close-btn

Криптовалютний арбітраж: як заробити на різниці біржових цін

Арбітраж стає дедалі популярнішим способом заробити, використовуючи різницю в цінах активів. Розповідаємо про те, що таке арбітражна торгівля криптовалютою, які її головні переваги та потенційні ризики

Криптовалютний арбітраж: як заробити на різниці біржових цін

Фото: surveysparrow.com

Для того щоб заробляти на арбітражі криптовалют, не потрібно бути висококласним аналітиком, розбиратися у фундаментальних факторах або днями вивчати новинний фон. Досить мати терпіння, бути уважним і безперервно навчатися. Такий метод заробітку може принести значний дохід у розмірі тисяч й навіть десятків тисяч доларів, залежно від вмінь та початкового капіталу. Розберімося в цьому докладніше.

Що таке арбітражна торгівля криптовалютою

Перш ніж ми перейдемо до арбітражної торгівлі криптовалютою, потрібно розібратися, що таке арбітражна торгівля в традиційному сенсі, оскільки ця концепція існувала задовго до народження криптовалютних ринків. За своєю суттю арбітражна торгівля — це купівля активів за нижчою ціною на одній біржі та продаж їх за вищою ціною на іншій біржі.

Арбітраж криптовалют — вид заробітку на купівлі та продажу цифрових монет. Він заснований на тому ж принципі купівлі та продажу. Арбітражисти шукають відмінності в цінах на криптовалютних біржах і намагаються отримати прибуток, здійснюючи швидкі операції купівлі-продажу.

Щоб бути в курсі змін ціноутворення цифрових валют, слід вибрати відповідний інструмент. Наприклад, для цього чудово підходить майданчик CoinGecko. Якщо обрати відому монету, яка торгується на різних біржах — той самий Біткоїн — то можна побачити розбіг у вартості. У тому випадку, коли різниця дає змогу покрити витрати на комісії, це хороша можливість отримати прибуток під час перепродажу.

На відміну від звичайної біржової (вона ж спотова) торгівлі, після покупки арбітражисти не чекають, поки актив подорожчає, щоб продати його з вигодою для себе. Вони шукають арбітражні зв’язки, щоб відразу купити дешевше і продати дорожче.

Арбітражні зв’язки

Арбітражні зв’язки, також відомі як вилки, виникають, коли ціна одного активу різниться на біржах. У такій ситуації можна придбати актив і одразу ж продати його з прибутком, не чекаючи руху ринку в певному напрямку. Різниця між цінами називається спредом.

Вилки можуть виникати як на різних біржах, так і всередині однієї біржі, коли курси суміжних валютних пар не вирівнюються. Наприклад, можна придбати біткоїни за USDT та потім продати їх за Ethereum. Отриманий Ethereum можна знову обміняти на стейблкоїн і повторити цю послідовність операцій.

Однак варто зазначити, що для успішного здійснення вилок необхідно враховувати комісії на біржах, час виконання операцій та можливі обмеження на виведення коштів. Також слід бути уважним до ринкових умов і потенційних ризиків, пов’язаних із волатильністю цін на криптовалюти.

Зв’язки бувають прості та складні, усередині країни та міжнародні, моментні та довгострокові (ланцюжок угод розтягується на кілька днів), внутрішньобіржові та міжбіржові.

У складній зв’язці використовують три або більше криптовалют, вона також може включати такі операції, як конвертація у фіатну валюту, обмін між кількома біржами і платіжними системами та міжнародні транзакції. Наприклад, можна обміняти гривні на євро, потім купити криптовалюту та виконати зворотний обмін.

Чим складніший ланцюжок операцій, тим більша ймовірність отримати зв’язку з високим спредом. Однак варто пам’ятати, що вилки існують недовго. Необхідно діяти швидко, поки не відбулася корекція цін.

Важливо зазначити, що виконання складних зв’язок вимагає належного розуміння процесу і роботи з різними біржами та платіжними системами. Також слід враховувати комісії, які можуть знизити прибутковість операцій. Крім того, конкуренція в галузі арбітражу криптовалют значно зросла, і можливості для успішного здійснення складних зв’язок можуть бути обмежені.

Стратегії арбітражу криптовалют

1. Міжбіржовий арбітраж

Одним зі способів арбітражу є торгівля однією і тією ж криптовалютою на різних біржах. Тобто, ви купуєте криптовалюту на одній біржі, а потім переводите її на іншу біржу, яка продає ту саму криптовалюту за вищим курсом. Однак цей метод має свої обмеження.

Першою перешкодою є час, необхідний для переведення активів з однієї біржі на іншу. Зверніть увагу, що спреди криптовалют мають тимчасовий характер, і переказ між біржами може зайняти кілька хвилин, а в деяких випадках і довше.

Ще одна проблема — комісія за переказ. Щоб отримати прибуток від криптоарбітражу між двома біржами, угода повинна покривати комісію за зняття коштів, депозит або мережу.

Однак є спосіб уникнути комісій за транзакції та газ. Арбітражери можуть утримувати криптовалюту на двох біржах. Це дозволяє трейдерам одночасно купувати і продавати криптовалюту.

Давайте подивимося, як це працює: у трейдера є обліковий запис на Binance, на якому зберігається $30 000 в USDT, та обліковий запис на Coinbase з одним біткоїном. Трейдер купує один BTC на Binance, використовуючи USDT, а потім продає один біткоїн на Coinbase. Якщо ціна одного біткоїна на Coinbase становить $30 200, у трейдера, як і раніше, буде один біткоїн, а також прибуток у розмірі $200 через спред між біржами.

2. Трикутний арбітраж

Трикутний арбітраж ─ популярна арбітражна стратегія, яка являє собою обмін між трьома різними криптовалютами на одній біржі. У цьому випадку комісія за переказ не є проблемою, оскільки всі угоди відбуваються на одній і тій самій платформі.

Подивіться на ілюстрацію нижче, яка пояснює схему отримання прибутку від трикутного арбітражу:

Трикутний арбітраж

Фото: capex.com

Отже, у нас є три криптовалюти на одній криптобіржі. Для прикладу ми вибрали торгові пари LTC/BTC, LTC/ETH і ETH/BTC. Ми починаємо торгівлю з 1 BTC. Щоб розрахувати вартість можливості арбітражу, потрібно розрахувати ціну купівлі та продажу для кожної пари в цьому трикутнику. Зверніть увагу, що в нижній угоді використовується запитувана ціна, і ми розділили ETH на LTC, щоб розрахувати співвідношення. Після обчислення кожного значення обійдіть трикутник і помножте або розділіть значення для кожної операції, як показано вище. Розрахунок має виглядати так:

1,00000 х 138,23611 ÷ 2,52871 х 0,01894 = 1,03539 BTC

Після останньої угоди порівняйте кінцеву вартість BTC з вартістю, з якої ви почали, щоб визначити розмір можливості арбітражу. У цьому прикладі кінцеве значення дорівнює 1,03539 BTC. Коли ми порівняємо це з початковим значенням, ми побачимо, що прибуток становить 0,03539 BTC.

3. P2P-арбітраж

Під час проведення P2P-торгівлі учасники угоди обмінюються активами безпосередньо. Якщо вам необхідно купити біткоїни за долари, ви розміщуєте заявку в P2P-обміннику. Коли знайдеться контрагент, згодний на обмін, ви відправляєте продавцю долари на його банківську карту, а натомість він передає вам криптовалюту.

Мало хто погодиться першим відправити гроші невідомій особі без будь-яких гарантій. Тут на допомогу приходять біржі або ескроу-сервіси (умовне депонування), які забезпечують надійність угоди. Криптовалюта заздалегідь блокується гарантом, який здійснює її надсилання покупцеві тільки після отримання фіатних коштів.

P2P-обмін значно розширив можливості купівлі криптовалют. Немає необхідності поповнювати рахунок на біржі та платити додаткові комісії за введення і виведення коштів. Ви можете використовувати безліч платіжних систем і валют, продати криптовалюту на одному майданчику й одразу ж купити на іншому без очікування переказу, який може тривати години. Прямі угоди значно спростили торгівлю, збільшуючи частоту виникнення арбітражних зв’язок з високим спредом.

Однак, як і в будь-якому виді торгівлі, і тут існують ризики. Під час P2P-арбітражу необхідно бути особливо уважним і акуратним під час вибору контрагентів, переконатися в їхній надійності та репутації. Також важливо враховувати можливість шахрайства і використовувати захисні механізми, пропоновані платформою або сервісом, щоб убезпечити свої кошти.

Арбітражний ринок на децентралізованих біржах (DEX)

На відміну від централізованих бірж, більшість DEX використовують автоматичні маркет-мейкери (AMM) замість традиційної моделі книги ордерів. Механізм ціноутворення AMM також відрізняється. Наприклад, провідна DEX, Uniswap, використовує формулу постійного продукту (CPF) для визначення вартості та зміни ціни.

Цінова модель й механізм ціноутворення DEX відкривають нові можливості для арбітражу. Uniswap V2 DEX представила флеш-свопи, які передбачають можливість виведення будь-якої кількості монет для здійснення, наприклад, арбітражних та маржинальних торгових операцій. Ці миттєві свопи усувають авансові вимоги до капіталу і непотрібні обмеження порядку операцій для багатоетапних транзакцій.

Оскільки більшість децентралізованих бірж заснована на Ethereum, прямих арбітражних можливостей, відмінних від Ethereum, немає. Але є обгорнуті токени. В основних контрактах замість ETH використовується Wrapped Ether (WETH), хоча кінцеві споживачі можуть як і раніше використовувати ETH за допомогою допоміжних контрактів. Якщо два токени ERC-20 не утворюють прямої пари і не мають спільної пари між собою, їхній своп можливий, поки існує шлях між ними. Для оптимізації прямих та багатоетапних свопів використовуються маршрутні контракти.

До слова, Uniswap входить до нашого списку найкращих криптобірж без KYC.

Uniswap також заохочує використання торгових ботів, які порівнюють ціни на різних платформах, щоб знайти перевагу у вартості та швидко здійснити операцію.

Криптовалютний арбітраж: як заробити на різниці біржових цін

Фото: pexels.com

Розширення можливостей арбітражу — боти та інструменти

Як вже згадувалося, криптовалютний арбітраж — це про швидкість, адже цінові спреди можуть існувати лише протягом дуже короткого періоду часу. Щоб ефективно здійснювати криптовалютний арбітраж, трейдер має порівнювати всі ціни на біржах у режимі реального часу, щоб налаштувати та відправити свою угоду до того, як зникне розрив.

У міру зниження волатильності і досягнення криптовалютним ринком більшої зрілості, торгувати на цих розривах вручну й отримувати прибуток стає практично неможливо у 2023 році.

Для підвищення ефективності арбітражу криптовалют існують спеціальні програми, які дають змогу автоматизувати процес відстеження прибуткових арбітражних пар. Нижче наведено перелік програм для автоматизованого арбітражу криптовалют. Список складено на основі споживчих запитів і він не є рекомендацією:

  • Bitcoin Dealer: Цей спеціальний бот працює на біржі Bitstamp і призначений для внутрішньобіржового арбітражу Біткоїна.
  • Blackbird: Цей бот здійснює міжбіржовий арбітраж Біткоїна. Він порівнює ціни на різних платформах і вибирає оптимальні варіанти для проведення угод. Blackbird також дає змогу заробляти на коротких позиціях.
  • Triangular Arbitrage: Дає змогу отримувати прибуток від конвертації криптовалют з використанням трикутного арбітражу.
  • Marketcap: Безкоштовний сканер, який дає змогу шукати криптовалюти за різними фільтрами, такими як DeFi, стейблкоїни та інші. Також можна шукати монети за вартістю, капіталізацією, обсягом торгів за 24 години тощо.
  • Cryptohopper: Нідерландський бот вирізняється зручним інтерфейсом і взаємодією з різними біржами. Він призначений для міжбіржової торгівлі та арбітражу між кількома парами на одній платформі.
  • CryptoShock.org: Цей спеціальний сканер для міжбіржового арбітражу аналізує і відображає потенційний прибуток.
  • MultiTrader.io: Цей бот має простий інтерфейс, що робить його ідеальним для новачків. Підтримує три стратегії арбітражу і 90 торгових пар.
  • Bitscreener: Зручний сканер, який доступний у вигляді браузерного розширення або мобільного застосунку для iOS і Android. Він надає інформацію про монету, біржу, на якій вона торгується, ринкову капіталізацію, вартість та інші параметри.
  • Bitsgap: Ця програма-бот відстежує арбітражні можливості на різних біржах. Клієнтам надається безкоштовний пробний період протягом семи днів.

Чи є криптоарбітраж законним та вигідним?

Можливості криптоарбітражу виникають унаслідок використання відмінності цін між біржами, і ця практика повністю законна. То чому ж не всі цим займаються?

Для криптоарбітражу необхідно враховувати безліч факторів, наприклад, біржові платформи зазвичай стягують комісію за транзакції і часто комісію за виведення коштів. Однак проміжки, необхідні для отримання прибутку мізерно малі, і якщо трейдери не врахують ці комісії, то можуть втратити прибуток.

Час також має велике значення, і ще однією проблемою при роботі з біржами можуть бути затримки, пов’язані з виведенням коштів. Криптоарбітражники скуті часовими рамками для переказу коштів з однієї платформи на іншу, затримка переказу може коштувати трейдеру всього очікуваного прибутку.

Інші фактори, які необхідно враховувати, — регуляторні, особливо в разі транскордонного арбітражу, оскільки в різних юрисдикціях існують різні вимоги до KYC і AML.

Криптоарбітраж не підходить для недосвідчених трейдерів. Новачки, захоплюючись можливістю отримати вигоду з цінової невідповідності, часто не враховують величезну кількість перерахованих вище чинників — комісії, регулювання та строки.

Якщо ви тільки починаєте підкорювати світ трейдингу та хочете якомога більше дізнатися про всі можливості криптовалютної торгівлі, обов’язково ознайомтеся з нашою добіркою матеріалів:

google news