close-btn

Євросоюз обмежить доступ на свій ринок для компаній з прихованою держпідтримкою

З 2008 року Європа відкрила двері для іноземного капіталу. Однак активність зарубіжних резидентів, які часто маскують політичні устремління своїх урядів, тепер становить серйозну загрозу для економічного суверенітету ЄС

Євросоюз

Європейська Комісія (ЄК) представила законопроєкт, основною метою якого є введення бар’єрів та обмежень для входу на європейський ринок закордонних компаній, субсидованих урядами.

“Відкритість єдиного ринку – наш найбільший актив, але відкритість потребує справедливості”, – заявила на пресконференції Маргрете Вестагер, єврокомісар з питань цифрової економіки та конкуренції.

У своїй промові вона наголосила, що Європейський союз є “наддержаву у сфері торгівлі та інвестицій”. У 2019 обсяг прямих іноземних інвестицій склав понад 7 трлн євро. Поряд з цим, в ЄС протягом багатьох років діє спеціальний регламент, що запобігає зайве субсидування європейських компаній з боку урядів.

Проте, до сьогоднішнього моменту його дія не поширювалася на нерезидентів. У зв’язку з цим було прийнято рішення доповнити його новими правилами, які зможуть блокувати дотації надходять на адресу фірм від держав, які не є членами Євросоюзу.

У свою чергу, виконавчий заступник голови ЄК Валдіс Домбровскіс заявив, що держсубсидії викривляють принципи ринкових механізмів і надають компаніям неправомірні конкурентні переваги за рахунок держпідтримки, а не за рахунок якості продукції або новаторства. Новий законопроєкт усуне цю несправедливість.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Регулюючі органи ЄС звинуватили Apple в порушенні правил чесної конкуренції на ринку потокової передачі музики. В ході розгляду спору між американським цифровим гігантом та шведською компанією Spotify європейський регулятор підтримав останню, що в майбутньому може привести до великих штрафів та змін в політиці Apple.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент закликає ЄС відключити Росію від SWIFT

За матеріалами сайту ua.interfax.com.ua

google news