close-btn

Спалах захворюваності Covid-19 знову “збив дихання” китайській економіці

Подолавши пік пандемії, економіка Китаю знову продовжила зростання, однак темпи її відновлення в другому кварталі сповільнилися, оскільки країна зіткнулася зі зростанням інфікувань, а також підвищенням цін на сировинні товари та збоями в ланцюжках постачань

блокчейн

Фото: news-front.info

За даними Національного статистичного бюро КНР, з квітня по червень ВВП Китаю збільшився на 7,9% в порівнянні з тим же періодом минулого року. Експерти відзначають, що швидкість відновлення ділової активності на внутрішньому ринку Китаю перевершує всі інші країни світу. Співробітник видання Capital Economics Джуліан Еванс-Прітчард навіть заявив, що країна «в основному повністю оговталася».

Однак темпи зростання стали трохи нижчими, ніж зростання на 18,3% в річному обчисленні, яке відзначалося в період усього першого кварталу 2021 року, і це відображає те, наскільки сильно пандемія вразила економіку країни. Крім того, в останні місяці китайська економіка демонструє й інші тривожні симптоми.

Зокрема, підвищення світових цін на сировинні товари привело до того, що інфляція юаня досягла найвищого рівня за більш ніж десятиліття, в той час, як порушення в ланцюжках постачань, викликані в основному нестачею енергії, серйозно стримують темпи промислового виробництва.

Відновлення у сфері послуг також сповільнюється, оскільки черговий спалах захворюваності на півдні Китаю та карантинні обмеження суттєво знизили споживчу та ділову активність. У зв’язку з цією ситуацією влада в Пекіні робить акцент на більш ефективному управлінні ризиками, а також на створенні додаткових економічних стимулів для малого та середнього бізнесу.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Адміністрація китайського міста Жуйлі, провінція Юньнань, вирішила об’єднати медичні картки пацієнтів, які заразилися коронавірусом, з системою камер відеоспостереження і розпізнавання облич. На думку місцевих чиновників, така ініціатива допоможе швидше подолати поширення вірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ділова активність в єврозоні зростає на тлі скасування карантинних обмежень

За матеріалами сайту edition.cnn.com

google news