close-btn

Найдорожчі фінансові помилки в історії

З роками розплата за деякі помилки була колосальною, яка обчислювалася сотнями мільйонів, а в деяких випадках навіть мільярдами доларів. Дізнайтесь більше про деякі з найдорожчих фінансових помилок

https://www.psychologies.ru/

Сумна історія Рональда Вейна

Поряд зі Стівом Джобсом і Стівом Возняком Рональд Уейн зіграв важливу роль у роки становлення Apple. Боячись минулого досвіду і скептично ставлячись до майбутнього, Вейн продав свою частку в Apple лише за $800 через 11 днів після заснування Apple. Статки Вейна сьогодні перевищили б 31 мільярд доларів США, якби він зберіг свої акції.

Тривалий прорахунок Тосіхіде Ігучі

Виконавчий віце-президент нью-йоркського відділення банку Daiwa Тосіхіде Ігучі перетворив борг у розмірі $70 000 на збиток у розмірі 1,1 мільярда доларів після того, як йому не вдалося відшкодувати ставку на державні облігації США в 1983 році. Протягом 11 років Ігучі здійснив близько 30 тисяч несанкціонованих угод, проведення яких успішно приховував від японського офісу, оскільки сам відповідав за контроль над фінансовими операціями. Банк спробував зам’яти цю справу, що призвело до заборони Daiwa на операції на території США. Винуватець здобув чотири роки в’язниці та $2 млн штрафу.

Вільний торговець Нік Лісон

Рідко одна людина доводить до краху усю фінансову установу, але «Вільному трейдеру» Ніку Лісону вдалося це зробити, збанкрутувавши в середині 90-х років найстаріший інвестиційний банк у Сполученому Королівстві — Barings Bank. Його несанкціонована спекулятивна торгівля спочатку принесла йому успіх, але, зрештою, сталася катастрофа, коли збитки зросли до 190 мільйонів фунтів стерлінгів. Нік утік до Сінгапуру, де був заарештований і засуджений до шести років ув’язнення.

Математична помилка вартістю $100 тис

НАСА витратило близько $100 тис на орбітальний апарат Mars Climate Orbiter, який був розроблений для вивчення клімату на Марсі. Проте невелика математична помилка позбавила НАСА зв’язку з апаратом, що й занапастило марсіанський зонд. Зрештою, він був знищений над планетою в 1999 році.

Продаж Аляски

Наприкінці 19 століття російський імператор Олександр II не міг дивитися на Аляску інакше, як на землю з нескінченним крижаним покривом. Побоюючись насильницького захоплення Аляски Сполученими Штатами, цар вирішив продати їм цю велику територію лише за 7,2 млн. доларів у березні 1867 року. Оскільки вартість рубля та долара на той час була майже однаковою, Росія мало що виграла готівкою, а ось природними ресурсами втратила мільярди доларів.

Xerox не зміг захистити комерційну таємницю від Apple

У 1970-х роках технологічна фірма Xerox створила персональний комп’ютер, яким можна було керувати за допомогою миші. Проте фірма не продала його. Приблизно через десять років Xerox запросила Стіва Джобса та інших співробітників Apple Inc. відвідати свої науково-дослідні центри в обмін на акції Apple на суму $1 млн. На жаль для Xerox, Apple скористалася ідеєю ПК і пізніше запустила її як власну. Хоча акції зараз коштують близько 11 мільярдів доларів, «ринкова капіталізація» (загальна ринкова вартість усіх акцій компанії, що перебувають в обігу) виробника Mac складає колосальні $446 млрд.

Помилка обійшлася японській компанії, що торгує акціями, у 225 мільйонів доларів

У 2003 році Mizuho Securities хотіла продати одну акцію J-Com приблизно за 610 000 ієн (приблизно $4 тис). Однак помилка трейдера зробила 610 тисяч акцій доступними для продажу всього за 1 ієну. Незважаючи на те, що кількість акцій набагато перевищувала те, що фірма мала насправді, фондова біржа продовжувала продаж. Через помилку фірмі довелося зазнати збитків у розмірі $225 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-3 найбільших втрачених біткоїн-статків (про які ми знаємо)

 

 

google news