close-btn

Світова торгівля стрімко відновлюється після пандемії – доповідь ООН

За оцінками економістів, у найближчі місяці тенденція до зростання збережеться

Фото: denetim.com

Світова торгівля демонструє чіткі ознаки стабільного одужання після коронакризи. За період першого кварталу 2021 року сумарний обсяг торгових операцій по всьому світі в квартальному обчисленні збільшився на 4% і на 10% – в річному. Про це йдеться у звіті Конференції ООН з торгівлі та розвитку. При цьому обсяги зовнішньоекономічної діяльності за перші чотири місяці поточного року перевищили докризові показники за 2019 рік на 3%.

“Відновлення торгівлі в першому кварталі 2021 року як і раніше обумовлено високими показниками експорту країн Східної Азії. В першому кварталі 2021 року обсяг торгівлі товарами був вищим, ніж до пандемії, але торгівля послугами залишається істотно нижчою середнього рівня. Протягом першого кварталу 2021 року світова торгівля товарами, пов’язаними з COVID-19, залишалася на високому рівні”, – наголошується в доповіді.

Аналітики з ООН прогнозують позитивне зростання економічних показників і в другому кварталі. За їхніми оцінками, сумарна пропозиція товарів та послуг на світовому ринку в зазначений період має скласти $6,6 трлн. Якщо вдасться досягти цього показника, збільшення обсягів торгових операцій в річному обчисленні досягне 31%-го зростання в порівнянні з найнижчим показником в період кризового 2020 року.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Економіка України в першому кварталі 2021 року продовжувала скорочуватися, і за попередніми даними Держстату реальний ВВП впав на 2,0%. Однак, згідно з прогнозами експертів, вже з другого кварталу очікується відновлення, запорукою якого є низька база і кампанія з вакцинації, що зараз триває. Про це повідомили в державному Департаменті стратегічного планування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Airbnb прогнозує відновлення світового туризму вже протягом 2021 року

За матеріалами сайту 1prime.ru

google news