close-btn

Проєкт «Криголам»: Транскордонна роздрібна платіжна система для CBDC від Банку міжнародних розрахунків

Порівняно з традиційними транскордонними платежами, нова модель від BIS має величезну кількість переваг для користувачів

Згідно зі звітом Банка міжнародних розрахунків, BIS Innovation Hub Nordic Center у партнерстві з ЦБ Ізраїлю, Sveriges Riksbank та Norges Bank завершив проєкт, в якому досліджуються потенційні переваги та проблеми використання цифрових валют центральних банків (CBDC) у міжнародних платежах.

Проєкт, що отримав назву «Криголам» (Project Icebreaker), був спрямований на вивчення технічної здійсненності та передбачуваної ефективності транскордонних та крос-валютних транзакцій між експериментальними роздрібними системами CBDC.

У той час як внутрішні платежі значно покращилися в багатьох юрисдикціях останніми роками, транскордонні платежі, як і раніше, стикаються з такими проблемами, як висока вартість, низька швидкість, обмежений доступ і недостатня прозорість. «Велика двадцятка» зробила пріоритетом розширення транскордонних платежів, і у відповідь на цей заклик Інноваційний центр BIS координує експерименти щодо того, як це можна зробити.

Особливості Project Icebreaker

Багато центральних банків вивчають роздрібні цифрові валюти центральних банків (rCBDC). Проєкт “Криголам” досліджує особливий спосіб з’єднання систем rCBDC («зіркоподібні» рішення) з декількома додатковими функціями, які дозволять легко масштабувати модель для транскордонних платежів rCBDC.

Розрахунковий ризик та швидкість. У моделі Icebreaker транскордонна транзакція розбивається на два внутрішні платежі, по одному в системі. Таким чином, rCBDC ніколи не залишає свою внутрішню систему. Це пов’язано з тим, що постачальники іноземної валюти (FX) купують одну валюту в одній системі та продають іншу валюту в іншій системі. Розрахунки здійснюються за допомогою скоординованої схеми «платіж проти платежу» (PvP) з використанням контрактів із блокуванням за часом хешування (HTLC), що має велике значення для усунення ризику контрагента у транзакціях FX.

Конкуренція та прозорість. Постачальники FX відправляють курси FX до концентратора Icebreaker, він обирає найкращий курс, який буде представлений платнику для кожного платіжного запиту. Це дозволяє платнику отримувати доступ до конкурентоспроможних курсів FX незалежно від PSP, що надає кінцевому користувачеві цифровий гаманець з підтримкою rCBDC. З іншого боку, залежність від ліквідності бажаної двосторонньої валютної пари знижується за допомогою автоматичного використання проміжних валют.

До речі, у звіті регулятори не поділилися подробицями про проміжні валюти та про те, як вони функціонують. Неясно, чи будуть вони розроблені центральними банками всередині компанії, чи система дозволить використовувати приватні проміжні валюти.

Сумісність та масштабованість. Завдяки «зіркоподібному» підходу кількість з’єднань між системами rCBDC зведена до мінімуму. Концентратор Icebreaker лише надсилає платіжні повідомлення, але не обробляє їх. Єдина інформація для концентратора – це дані від провайдерів FX, які використовуються при визначенні та виборі найкращих курсів FX для платника.

Модель Icebreaker пред’являє мінімальний набір технічних вимог до систем rCBDC, які підключаються до неї. Таким чином, центральні банки отримують майже повну автономію при розробці своєї внутрішньої системи rCBDC, але при цьому беруть участь у формалізованій угоді про взаємозв’язки для забезпечення транскордонних платежів.

Простіше кажучи, проєктні групи центральних банків тестували конкретні методи підключення внутрішніх систем («зіркоподібні» рішення) шляхом розбиття транскордонних транзакцій на два внутрішні платежі за сприяння постачальників іноземної валюти, активних в обох випадках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: CBDC: Які країни використовують, запускають або тестують власні цифрові валюти

У BIS наголосили на перевагах такої моделі порівняно з традиційними транскордонними платежами:

«У більшості існуючих транскордонних платіжних системах платник не має вибору щодо обмінного курсу, оскільки він не контролює, хто є провайдером конвертації іноземної валюти. У моделі, розробленій проєктом Icebreaker, багато постачальників іноземної валюти можуть відправляти котирування в хаб системи, який автоматично вибирає дешевшу для кінцевого користувача».

Конкурентна система знижує ризик недостатньої ліквідності в бажаній валютній парі, яка часто призводить до збільшення комісій і навіть затримки транзакції. Система Icebreaker реалізує використання проміжних валют, якщо транзакції між двома конкретними кінцевими валютами недоступні чи несприятливі.

Модель, що використовується в проєкті «Криголам», здатна компенсувати розрахунковий ризик та ризик контрагента шляхом використання скоординованих платежів у CBDC, а також прозоро та майже миттєво проводити міжнародні транзакції з мінімальними технічними вимогами для інтеграції (крім сумісності з різними технологіями).

Коментуючи проєкт, Сесілія Скінгслі, голова інноваційного центру BIS, пояснила:

«Проєкт Icebreaker унікальний у своїй пропозиції. По-перше, рішення дозволяє центральним банкам мати майже повну автономію при розробці внутрішньої роздрібної CBDC. Потім він надає модель того ж CBDC для міжнародних платежів».

Хоча внутрішні платежі стали дешевшими, безпечнішими та ефективнішими, платежі в різних валютах, як і раніше, пов’язані з високими витратами, низькою швидкістю та ризиками. Project Icebreaker показує, як різні рішення CBDC у різних країнах можуть забезпечити миттєві крос-валютні транзакції, що принесе велику користь кінцевим користувачам.

Проєкт також став чудовим прикладом співпраці та обміну знаннями між центральними банками, що беруть участь, і BIS. Попри те, що залишається ще багато питань, що вимагають подальшого вивчення, проєкт «Криголам» є цінною ініціативою та внеском у те, як можна покращити транскордонні платежі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нейромережі захоплюють світ: 12 ігор та корисних програм доступних кожному

google news