close-btn

Підраховано, наскільки зріс прибуток банків за рік — Гетьманцев

Загальний фінансовий результат банківського сектору України за 11 місяців 2023 року досяг вражаючої цифри у 130,55 мільярда гривень, про це свідчать дані НБУ

Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Важливо відзначити, що лише за листопад цей показник склав 7,85 мільярда гривень. Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев у своєму Telegram.

У листопаді мале місце певне уповільнення нарощування прибутку банками через збільшення відрахувань в резерви під можливі збитки. Утім порівняно з минулим роком такі відрахування є меншими у 13 разів.

Проти аналогічного періоду минулого року чистий прибуток банків зріс у 6,7 раза, 11 місяців 2021 року — у 2 рази.

Отже, банки залишаються високоприбутковими та ефективними. Основа цієї прибутковості у 2023 році — значний процентний дохід, отриманий насамперед завдяки вкладенням в державні цінні папери (ОВДП та депозитні сертифікати) та помірні відрахування у резерви.

За даними НБУ, чиста процентна маржа банків за 10 місяців склала 8% (порівняно з 7% та 6% за аналогічні періоди двох попередніх років відповідно).

Рентабельність капіталу банківської системи (чистий прибуток до власного капіталу) за 11 місяців цього року — 52,8% (проти 9,3% за 11 місяців 2022 року, 32,9% за аналогічний період 2021 року).

Раніше ми писали, що за 10 місяців 2023 року українські банки заробили 122,7 млрд грн. Це вже більш ніж удвічі більше за відповідний період 2021 року, коли прибуток склав 58,35 млрд грн.

Найбільше заробили державні банки

ПриватБанк та Ощадбанк заробили половину від загального прибутку усіх українських банків за 10 місяців 2023 року. Зросли і їх прибутки — удвічі в Привату та аж у 19 разів — в Ощадбанку.

Загальна частка прибутку державних банків складає 61% — на 11% більше, ніж у 2021.

Додамо, що Національний банк України (НБУ) проведе наступного року виїзний моніторинг чотирьох об’єктів оверсайту — великих банків та фінансових компаній.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Raiffeisen Bank уклав ще одну угоду, яка прискорить вихід з ринку рф

Названо банк, через який українці частіше всього купують ОВДП

Скільки банків в Україні потребують докапіталізації – Гетманцев

google news