close-btn

4 способи погасити кредит

Кілька стратегій, яким вартоі слідувати, щоб розумно виплачувати борги

https://www.nerdwallet.com/

Для більшості людей, які мають кредити, позбавлення від боргів розглядається як фінансова мрія. І щоб це стало можливим, варто вдатися до різних способів раціонального погашення, наприклад, скорочення певних витрат на спосіб життя. Але чи це єдиний спосіб управління боргом?

Звичайно, ні. Існує безліч різних методів керувати боргом так, щоб не доводилося жертвувати надто багатьом. Ось кілька стратегій, які ви повинні слідувати, щоб розумно виплачувати борги.

Метод снігової грудки

Суть методу така — спочатку всі сили прикладаються до дострокової виплати найменшої за розміром позики, незалежно від її процентної ставки. Як тільки вона буде погашена, ви вибираєте найменший кредит з тих, що залишилися, і тепер всі сили кидайте на його погашення. І так далі по наростаючій. Цілі поступово стають все більшими і масштабнішими. Тобто ростуть як снігова куля.

Метод лавини

У основі цього методу інша схема. Після аналізу всіх боргів їх треба розташувати в порядку зменшення процентних ставок за позиками, і в першу чергу гасити кредит, за яким ставка найвища. За рештою кредитів сплачуйте лише мінімально необхідний внесок, щоб не виникало прострочення. Як тільки буде виплачено найдорожчу суду, переходьте до наступної знову вибравши її за величиною ставки.

Метод кучугури

Трапляються ситуації, коли грошей погасити борги вчасно немає, а відсотки високі. Тоді варто звернутися до кредитора, щоб об’єднати усі суди. Це зробити складніше, якщо кредити взяті у різних банках. У такому разі допоможе рефінансування, тобто одержання нової позики на виплату старих по нижчій ставці. Наприклад, ви можете попросити банк рефінансувати позику, взяту вами в іншому банку, а той банк зі страху втратити клієнта може навіть запропонувати вам вигідніші умови.

Метод навісу

У міру погашення боргів у вас з’являться вільні кошти, які стануть додатковими платежами за іншими позиками. Перевищення розміру платежу над мінімальним внеском за кредитом називається навісом. Із закриттям кожної позички розмір навісу зростатиме і борги будуть погашені швидше.

Що буде після

Отже, ви погасили всі кредити і позики і радієте фінансовій свободі. Це найвдаліший момент, щоб спрямувати звільнені кошти на створення особистої подушки безпеки. А коли гроші будуть накопичені, можна подумати про інвестування. Але пам’ятайте — ніколи не інвестуйте на позикові гроші. Бо без належного досвіду можна знову потрапити до боргової ями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати громадянство за гроші: ТОП-20 країн для багатих іммігрантів

google news