close-btn

Лазер для передачі інтернету: супутники Ілона Маска оснастять унікальною системою зв’язку

Практично необмежена дальність передачі оптичного сигналу дозволить провести інтернет з’єднання в найбільш важкодоступні куточки планети

Фото: mediasat.info

Компанія Ілона Маска SpaceX призупинила на деякий час свою програму масових запусків на навколоземну орбіту Землі інтернет-супутників. Розробники приступили до оснащення апаратів спеціальними комунікаційними лазерними модулями. Останній раз групу супутників Starlink відправили ще 30 червня, і пауза довжиною в місяць викликала питання у громадськості.

Глава компанії Гвінн Шотвелл днями заявила, що нові системи оптичної комунікації дозволять супутникам створити єдину високошвидкісну інтернет-мережу між собою і між передавачами на поверхні Землі.

“Зараз ми запускаємо кілька лазерних терміналів в космос. Ось чому у нас були труднощі протягом 6-8 тижнів – ми хотіли, щоб в наступному комплекті були лазерні термінали”, – пояснила Шотвелл.

Відзначимо, дослідна партія “лазерних” супутників була виведена в космос ще на початку року. Система продемонструвала свою високу ефективність. Ключова перевага полягає у відмові від великої кількості наземних станцій-операторів.

Крім того, дальність передачі сигналу значно підвищується, що в майбутньому дозволить провести інтернет в найбільш важкодоступні куточки планети. Сьогодні на орбіті знаходяться вже 1600 супутників Starlink. Крім цього, в компанії вже заявили, що мають намір збільшити своє угруповання сателітів до 42 тис апаратів.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Супутниковий провайдер SpaceX, який займається розширенням мережі космічних інтернет-передавачів на навколоземній орбіті, вже з вересня почне надавати свої послуги в деяких країнах світу. На початку тижня стало відомо, що однією з цих країн стане Грузія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контракт NASA зі SpaceX — помилка: Джефф Безос судиться з аерокосмічним агентством

За матеріалами сайту space.com

google news