close-btn

Кілька міжнародних банків створять біржу “вуглецевих кредитів”

Ідея полягає у створенні єдиної площадки, на якій підприємства зможуть купувати права та квоти на викид діоксиду вуглецю

Ученые научились превращать углекислый газ в топливо - ЗНАЙ ЮА

Фото: znaj.ua

Банки NatWest, CIBC, ITAU та NAB об’єднують зусилля з метою створення глобального маркетплейса, де компанії зможуть купувати й продавати квоти на викиди вуглецю в атмосферу. Такий маркетплейс планується розробити на основі технології блокчейн. Ініціатива отримала назву Project Carbon. Компенсація викидів вуглецю від своєї економічної діяльності використовується багатьма підприємствами в якості інструменту для зниження негативного впливу на навколишнє середовище.

Однак в даний час досі відсутня єдина площадка, на якій можна було б централізовано організувати процес покупки або продажу квот на викид. Project Carbon, який планується запустити вже в серпні, буде представляти саме такий спеціалізований майданчик, де корпоративні клієнти зможуть займатися питаннями компенсацій за викиди вуглекислого газу.

На першому етапі до маркетплейсу будуть допущені підприємства, які є клієнтами вищевказаних чотирьох банків. Однак в подальшому до них приєднаються й інші компанії. Користувачі зможуть переглядати історію цін на “вуглецеві кредити”, а також вивчати технічну та нормативну документацію. Усі транзакції та права власності будуть реєструватися в бухгалтерській книзі блокчейна.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

У Greenpeace заявили, що діяльність британських банків та фондів, що управляють активами, стала причиною викидів 805 мільйонів тонн CO2 у 2019 році. При цьому даний показник перевищив сумарний обсяг викидів вуглекислого газу всіма підприємствами Німеччини. Аналіз було проведено компанією South Pole з використанням методології обліку вуглецю PCAF для розрахунку викидів, пов’язаних з кредитуванням та інвестиційною діяльністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінтех-компанія Klarna запустила у своєму додатку лічильник викидів вуглецевого газу

За матеріалами сайту finextra.com

google news