close-btn

Агентство Fitch знизило рейтинги семи фінкомпаній: ПриватБанк у списку

Найбільші фінансові установи країни стали на крок ближче до можливого дефолту

verelq.am

Агентство підтвердило негативну оцінку для чотирьох державних та трьох приватних банків. Оновлений прогноз демонструє рівні CCC- та CCC. Повідомляється також, що найстабільнішим банком визнано ПриватБанк. Проте всім семи банкам надано довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ). Йдеться про чотири держбанки – Ощадбанк, Укрексімбанк, ПриватБанк та Укргазбанк, а також ПУМБ, Альфа-Банк та Прокредит Банк.

Погіршення позицій фінустанов пов’язане з погіршенням у сфері суверенного рейтингу України в СС через відстрочку виплат за єврооблігаціями на $22 млрд. При цьому підтвердження довгострокових РДЕ банків у національній валюті на рівні CCC на один щабель вище за їх довгострокові рейтинги в інвалюті. Це є наслідком введених раніше Нацбанком обмежень на зняття готівки та повної держгарантії на всі депозити фізосіб у період військового стану.

Крім того, Нацбанк пропонує підтримку ліквідності у гривні для банків, що разом допомогло з початку війни збільшити депозити у нацвалюті приблизно на 16%. На думку експертів Fitch, у найближчій перспективі підвищення рейтингів малоймовірне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газ у Європі подорожчав на 20%: озвучено причину та подальші прогнози

Ми раніше повідомляли, що світові фондові ринки почали втрачати вартість в очікуванні майбутнього рішення Федерального резерву щодо облікової ставки, яка може знову стрімко зрости, пише видання Financial Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Обсяг видатків українців повернувся до довоєнного показника – Visa

Скільки українські заробітчани в Польщі пересилають грошей в Україну — аналітика

За матеріалами сайту fitchratings.com

google news