close-btn

Зростання цін на імпорт в ЄС досягло 40-річного максимуму

Причиною цьому послужили затримки в постачаннях сировини, масивні програми фіндопомоги, що збільшили грошову масу, а також подорожчання енергоресурсів

Зростання інфляції не триватиме довго і є лише тимчасовим побічним ефектом, запевняли політики. Однак чергове загострення пандемії і триваючі затримки з поставками сировини і товарів загрожують погіршити ситуацію з ціноутворенням на ринку Європи. Економісти попереджають, що ця тенденція може привести до постійного зростання цін.

Зокрема, в Німеччині зростання вартості експортних товарів в річному вираженні перевищив 15%, що стало максимумом за 40 років. Незважаючи на запевнення представників ЄЦБ про цільове зростанні інфляції до 2-2,5% в рік, інфляційні очікування стрімко погіршуються.

Найбільш яскраво виражена ця негативна тенденція в таких сферах, як промисловість, торгівля і будівництво. Локдауни і посилення карантинних обмежень в різних країнах-експортерах не стали єдиною причиною зростання цін на кінцеву продукцію.

Масивні програми фінансової допомоги як ЄЦБ, так і національних урядів суттєво збільшили розмір грошової маси в єврозоні. Інший важливий фактор, що викликав таку сильну інфляцію, – зростаючі ціни на енергію. Вартість ф’ючерсів на електрику досягла цієї зими історичного максимуму.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Європейська комісія розробила законопроєкт, згідно з яким передбачається ввести заборону на використання на території ЄС анонімних електронних гаманців для угод з криптовалютами. На думку чиновників, така міра істотно скоротить можливості для відмивання грошей та фінансування екстремістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз офіційно визнав українські COVID-сертифікати в додатку “Дія”

За матеріалами сайту bloomberg.com

google news