close-btn

З початку року експорт українських IT-послуг збільшився на третину – Opendatabot

Попри високі темпи розвитку сфери інформаційних технологій у нашій країні, основна частина сервісів продаються за кордон у вигляді проміжних компонентів, а не готових продуктів з високою доданою вартістю

За дев’ять місяців 2021 року експорт IT-послуг вітчизняних компаній збільшився по відношенню до аналогічного періоду минулого року на 35%. При цьому сумарна виручка від IT-експорту в зазначений період досягла $4,84 млрд. Про це повідомляє статистична платформа Opendatabot. У матеріалі йдеться, що у структурі експорту українських послуг частка ІТ-сервісів сьогодні становить 38%. При цьому до пандемії показник не перевищував 24%.

Також у звіті, опублікованому Opendatabot, повідомляється, що IT-сегмент у нашій країні є одним із небагатьох, який продовжує активно розвиватися. Так, з 2020 по 2021 рік кількість нових ФОП, що спеціалізуються на комп’ютерних та інформаційних послугах, збільшилася на 40%. Кількість IT-компаній також зросла: на 22% – з комп’ютерними послугами, на 10% – з інформаційними.

Зростання показників є результатом діяльності аутсорсингових компаній, які наймають українських програмістів для роботи над закордонними проєктами. Однак, на думку CEO Work.ua Артура Міхно, ситуація із превалюванням аутсорсу на українському IT-ринку не має майбутнього, оскільки такий формат діяльності є низькомаржинальним.

Міхно каже, що державі необхідно сприяти виникненню та розвитку компаній усередині України, щоб продукти та сервіси з високою доданою вартістю створювалися у нас, а не за кордоном, адже IT-стартапи можуть принести колосальні доходи у вигляді майбутніх податків та інвестицій.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Компанія Нова Пошта подала заявку до Укрпатенту на реєстрацію торгової марки NovaSpace з комп’ютерними та криптовалютними КВЕДами. Очікується, що новий підрозділ логістичного оператора надаватиме широко затребувані на ринку фінансові послуги та сервіси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку звітують про рекордне збільшення темпів іпотечного та корпоративного кредитування

За матеріалами сайту opendatabot.ua

google news