close-btn

Microsoft виявила небезпечний вірус, запущений в українські урядові сайти

Фахівці з відділу безпеки американського техногіганта заявили, що в комп’ютерних системах українських держорганів після кібератаки залишилися фрагменти шкідливих програм

Фото: pandasecurity.com

Вірус маскується під програму-вимагач, проте при активації зловмисниками він серйозно порушує роботу всієї системи комп’ютера, кажуть у Microsoft. Агентство Bloomberg повідомляє, що фахівці компанії продовжують аналіз того, що сталося. Проте конкретних доказів причетності до інциденту когось із відомих хакерських угруповань поки немає.

Фахівці з Microsoft повідомляють, що вперше сліди незвичайного вірусу знайшли 13 січня. При цьому заходи щодо захисту від нього вже вжито.

«Ми розробили та розгорнули інструменти від цього шкідливого ПЗ у Microsoft 365 Defender Endpoint Detection та антивірусі, де б ці продукти не використовувалися», — йдеться в офіційній заяві.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня користувачі стали відзначати труднощі у доступі до деяких державних українських порталів. Зокрема, постраждали інтернет-сторінки міністерств освіти та науки, аграрної політики та закордонних справ.

Було також порушено роботу сайту Держслужби з надзвичайних ситуацій. На темному тлі з’являлися символи, що нагадують герб, карту та прапор України. Поруч був розміщений текст із погрозами українською, російською та польською мовами.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Силовики за підтримки правоохоронних органів Великобританії та США припинили діяльність злочинного угруповання, яке вчинило атаки на 50 зарубіжних компаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін спростив процедуру імміграції для іноземних IT-фахівців

За матеріалами сайту bloomberg.com

google news