close-btn

Як приймати платежі зі смартфона в Україні: рішення для малого бізнесу

Покупці все частіше хочуть оплачувати свої покупки карткою, навіть якщо це coffee-to-go. Як надати їм цю можливість?

Как принимать платежи

Як приймати платежі зі смартфона foloosi.com

Редакція PaySpace Magazine розібралася, які українські стартапи, банки і платіжні системи вже запропонували підприємцям альтернативу POS-терміналів. Адже ідея приймати платежі зі смартфона – не нова на вітчизняному ринку. За останні кілька років з’явилося кілька альтернативних сервісів прийому карт. Одні використовують технологію NFC, інші користуються QR-кодами. Крім того, на ринку є міні-термінали для прийому оплат.

Мобiльнi застосунки

Торговець встановлює на свій смартфон мобільний додаток, що дозволяє йому приймати платежі з банківських карт споживачів

 

Visa Tap to phone

Щоб прийняти оплату безготівково (з карти або мобільного гаманця покупця), торговцю досить мати смартфон з NFC на ОС Android. І спеціальний мобільний застосунок. А покупцеві – безконтактну картку або мобільний гаманець. Проект запустили платіжна система Visa і Ощадбанк.

На відміну від традиційних POS, клієнтові не доведеться щомісяця платити 300 грн за оренду терміналу. У той же час комісії за прийом платежів (% від транзакції) не відрізнятимуться від поточних тарифів банку. Адже в основі Tap to phone лежить стандартна еквайрингова модель.

Якщо клієнт оплачує покупку понад 1000 грн картою, додаток запропонує йому ввести свій PIN на екрані пристрою продавця. Якщо платіж буде проходити з мобільного гаманця, підтверджувати транзакцію не потрібно, адже клієнт вже зробив це при розблокуванні телефону.

FONDY

Платіжна платформа FONDY запустила сервіс прийому платежів c допомогою NFC-смартфона ще в 2017 році.

Технологічно рішення Visa і FONDY мають відмінності – останній сервіс працює по CNP-моделі. Тобто транзакція відбувається за тією ж моделлю, що і в електронній комерції. Однак у випадку з цим додатком, NFC-рідер дозволяє зчитати дані фізичної карти, які зазвичай покупець вводить при покупці в інтернет-магазині. І використовувати їх для проведення платежу.

Але процес здійснення оплати для кінцевого користувача залишається простим і зручним.

Я вірю, що активний розвиток Tap to Phone укупі з рекламною підтримкою та просуванням з боку Visa дасть технології другий шанс, зробить її популярною серед малого та середнього бізнесу.
Валерія Вагоровська,
Фінтех експерт і керуючий партнер платіжної платформи FONDY

Серед переваг використання такого методу оплати експерт FONDY називає відсутність необхідності закуповувати POS-термінали, новий рівень комфорту для споживача і зростання фінансової залученості населення в Україні.

Відсутність необхідності закуповувати POS-термінали і їх обслуговувати може позитивно позначитися на багатьох сферах і, що найважливіше, відкрити можливості для здійснення швидких безготівкових оплат там, де їх раніше не було - на ринках, на виставках, заходах в маленьких пекарнях, барбершопах і безлічі інших місць, де ми звикли до готівковими платежами.
Валерія Вагоровська,
Фінтех експерт і керуючий партнер платіжної платформи FONDY

Недолік сервісу прийому NFC-оплат, загальний для сервісу Visa і FONDY, – обмеження на прийом платежів за допомогою iPhone. На пристроях Apple доступ до модуля NFC закритий для розробників застосункiв.

Підключити сервіс FONDY з прийому платежів зі смартфона можливо за індивідуальним погодженням, після реєстрації і схвалення клієнтського проекту на співпрацю.

Схожий функціонал два роки тому представили і в Tachcard.

Не будемо заглиблюватися в технологію, але наші платежі проходили як МОТО (CNP) транзакція, платежі Visa проходять за протоколом еквайрингу / торгового еквайрингу.
Олександр Шульга,
Директор tachcard

Сьогодні рішення відключено. У компанії пояснили, що займаються розробкою продуктів під замовника.

FacePay (ПриватБанк)

FacePay – технологія оплати, розроблена ПриватБанком. В основі сервісу лежить розпізнавання обличчя покупців.

Як це працює: клієнт в оновленому Приват24 додає 3 фото і вибирає карту, з якої планує проводити оплати. У магазині касир вибирає метод оплати – FacePay, клієнт робить фото на планшет біля каси, банк ідентифікує клієнта, визначає карту для списання коштів і повертає на касу статус успішної транзакції.

Shake to pay (monobank)

Цей сервіс не призначений для того, щоб приймати платежі на постійній основі. Однак офіціанти і дрібні торговці іноді використовують його, щоб прийняти платіж, якщо у клієнта немає готівки.

Щоб перевести гроші тому, хто знаходиться поруч, треба одночасно потрясти своїми телефонами. Гаджети розпізнають один одного по Bluetooth: контакти обох учасників перекладу відобразяться на вікні.

Обов’язкова умова – продавець і покупці повинні користуватися додатком monobank. При цьому перекази між картками Monobank безкоштовні.

 

QR-коди

Спеціальні чат-боти допоможуть прийняти оплату в месенджері, зашифрувавши платіжні дані торговця в QR-код

 

PayLastic

Український стартап PayLastic пропонує рішення для безконтактної оплати товарів і послуг банківськими картками через чат-боти в месенджерах Telegram, Viber і Facebook. Для цього не потрібні термінали або окремі мобільні додатки. А підключення займає кілька хвилин. Більш того, особливість сервісу в тому, що покупець може відсканувати код за допомогою звичайної програми для розпізнавання штрих / QR кодів.

Щоб сформувати чек з платіжним QR-кодом, продавцеві потрібно відкрити чат-бот в одному з месенджерів, вибрати опцію «Створити чек» і вказати суму до сплати. Покупець перейде до оплати, відсканувавши цей код за допомогою звичайної програми для розпізнавання QR-кодів.

Сервіс PayLastic доступний клієнтам наступних платіжних операторів: Ощадбанк, FONDY, Liqpay, Portmone, WayForPay. Щоб користуватися ресурсом, потрібно укласти договір еквайрингу з одним із цих провайдерів. Підключення, налаштування сервісу і перший місяць використання стартап пропонує безкоштовно, другий місяць і далі – $3.

PrivatPayBot

Щоб прийняти платіж за допомогою чат-бота PrivatPayBot, продавцеві потрібно вказати суму оплати, після чого бот автоматично створить і виведе на екран смартфона QR-код.

 

На відміну від попереднього сервісу, покупець не зможе відсканувати код звичайним сканером. Необхідно скористатися банківським додатком Приват24.

Для комерційних одержувачів, які будуть приймати платежі через QR-код, комісія складе 2,75%.

Alfa QR MSB

Alfa QR MSB —  це інструмент мобільного платіжного рішення для бізнесу від Альфа-Банку на базі технології QR-платежів від Visa.

Підприємець може приймати оплати, просто генеруючи QR-код в додатку Alfa QR MSB. А покупець сканує цей QR-код за допомогою свого смартфона для оплати будь-якою картою.

Mastercard QR

Перші рішення для прийому платежів по QR були реалізовані компанією Mastercard в минулому році в рамках масштабних літніх cashless-фестивалів – Одеського міжнародного кінофестивалю і Atlas Weekend.

Щоб продати товар по QR торговець формує код з усіма необхідними платіжними даними (через телеграм-бота або в спеціальній програмі), а покупець сканує його і оплачує з гаманця Masterpass. Є дві моделі оплати. Перша – прив’язати свій гаманець Masterpass до telegram-боту і відправити йому зображення відсканованого QR-коду.

Інший варіант оплати – за допомогою спеціального додатку сервісу-партнера, який підтримує гаманець Masterpass. Наприклад, Vodafone Pay і СМАРТ Грошi. Протестувати рішення можна було на Atlas Weekend – відсканувавши код з планшета продавця, покупець міг вибрати для оплати одну з карт в своєму гаманці Masterpass.

Сьогодні офлайн-торговці можуть підключити сервіс прийому платежів по QR, звернувшись до компанії Mastercard або ж до партнерів, які є прямими провайдерами сервісу – iPay.ua, TAS LINK або УПЦ (UPC – Ukrainian Processing Centre).

Мобільні POS-термінали

mPOS-термінали – це пристрої, які підключаються до смартфону через роз’єм для навушників або по Bluetooth. І дозволяють приймати до оплати картки. Їх можна використовувати всюди, де є мобільний інтернет.

 

MOSST Reader

Компанія MOSST навесні 2018 запустила в продаж mPOS-термінали. Невеликі пристрої підключаються до смартфону по Bluetooth і дозволяють приймати чипованi і безконтактні карти в будь-якій торговельній точці зі смартфона на Android або iOS.

 

Щоб скористатися послугою, клієнт повинен подати заявку на картрідер, надавши компанії копію паспорта, ідентифікаційного коду та свідоцтва про реєстрацію ФОП. Після обробки заявки клієнт отримає mPOS-термінал і мобільний застосунок, який і стане основним інтерфейсом з прийому та обліку платежів.

Саме там торговець буде забивати суму покупки для подальшої оплати через картрідер.

Зарахування коштів відбувається на рахунок, відкритий в будь-якому банку України. Кошти, за вирахуванням комісії MOSST, приходять на третій банківський день з моменту оплати.

Вартість терміналу – 3 тис грн. Комісія за прийом платежів – 2,75% від суми кожної транзакції.

miniPOS

ПриватБанк запустив перші мобільні термінали ще в 2011 році. Тоді вони обробляли тільки карти з магнітною стрічкою. У 2018 році банк оновив технологію, представивши гаджет, здатний прийняти платіж по чипованiй або безконтактнiй кредитці.

Комісія за прийом платежів:

  • 2,75% від суми кожної транзакції + 100 грн щомісяця
  • або 2,75% з кожної транзакції +3000 одноразово

Смарт Каса

Смарт-каса – це універсальне рішення для ведення роздрібного бізнесу та організації прийому оплати картами, розроблене компанією Ukrtrimex в партнерстві з Mastercard і Vodafone.

Гаджет обробляє всі види безготівкових і готівкових розрахунків, а також приймає оплату через QR-код. Пристрій працює на базі Android, і користувач зможе автоматизувати на ньому програми лояльності і налаштувати їх під потреби свого бізнесу. Вартість пристрою – 13 800.

Як бачимо, в Україні є рішення, що спрощують прийом до оплати карток: обробляти безготівкові платежі можуть продавці вуличної їжі, власники кава-машин, handmade-майстри, квіткові кіоски, автосервіси, фермерські лавки і т.д.

ВАС ЗАЦIКАВИТЬ: Банк в смартфоні: як вибрати мобільний додаток для підприємця

google news