close-btn

З 1 липня піднімуть податки на нерухомість: деталі

Незабаром піднімуть податки на нерухомість. З 1 липня 2023 року в Україні буде запроваджено податок на майно. Він є новим доповненням до Податкового кодексу. Застосовуватиметься до будь-якого майна, яке перевищує встановлену державою норму.

Податки на нерухомість

Податки на нерухомість. Фото: pixabay.com й freepik.com

Українці почнуть отримувати нові рахунки з податком на майно з 1 липня 2023 року. Якщо їхнє майно перевищує допустиму норму квадратних метрів, вони будуть зобов’язані сплатити податок. Для квартир норма 60 кв. Для будинків це 120 кв. Якщо людина має і квартиру, і будинок, загальна площа не може перевищувати 180 квадратних метрів.

Ставка податку становить 1,5% мінімальної заробітної плати за звітний рік. Наразі це 6500 гривень. Подібне означає, що максимальна ставка податку квадратний метр становить 97,50 гривні.

Є деякі винятки з податку на майно. Наприклад, люди, чия власність знаходиться на окупованих територіях чи зоні бойових дій, не повинні його платити. Крім того, якщо квартира, що перевищує норму, ділиться між двома сім’ями, податок не стягується.

Якщо особа не сплатить податок на майно протягом 60 днів із встановленої дати, йому нарахують штраф у розмірі 10% від суми заборгованості. Якщо податок не буде сплачено протягом 90 днів, штраф збільшиться до 20%.

З цим також читають: Як відрізняються податки в Україні та ЄС? Інфографіка.

Контекст

Люди, які мають борги з комунальних платежів, можуть реструктурувати свій борг на виплати. Це угода з комунальною компанією, яка дозволяє людині погасити свій борг із часом.

Щоб подати заявку на реструктуризацію боргу, необхідно звернутися до комунальної компанії та запросити заяву. Вам потрібно буде надати інформацію про ваші доходи та витрати, а також суму вашого боргу.

Комунальна компанія розгляне вашу заяву та визначить, чи маєте ви право на реструктуризацію боргу. Якщо ви схвалені, ви зможете сплатити свій борг протягом періоду до 12 місяців.

Інші статті на цю тему:

google news