close-btn

Земля тепер важить шість роннаграм: вчені проголосували за нові метричні префікси

Вперше за понад три десятиліття нові префікси були додані до Міжнародної системи одиниць (SI), узгодженого глобального стандарту для метричної системи

Роннаграми, кветтаметри і не тільки: міжнародні вчені, які зібралися на 27-й Генеральній конференції з мір та ваг у Франції, проголосували за чотири нові префікси з негайним набранням чинності.

До ряду добре відомих префіксів, таких як кіло і мілі, приєднуються ронна (1 • 1027 або число з 27 нулями) і кветта (1 • 1030) для найбільших чисел, і ронто (1 • 10-27) і квекто (1 • 10-30) для найменших.

Префікси полегшують вираження великих величин — наприклад, постійне звернення до кілометра як до 1000 метрів або міліметра як до однієї тисячної метра швидко стане громіздким.

З того часу, як у 1960 році було створено систему SI, наукова потреба призвела до збільшення кількості префіксів. Востаннє це було в 1991 році, коли хіміки, які бажали виразити величезні молекулярні величини, підштовхнули до додавання дзетти та йотти.

Провідну роль у введенні в метричну систему нових одиниць виміру відіграла Національна фізична лабораторія Великобританії, яка, власне, була ініціатором змін.

Але, за словами Річарда Брауна, голови відділу метрології Національної фізичної лабораторії Великобританії, навіть могутньої йотти недостатньо, щоб упоратися з ненаситним світовим апетитом обсягів даних.

«З точки зору вираження даних у йоттабайтах (10²⁴ байт), що в даний час є найвищим префіксом, ми дуже близькі до межі. Зрештою, має сенс мати симетричне розширення, яке корисне для квантової науки, фізики елементарних частинок, коли ви вимірюєте дуже маленькі речі».

Нова вага світу

Нові префікси можуть спростити те, як ми говоримо про деякі досить великі об’єкти.

«Якщо ми думаємо про масу, а не про відстань, Земля важить приблизно шість роннаграм, що становить шість з 27 нулями», — сказав Браун. — «Юпітер, це приблизно дві кветтаграми, двійка із тридцятьма нулями».

За словами Брауна, ідея оновлення SI виникла у нього, коли він побачив повідомлення ЗМІ, які використовують несанкціоновані префікси коли кажуть про зберігання даних. Наприклад, Google, з 2010 року використовує бронтобайти та геллабайти.

Однак метричні префікси необхідно скоротити до першої літери, а B і H вже були зайняті, виключаючи бронто і хелла. Єдиними літерами, які не використовувалися для інших одиниць чи інших символів, були R та Q.

Браун додав, що нові префікси мають «захистити систему від майбутнього» і задовольнити світову потребу у вищих числах — принаймні протягом наступних 20–25 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news