була надана з можливістю повної купівлі компанії.

Угода з BlockFi вже рекламується як тріумф Бенкмена Фріда навіть його конкурентами. Ймовірно, він купив фірму, яка востаннє оцінювалась у 3 мільярди доларів, за копійки на долар, кажуть оглядачі галузі.

Порятунок BlockFi також був стратегічним рішенням, яке допомогло FTX US зміцнити свій бренд та залучити більше потенційних клієнтів. Можливе придбання також допоможе компанії й надалі розширюватись у сфері крипто-кредитування. Це означає ширший спектр роздрібних продуктів, які пропонуватимуть FTX. Сем каже, що також підтримував кілька компаній, але невідомо які саме. Відомо лише, що Celsius та Terra було відмовлено у допомозі.

Ходять чутки, що FTX знову веде переговори щодо залучення нового капіталу. За словами Бенкмана-Фріда, це потенційно може бути націлене на проблемних майнерів біткоїнів та активи компаній, що перебувають у стані банкрутства, зазначаючи при цьому, що обсяг проблемних угод, за якими стежить його команда, останніми тижнями скоротився.

Багато хто в криптоіндустрії вже прогнозує проблеми через те, яку владу накопичує Бенкмен-Фрід, особливо якщо взяти до уваги Alameda Research, яка, незважаючи на те, що звучить більше як лабораторія робототехніки в Силіконовій долині, перетворилася на впливову торгову та венчурну компанію. За даними Architect Partners, разом Alameda та FTX стануть провідними постачальниками проблемного фінансування у галузі у другій половині 2022 року.

Враховуючи широту та охоплення ділових інтересів Сема, багато інсайдерів галузі бачать потенційні конфлікти інтересів у майбутньому. Заяви про банкрутство компаній Voyager і Celsius підкреслили великий вплив Бенкмена-Фріда у галузі. Voyager розкрив заплутану, взаємопов’язану мережу інвестицій, кредитів та позик між компанією та Alameda, у той час як Celsius назвав торгову фірму одним зі своїх кредиторів (як ми пам’ятаємо, Сем заявляв протилежне).

Тим не менш, для багатьох Бенкман-Фрід з його розпатланим волоссям, як у Ейнштейна, і обіцянкою зрештою роздати практично весь свій статок є культурною фігурою, за яку можуть вболівати криптоентузіасти. Він активний у Твіттері і не боїться порушувати екзистенційні питання щодо галузі та її майбутнього. Але це не означає, що Бенкмен-Фрід не може бути авантюристом, коли його суперники у розпачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news