close-btn

Чат-боти в Україні: 11 сервісів для вирішення фінансових питань

Яких фінансових чат-ботів можна зустріти в уанеті та навіщо вони потрібні – читайте далі

Чат-боты в Украине

Чат-боти в Україні. Фото: ohmybot.io

Редакція PaySpace Magazine відібрала 11 чат-ботів для вирішення фінансових питань, які були запущені в Україні в останні роки. Вони дозволяють переказувати кошти, брати кредити, керувати бюджетом, отримувати повідомлення про статус транзакцій, вчитися здійснювати електронні платежі, оплачувати послуги і дізнаватися про тарифи компаній. Детальніше про те, як користуватися роботами – читайте в огляді.

PayLastic

Месенджери – Viber і Telegram

Функція бота – прийом безготівкових платежів по QR-коду, SMS та e-mail

PayLastic – сучасний сервіс прийому платежів, який завдяки реалізації концепції hard-to-soft дозволяє повністю відмовитися від спеціальних пристроїв для прийому карток (POS-терміналів) і зробити бізнес по-справжньому мобільним.

Весь процес взаємодії між покупцем і продавцем реалізується за допомогою їх смартфонів і чат-ботів у популярних мессенжерах, що робить оплату простою і нативною. Гнучкий, простий і доступний метод прийому безготівкових платежів дозволить відчути всі переваги cashless підприємствам в різних сферах – від вуличної торгівлі до кур’єрів і служб таксі.

Як використовувати?

Для старту процесу оплати необхідно зареєструватися і налаштувати в кабінеті PayLastic, а також вказати параметри, отримані при реєстрації у платіжного партнера. Тарифікація починається з другого місяця, при цьому мерчант платить за сервіс виключно за наявності платежів. PayLastic доступний клієнтам ПриватБанку, Ощадбанку, Portmone, WayForPay і Fondy.

Чат-бот від Райффайзен Банк Аваль та Visa

Месенджерт – Viber і Telegram

Функція бота – консьєрж-сервіс, бізнес-банкінг для підприємців, планування та вирішення побутових питань

Як використовувати?

Райффайзен Банк Аваль та Visa запустили спільного чат-бота для підприємців. Скористатися сервісом можуть клієнти банку, які є власниками платіжних карт Visa. Безкоштовний чат-бот підходить для вирішення таких завдань, як:

  • організація подорожей
  • онлайн-покупки
  • доступ до проактивних сервісів, такі як нагадування і персональний календар
  • виконання щоденних справ (наприклад, замовлення клінінгової служби або пошук няні для дитини) і т.д.

LeoBot

Месенджер – Facebook

Функція бота – грошові перекази з картки на картку між картами українських банків, поповнення мобільного, месенджера Viber та ігор

Як використовувати?

Щоб почати швидко переводити гроші через месенджер, спочатку потрібно зв’язатися з чат-ботом. Для цього в пошуковому рядку Facebook-месенджеру знайдіть контакт LeoBot. Після відправлення запиту на листування, бот запропонує переказати кошти. Послуги бота доступні тільки користувачам цифрового гаманця Masterpass. Тому всі операції відбуваються після авторизації в існуючому гаманці або створення нового. Всі ці дії можна виконати, не покидаючи месенджер. Потім чат-бот запитає номер картки одержувача коштів, сформує рахунок і повідомить про статус транзакції.

Після цього робот запропонує зберегти шаблон платежу. Наступного разу клієнтові потрібно буде тільки ввести суму переказу. Всього можна створити до п’яти таких шаблонів.

Greenz Bot

МесенджерTelegram

Функція бота – допомога у веденні бюджету

Як використовувати?

Для початку користувач повинен пройти реєстрацію у системі, повідомивши боту свій gmail, передбачувану суму витрат на місяць і місце проживання. Потім робот сформує онлайн-таблицю, куди буде записувати всі витрати, про які ви будете повідомляти йому в листуванні.

Фото: epravda.com.ua

PrivatOchBot

Месенджер – Facebook, Telegram, Viber

Функція бота – проведення фінансових операцій у кілька кліків

Як використовувати?

ПриватБанк має універсальний чат-бот @agentprivat у месенджері Facebook, а також декілька вузькоспеціалізованих роботів, які стосуються окремих товарів банку, наприклад, кредити або програма лояльності “Бонус Плюс” у Telegram і Viber. Однак перед початком роботи бот зажадає вказати номер телефону.

Oschadbot

Месенджери – Facebook і Telegram

Функція бота – інформація про карткові рахунки, зміна лімітів, блокування карт

Як використовувати?

Починаючи з січня 2019 року абоненти Ощадбанку можуть зв’язуватися з банком за допомогою чат-бота у месенджері Facebook m.me/Oschadbot, на сторінці Ощадбанку www.facebook.com/oschadbot або в Telegram, ввівши у пошуку @Oschadbot. Щоб почати користуватися послугами Oschadbot, необхідно буде вказати у чаті з роботом мобільний номер телефону.

otpbank_bot

МесенджериTelegram та Facebook

Функція бота – інформація і платежі з карткового рахунку, курси валют банку, адреси відділень і банкоматів банку, зміна лімітів на проведення операцій

Як використовувати?

ОTP Bank запустив чат-бота у листопаді 2017 року. Послуга була впроваджена спільно з партнером iPay на базі гаманця Masterpass, і, крім описаних вище функцій, також дозволяла поповнювати мобільний телефон, проводити операції з Masterpass і виплачувати заборгованості за споживчим кредитом. Наразі цей функціонал більше недоступний і чат-бот є просто довідково-інформаційним сервісом.

Додатковою послугою бота є підключення оператора – якщо ви поставите питання, на яке робот не зможе відповісти, до чату приєднається співробітник банку.

Tascombot

МесенджерTelegram

Функція бота – актуальні курси валют, адреса найближчого відділення або банкомату банку, допомога в оформленні платіжної або кредитної картки

Як використовувати?

Вкладникам потрібно подружитися з ботом @tascombot у месенджері і самим ініціювати бесіду. Бот має зручне та зрозуміле меню з численним підпунктами, в якому можна швидко знайти потрібну інформацію.

WayForPay_bot

Месенджер – Facebook, Viber, Telegram

Функція бота – звіт про статус онлайн-платежів

Як використовувати?

Інтернет-магазини, які приймають платежі через сервіс WayForPay, а також їх покупці, можуть налаштувати систему оповіщення про статус платежу в улюбленому месенджері.

Щоб отримувати повідомлення чат-бота, потрібно зареєструватися. Так виглядає авторизація у месенджері Facebook.

Сповіщення будуть надходити після кожної покупки або отримання оплати. Так, наприклад, виглядає стрічка продавця у Viber.

Якщо ви поповнювали рахунок на сайті WayForPay або переказували кошти повідомлення не надійде. У випадку спірної ситуації бот запропонує зв’язатися з вами – дзвінок надходить протягом однієї хвилини, але говорити ви будете вже не з роботом, а з людиною.

RailwayBot

Месенджери – Facebook та Telegram

Функція бота – пошук, моніторинг і покупка ж/д квитків, надання інформації про графік руху поїзда за його номером

Як використовувати?

Бот можна використовувати або в Telegram, або в месенджері Facebook. Однак в дійсності у Telegram меню і функціонал сервісу виглядає і працює зручніше. Якщо ви захочете купити квитки на поїзд, бот у Facebook просто перенаправить вас на сайт ПриватБанку для придбання проїзних документів, у випадку з Telegram оплату можна провести безпосередньо в мобільному додатку месенджера (для десктопної версії ця функція недоступна), заплативши за квитки за допомогою Apple Pay, Google Pay або банківської карти.

Ukrposhta_chatbot

Мессенджеры – Facebook, Viber та Telegram

Функція бота – пошук і відстеження відправлення за номером, інформування про тарифи і зміну статусу посилки, пошук відділення і його геолокації за індексом

Як використовувати?

Ukrposhta_chatbot – офіційний бот поштового оператора Укрпошта. Щоб почати ним користуватися, необхідно додати бот в одному з месенджерів, потім задати питання, яке вас цікавить, скориставшись підпунктами меню. Якщо раптом бот не зможе відповісти на ваше питання, тоді можна у розділі «Допомога» вибрати опцію «з’єднати з оператором».

Це не всі українські чат-боти, які будуть корисні для управління фінансами. Так, в уанеті є сервіси, присвячені курсам традиційних і крипто-валют, ресурси, що допомагають проводити розрахунки за заданими формулами і т.д. Також в Україні було заявлено відразу два сервіси для оплати комунальних послуг – КП ГіОЦ КМДА и Мої платежі – ПриватБанк. Однак боти не відповідають на запити протягом доби.

За кордоном фінансові компанії теж активно переводять клієнтів на спілкування з чат-ботами. Так, чат-бот American Express, запуск якого відбувся ще у 2016 році, інформує покупців про їхні останні розрахунки карткою. А індійський YES Bank пропонує сервіс із надання кредитів у месенджері Facebook. Його бот YES mPOWER надає консультацію щодо всієї лінії кредитних продуктів фінустанови.

Якщо вірити міжнародним опитуванням, люди готові отримувати фінансові консультації від роботів. Так, дві третини споживачів фінансових послуг у Великобританії готові до спілкування з штучним інтелектом, але все ще не хочуть повністю відмовлятися від обслуговування у традиційних банківських відділеннях і живого спілкування з консультантами. Такі дані показало дослідження компанії Accenture.

 

ВАС ЗАЦІКАВИТЬЧат-боты для бизнеса: возможности и перспективы

google news