close-btn

Невимірна сила Big Tech та спроби світових урядів її приборкати

У нашій статті ми розглянемо що таке великі технології (Big Tech) і розберемося в причинах, чому уряди всього світу намагаються їх приструнити

Неизмеримая сила Big Tech и попытки мировых правительств ее обуздать

Фото: pixabay.com

Великі технології змінили світ, підштовхнувши прогрес. Провідні ІТ-компанії створили цифрову екосистему, яку щодня використовують мільйони людей. Однак, якщо Big Tech штовхають світ уперед, чому уряди так прагнуть обмежити їхній вплив? Чи тільки вдають, що намагаються?

Що таке великі технології

Термін Big Tech відноситься до групи технологічних компаній, які роками домінували в галузі завдяки своєму впливу та фінансовому успіху. Ці фірми відрізняються здатністю збирати, обробляти та монетизувати величезні обсяги даних, а також своїм глобальним охопленням та впливом на економіку та суспільство.

Поняття Big Tech включає п’ять найбільших технологічних компаній світу — Amazon, Apple, Facebook (Meta), Google (Alphabet) і Microsoft, але також може мати на увазі й інші великі фірми, такі як Alibaba, Tencent та Tesla. Ці корпорації часто описуються як такі, що мають великий вплив на технологічний сектор і світ. Вони є предметом підвищеної уваги з боку регулюючих органів через побоювання щодо їхньої всеосяжної влади.

Початок епохи Big Tech

Великі технологічні компанії не завжди мали такий величезний вплив на суспільство. Наприклад, коли у 2004 році було запущено Facebook, ним могли користуватися лише студенти Гарвардського університету, після чого він поширився на середні школи та інші виші. Лише у 2006 році компанія відкрила доступ до соцмережі для людей, чия електронна пошта не була прив’язана до навчальних закладів США.

Apple була заснована Стівом Джобсом, Стівом Возняком та Рональдом Уейном у 1976 році. Лідери компанії прагнули зробити комп’ютери продуктом масового ринку. До 1980-х років це був один із найвідоміших брендів у світі. Проте 1996 року компанія втратила $867 млн і опинилася на межі банкрутства. Такі продукти, як iPod, iPad та iPhone, допомогли Apple відновити позиції за межами ринку ПК.

У серпні 1998 року співзасновник Sun Microsystems Енді Бехтольшайм виписав Ларрі Пейджу та Сергію Бріну чек на $100 000. На ці гроші була заснована компанія Google Inc. Молодим підприємцям більше не потрібно було тулитися у студентському гуртожитку, і вони облаштували свій перший офіс – гараж на околиці Менло-Парку у штаті Каліфорнія. Інтер’єр нового офісу складався з громіздких комп’ютерів, столу для пінг-понгу та яскраво-синього килима.

Google завжди відрізнявся від інших. Перший сервер був зроблений з деталей конструктора Lego, а перший дудл (1998) повідомляв відвідувачам сайту про те, що всі співробітники Google взяли вихідний і поїхали на фестиваль Burning Man. На рубежі тисячоліть компанія швидко розширювалася. Було прийнято на роботу безліч розробників, сформовано команду фахівців з продажу і навіть з’явився перший корпоративний вихованець – собака на прізвисько Йошка. У гаражі стало тісно, тому компанія переїхала до нового офісу в Маунтін-В’ю. Сьогодні там знаходиться штаб-квартира Google, також відома як Googleplex.

У 1994 році Amazon розпочинав свою діяльність виключно як онлайн-магазин книг. У 1998 році асортимент розширився компакт-дисками, іграшками, настільними та комп’ютерними іграми, а за кілька місяців можна було замовити побутову техніку та інші товари для дому. Пізніше у каталог додалися ювелірні вироби від Періс Хілтон.

Шлях до успіху не завжди був гладким. Так у 2000-х роках компанія опинилася на межі банкрутства. Через використання дорогих серверів Sun Microsystems для забезпечення роботи платформи, витрати на утримання дата-центру постійно зростали, а нестабільність виручки пов’язаної з сезонністю покупок, спустошувала бюджет компанії. Забезпечення безперебійної роботи сайту було пріоритетним завданням керівництва. Кожен день простою коштував Амазон величезних грошей. В якийсь момент Безос прийняв ризиковане рішення перейти на Linux-сервери від HP і більш ніж на рік призупинити розробки за іншими проєктами. Це стало поштовхом до створення Amazon Web Services.

Історії вище свідчать про відсутність ранніх, миттєвих індикаторів успіху Big Tech. Проте все змінилося, і тепер технологічні компанії «Великої п’ятірки» мають величезну глобальну присутність із мільярдами користувачів та клієнтів у всьому світі. Крім того, вони також є новаторами у передових технологіях, таких як штучний інтелект (ШІ), хмарні обчислення та Інтернет речей (IoT), що дає їм конкурентну перевагу у відповідних галузях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС створили аналітичний центр для виявлення небезпек штучного інтелекту

Також ці компанії відомі тим, що збирають та обробляють величезні обсяги особистих та ділових даних, які використовують для персоналізації своїх продуктів та послуг та отримання доходу шляхом цільової реклами та інших стратегій монетизації.

Великі технологічні компанії надзвичайно прибуткові, приносять мільярди доларів річного прибутку і роблять значний внесок у світову економіку. Завдяки цим факторам «Велика п’ятірка» може впливати на рішення і діяльність урядів по всьому світу. Але про все по порядку.

Big Tech використовують персональні дані для отримання прибутку

Великі технологічні компанії часто пропонують безкоштовні ресурси. Наприклад, для пошуку в Google або наявності профілю у Facebook не потрібна абонентська плата. Однак при цьому вони збирають інформацію про клієнтів та використовують її для отримання прибутку, продаючи рекламодавцям.

Дослідження Security.org показало, що громадянин США в середньому “продає” свої дані в соціальних мережах на $2000. Однак, люди не можуть відмовитися надавати сайтам свою інформацію, щоб продовжувати користуватися відповідними послугами.

Ці та інші причини змушують чиновників невпинно вказувати на те, що Big Tech регулярно неправомірно опрацьовує дані користувачів.

Big Tech не можуть контролювати рекламу, що вводить в оману

На жаль, дані показують, що Big Tech не вдається контролювати рекламу, що вводить в оману, на своїх платформах. Навіть з’явилася інформація про те, що закордонні країни купують її, аби вплинути на вибори у США.

Дослідження Global Witness показало, що така реклама є світовою проблемою. Організація запустила експериментальний контент, наповнений розпалюванням ненависті та передвиборною дезінформацією про політичні процеси в інших державах. Інформація пройшла модерацію Facebook у всіх чотирьох країнах, в яких вона була показана як реклама.

Big Tech обмежують доступ невеликих компаній до ринку

Ще один аргумент проти Big Tech полягає в тому, що вони ускладнюють вихід малих компаній на ринок та конкуренцію на ньому. В 2023 році Міністерство юстиції США подало до суду на Google за ймовірну монополізацію численних методів цифрової реклами. У відповідній скарзі стверджується, що антиконкурентні дії компанії послабили, якщо не знищили конкуренцію в індустрії рекламних технологій.

Також люди стурбовані цензурою Big Tech, адже ці компанії діють як воротарі в Інтернеті. Порівняння особливо правильне для Google і Facebook, що використовують високотехнологічні алгоритми, які впливають на те, що ви бачите під час перегляду веб-сторінок або соціальних мереж. Ця технологія може обмежити присутність невеликих компаній на ринку, особливо якщо вони не мають величезних рекламних бюджетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Instagram та Facebook відстежують все, що ви робите на сторонніх веб-сайтах

Групи захисту інтересів малого бізнесу також хочуть запровадити більше обмежень проти Amazon, скаржачись на те, що ресурси гіганта електронної комерції допомагають йому домінувати над менш відомими організаціями. Проте Big Tech може й допомагати невеликим компаніям. Google Play Store та Apple App Store надають менш відомим розробникам свої величезні платформи, полегшуючи клієнтам пошук продуктів. Крім того, Amazon’s Marketplace дозволяє невеликим компаніям продавати товари на Amazon. В результаті продукти часто потрапляють до клієнтів швидше, ніж без допомоги Big Tech.

Великі технології можуть впливати на рішення та діяльність уряду

Багато державних органів користуються послугами Big Tech. Клієнтами Google, Microsoft та Amazon є численні державні установи. Amazon Web Services (AWS) навіть пропонує спеціальний хмарний сервіс для них. Однак у лютому 2021 року три високопоставлені інформатори попередили громадськість про те, що Amazon не забезпечує достатньої безпеки своїх хмарних даних. Крім того, компанія росла так швидко, що мало хто має поняття, яку інформацію зберігає Amazon і де її можна знайти.

Розслідування, проведене The Intercept, намагалося довести, що великі технологічні компанії допомагали уряду Індії переслідувати активістів боротьби зі зміною клімату та обмежувати доступ користувачів до інформації.

А у лютому цього року генеральний директор Apple Тім Кук та кілька інших керівників технологічних компаній отримали виклик до суду від Джима Джордана, голови юридичного комітету Палати представників, у рамках розслідування комітету “заявленої змови федерального уряду з Big Tech з метою придушення свободи слова”.

Таким чином бездіяльність у регулюванні великих технологій може обмежити вираження думок та розповсюдження контенту, наражаючи громадян на ризик.

Big Tech можуть бути корисними для урядових органів, надаючи їм інформацію та інструменти для контролю безпеки та нагляду в рамках розслідування злочинів чи терористичних загроз. З іншого боку, великі технологічні компанії можуть впливати на політику партій. Вони мають значну економічну та соціальну силу, яку можуть використовувати для просування своїх інтересів і переконань. Наприклад, вони можуть фінансувати кампанії політичних кандидатів або лобіювати за закони, які були б вигідні для їхнього бізнесу.

Крім того, Big Tech можуть впливати на громадську думку та медіа. Вони контролюють найбільші соціальні мережі та платформи з обміну інформацією, що дає їм можливість визначати, які повідомлення та новини будуть показані користувачам. Це може призвести до того, що певні точки зору будуть пригнічені або ігноруватись, тоді як інші активно просуватимуться.

Всі ці приклади підкреслюють вагомі причини, через які уряди як борються з Big Tech, так і опираються зменшенню їхнього впливу або приборкання їхньої влади. Деякі чиновники пропонують рішення, такі як посилення антимонопольного законодавства або регулювання технологічних компаній, щоб зменшити їх вплив на суспільство. Однак це питання залишається відкритим і вимагає подальших досліджень та обговорень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news