close-btn

Цифрове євро може дестабілізувати фінансову систему – член правління ЄЦБ

Під час кризи споживачі будуть масово конвертувати свої банківські депозити в цифрові гроші центрального банку, що може порушити стабільність роботи приватних банків

Єнс Вайдманн. Фото: wikipedia.org

Президент Німецького федерального банку і член правління Європейського центрального банку Єнс Вайдманн на цьому тижні заявив, що цифрове євро, розробка якого була на початку літа схвалена Радою ЄЦБ, на початковому етапі повинно мати дуже обмежену сферу застосування, оскільки, якщо цифрова валюта буде безконтрольно впроваджуватися в фінансову систему ЄС, це може підірвати банківський сектор Європи та надмірно розширити роль центрального банку.

«Має сенс поступово переходити [на нову валюту] з урахуванням пов’язаних з цим ризиків. Це означає, що цифрове євро буде отримувати додаткові функції поетапно», – заявив Вайдманн.

Серед основних побоювань прискореного переходу на цифрову валюту Вайдманн назвав загрозу стабільності сектора приватних банків. На його думку, під час кризи споживачі будуть масово конвертувати свої банківські депозити в цифрові гроші центрального банку, що стане сильним дестабілізуючим фактором для фінансової системи регіону.

Раніше глава ЄЦБ Крістін Лагард заявила, що банк схвалив початок робіт над створенням прототипу цифровий валюти Євросоюзу. Однак вона також уточнила, що для повного впровадження е-eur в економіку може знадобитися до п’яти років.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Голова Управління з фінансового нагляду Великобританії (FCA) Чарльз Ренделл попередив про ризики покупки спекулятивних токенів, які часто рекламують зірки на своїх сторінках в соцмережах. Зокрема, Ренделл прокоментував публікацію Кім Кардашьян в Instagram, що просуває токен Ethereum Max.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сальвадор визнав біткоін офіційною валютою і купив криптомонет на $21 млн

За матеріалами сайту reuters.com

google news