close-btn

Де взяти гроші на цілі: все просто – складіть фінансовий план на 2023 рік

Анна Тігіпко

засновниця та СЕО izibank

 


Рік тільки почався, тому ще не пізно скласти особистий фінансовий план. Звісно, для цього треба визначити цілі та бажання. Раджу взяти аркуш паперу, ручку та прописати їх на кожен місяць.

Для початку, проаналізуйте, чи влаштовує вас нинішня ситуація з персональними фінансами: що варто покращити, а чого не вистачає. Адже фінансове планування, як дорожня карата з пункту А, де ви зараз, до точки Б – цілі. До речі, фінансова ціль це не лише про збільшення доходу на 20%, 30%, 50%, чи велика покупка.

Є нематеріальні цілі, які пов’язані з грошима. І їх можна сформувати за категоріями, прописуючи в один стовпець. Наприклад, я пишу так: здоров’я (зробити медичний чек-ап, абонемент у зал); відпочинок (абонемент у театр для всієї родини, краєзнавча поїздка в іншу область); саморозвиток (передплата журналу “The economist”, придбати книги про фінтех); робота (придбати нову техніку). Потім додаю стовпці: вартість, термін виконання, сума, яку необхідно відкладати щомісяця. Так ви легко порахуєте, скільки грошей необхідно на кожну ціль щомісяця. І зрозумієте, чи комфортно відкладати цю суму.

А ще не забувайте про подушку безпеки й довгострокові заощадження. Рекомендую щомісяця відкладати 10% від доходів, або самі встановіть свій відсоток. Найкращий варіант для зберігання грошей – надійний банк. Не варто гнатись за відсотками, головне зберегти кошти від інфляції. Ще можна частину конвертувати у валюту.

Важливо: резервний фонд та заощадження мають бути на двох різних рахунках. Адже не варто витрачати кошти з подушки безпеки на купівлю автомобіля, бо не знаєте, коли раптово вам ці гроші знадобляться.

Введіть облік доходів та витрат. Дисциплінуйте себе та фіксуйте всі витрати за день. Для зручності використовуйте фінансові застосунки, або  таблицю Excel. Є інструменти, які підтягують дані про доходи й витрати з ваших банківських карт. Це дуже зручно й не потребує багато часу. Вручну вам залишиться вносити лише витрати готівкою. Проекспериментуйте із застосунками та оберіть зручний для себе. Так, кілька горняток кави, щось солоденьке, ще одна емоційна покупка можуть суттєво вплинути на ваш бюджет. Зазвичай, такі витрати ми не помічаємо, допоки їх не пропишемо. А з них можна сформувати хорошу суму для оплати однієї із цілей. Адже наше завдання – навчитись заробляти гроші, зберігати їх та примножувати.

Ділюсь 5-ма  застосунками, які покажуть найбільші статті витрат і підкажуть, як можна заощадити.

Почнемо з Budget, який розробила українська компанія Apptronic. Застосунок дає змогу відстежувати історію витрат та доходів. Будує графік за днями та категоріями. Зручно вести спільний бюджет, створювати конкретні цілі для планування витрат або заощаджень.

Monefy – один з найпопулярніших додатків для смартфонів із зручним та зрозумілим інтерфейсом.  Він дає можливість планувати ваші витрати згідно з заданим бюджетом, а не всіма доходами. А ще у додатку є система синхронізації, що дозволить додавати записи з різних пристроїв або слідкувати за всім сімейним бюджетом.

Money Lover – додаток із кількома можливостями. Ви сортуєте власні кошти у різні “гаманці” та слідкуєте за їх станом. Головна особливість застосунку – він вміє фіксувати ваші боргові зобов’язання та постійні платежі й у потрібний момент нагадуватиме сплатити комуналку, чи внести платіж за кредитом.  А ще тут можна створювати окремі гаманці й відстежувати, скільки ви витратили на великі покупки.

Wallet – додаток під час реєстрації надає вам онлайн-помічника, що знайомить з усіма інструментами. Його особливість – автоматичний контроль ваших фінансів. Ви можете підв’язати кілька банківських карток і він синхронізуватиме транзакції за ними й розподілятиме їх за категоріями. І вам не доведеться кожне горнятко кави чи проїзд у таксі вносити вручну. Підсумки фінансових операцій будуть у зрозумілих графіках.

Money Manager – у ньому зручно задавати ліміти своїх витрат. Якщо буде перевищення плану – він нагадуватиме. До кожної покупки можна прикріпити чек та віднести до категорії. Це дозволить переглядати статистику та аналізувати, які витрати слід відкоригувати.

Обов’язково раз на місяць переглядайте свій план та аналізуйте, чи вдалось відкласти заплановані суми. Якщо ні, подумайте, як можна відкоригувати. Звісно, бувають й зовнішні обставини, які змушують використати частину резервного фонду. Тому пропишіть план на наступний місяць з можливістю поповнення резервного фонду.

До речі, якісь цілі можуть відпасти впродовж року. Будьте гнучкі та продовжуйте тримати фокус на річному результаті. Іноді краще менше запланувати та все виконати, ніж планувати з року в рік і нічого не досягати.  Подивіться ще раз на свої фінансові цілі і повірте в їх реалізацію. Бажаю вам їх  швидко досягнути але довго ними насолоджуватись!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Найрезонансніші війни топ-брендів: як компанії б’ються за клієнтів

«Фінансовий Рамштайн» для України створено: Формат роботи і ключові завдання платформи міжнародної допомоги

Криптоіндустрія у Нігерії: запуск е-найри та епопея із забороною біткоїна

google news