close-btn

Обмінники перестали виставляти курси валют: у чому причина

Пунктам обміну валют тепер заборонено привертати надмірну увагу до курсів валют

курси валют

Пункты обмена валют больше не могут выставлять курсы на улице. Фото: tsargrad.tv

У п’ятницю, 29 липня, Національний банк України запровадив ще кілька обмежень на валютному ринку. Теперь – щодо діяльності небанківських пунктів обміну. Найпомітнішим із них є заборона на показ актуальних курсів валют поза приміщенням, де здійснюється купівля-продаж доларів США та євро. Інакше кажучи, тепер про вартість обміну можна дізнатися лише в офіційних документах, вивішених біля каси обмінного пункту. Iнформацiя має надаватися населенню в стандартизованому вигляді в чітко визначеному форматі – копії наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют.

Національний банк вважає, що розхитування ситуації з готівковим курсом під час війни задля отримання додаткової маржі в сегменті, де купує валюту населення, є неприпустимим. Зважаючи на це, з метою мінімізації спекуляцій та створення дійсно конкурентного середовища НБУ посилює вимоги до небанківських установ щодо організації торгівлі готівковою валютою.
НБУ

Ці зміни поки не стосуються банків. Проте у разі виявлення таких зловживань, аналогічне регулювання буде запроваджено і для банківських установ.

Також НБУ запровадив ще низку обмежень:

  • відновлено обов’язок подання установами інформації до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції, що передбачають використання готівки в національній або іноземній валютах.
  • процес купівлі-продажу валют повинен здійснюватися із обов’язковим веденням відеоспостереження.
  • висувається низка вимог до приміщень, в яких здійснюється купівля та продаж валютних цінностей. Зокрема, з метою підвищення безпеки центробанк перегляне технічні вимоги до кас.
  • для посилення контролю за додержанням вимог щодо  здійснення купівлі та продажу валют винятково із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (РРО) інформація про використовувані РРО передаватиметься до Національного банку. Це дасть змогу підсилити податкову дисципліну.
Відповідні небанківські установи ухиляються і практично не сплачують податок на прибуток. Так, сплачений податок на прибуток таких компаній становить всього 0,00185% від обсягу купленої ними валюти або близько 7 млн грн за рік на весь ринок. За оцінками НБУ, в першому півріччі 2022 року середня сума податку на прибуток, сплачена одним підрозділом відповідних небанківських установ, становила 165 гривень на місяць.  
НБУ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

НБУ дозволив купувати валюту онлайн. Але послуга поки що недоступна

У НБУ розповіли, на скільки впадуть реальні зарплати українців у 2022 році

Стало відомо, скільки грошей НБУ “влив” в економіку за минулий місяць

google news