close-btn

Євросоюз готується до туристичного сезону: коли запрацюють “ковідні” сертифікати

Європейський цифровий сертифікат COVID є безкоштовним, безпечним і доступним для всіх

Фото: etc-corporate.org

Вчора, 20 травня, Єврокомісія уклала попередню угоду з Європарламентом і Европейською радою з впровадження Європейського цифрового COVID-сертифікату. Як і планувалося раніше, сертифікат буде готовий до кінця червня і почне діяти з 1 липня. Про це пише прес-служба Єврокомісії.

Європейський цифровий сертифікат COVID є безкоштовним, безпечним і доступним для всіх. Він буде містити дані про вакцинацію, про імунітет в результаті перенесеної хвороби, або негативний ПЛР-тест, пропонуючи громадянам країн-членів ЄС різні варіанти.

Цифровий COVID-сертифікат буде доступним в паперовому або цифровому форматі, що містить QR-код з цифровим підписом, і спростить європейцям подорожі.

Раніше в Європарламенті збиралися обмежитися тільки вакцинами, які отримали зелене світло від Європейського агентства лікарських засобів (EMA): BioNTech / Pfizer (Comirnaty), Moderna, Oxford-AstraZeneca (Vaxzevria) і Johnson & Johnson (Janssen). У підсумку в ЄС вирішили, що визнають вакцинацію і Oxford-AstraZeneca (виробництва Індії і Південної Кореї), Covishield і Sinopharm / BIBP. Рішення ВООЗ по вакцині CoronaVac від китайської компанії Sinovac очікується до кінця місяця.

Проте, кожна держава ЄС буде сама вирішувати, визнавати чи ні сертифікат про щеплення тією чи іншою вакциною.

Тепер політичну угоду має бути офіційно прийнято Європейським парламентом і Радою. Постанова набуде чинності 1 липня з поступовим переходом на шість тижнів для видачі сертифікатів для тих держав-членів, яким потрібен додатковий час.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Раніше в українському уряді заявили, що готуються впровадити в Україні так звані “паспорти вакцинації”, які підтверджують щеплення від коронавірусу і в найближчому майбутньому можуть стати “перепусткою” для в’їзду до ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паспорти вакцинації: як будуть працювати і які країни підтримують їх введення

google news