close-btn

Для ФОПів у 2024 році піднімуть податки: скільки платитимуть

У 2024 році суми податків та розмір лімітів для фізичних осіб-підприємців (ФОП) виростуть попри те, що наразі не планується змін податкових ставок. Це пов’язано із підвищенням соціальних показників. Розповідаємо, що чекає на підприємців

ФОП

Фото: motionarray.com

Так, в державному бюджеті на 2024 рік передбачено підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Це напряму впливає як на суми податків, які сплачують усі ФОПи, так і на ліміти для різних груп підприємців.

Податки

Мінімальну зарплату у 2024-му планується підвищити у два етапи: з 1 січня — 7100 грн, з 1 квітня — 8000 грн. Відповідно поступово зміниться і мінімальний розмір єдиного соціального внесу (ЄСВ), сума якого становить 22% від мінзарплати.

У висновку показники ЄСВ будуть такі:

  • 1562 грн на місяць, або 4686 грн на квартал – з січня по квітень 2024-го;
  • 1760 грн на місяць, або 5280 грн на квартал – з квітня 2024-го по січень 2025-го.

Також планується підвищення прожиткового мінімуму, однак для ФОПів важливий лише показник для працездатних осіб, який становитиме 3028 грн наступного року. Від нього залежить єдиний податок, який платять ФОПи першої групи. Таким чином, їм треба буде платити 302,8 грн на місяць у 2024 році (10% від прожиткового мінімуму).

Для ФОПів другої групи ставка на єдиний податок становить 20% від мінімалки. Однак перегляд відбудеться лише один рак за рік, оскільки в розрахунку податкової ставки враховується мінімалка, встановлена станом на 1 січня звітного року. Тобто протягом 2024-го року єдиний податок для них становитиме 1420 грн на місяць.

Для третьої групи ФОП сума єдиного податку залишиться без змін. Причина в тому, що він напряму залежить від заробітку підприємця: 5% доходу (якщо ФОП не зареєстрована платником ПДВ), або 3% доходу і додатково ПДВ.

Читайте також: Ліміт доходів для ФОПів хочуть збільшити: подано законопроєкт

Ліміти

Ліміти обороту різних груп ФОП на законодавчому рівні встановлено не у гривнях, а в мінімальних зарплатах (станом на початок року). Оскільки з 1 січня мінімалка зросте до 7100 грн, відповідно зміняться з ліміти.

Таким чином, у 2024 році розподіл для ФОПів буде наступним:

  • перша група: максимум 167 мінзарплат на рік — 1 млн 185 тис. 700 грн;
  • друга група: до 834 мінімалок протягом року — 5 млн 921 тис. 400 грн;
  • третя група: не більше ніж 1167 мінзарплат за рік — 8 млн 285 тис. 700 грн.

Якщо ФОП перевищує вказані ліміти своєї групи, його автоматично переводять в іншу групу оподаткування або на загальну систему. В такому разі зміниться і сума податків, яку необхідно платити.

Нагадаємо, з початку грудня в Україні будуть змінені вимоги до призначення платежу для сплати єдиного податку. Зокрема, буде завершено перехідний період, що ознаменує запровадження нових правил заповнення платниками податків реквізиту «Призначення платежу» (при сплаті податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску).

Так, з’явиться необхідність вказувати додаткову інформацію (код сплати податків та ЄСВ, назву податку/ЄСВ та період, за який він сплачується). Раніше платежі можна було здійснювати у неструктурованому форматі.

Також ФОПи 1 та 2 груп при сплаті ЄП необхідно у полі «Призначення платежу» вказати: 101 єдиний податок за листопад 2023 року.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

У 2024 році з’явиться глобальний мінімальний податок для бізнесу

Мінцифри запустило гранти до $8 тис. на розвиток бізнесу: хто може отримати

Який бізнес найбільше постраждав через блокування кордону з Польщею — EBA

За матеріалами OBOZ.UA

google news