close-btn

НБУ виконує вимоги МВФ: що зміниться для фінансових організацій

НБУ займеться регулюванням фінансових організацій: нові закони, концепція відповідального кредитування та інше

НБУ

НБУ Фото: bank.gov.ua

Зусилля України з розширення фінансування від МВФ включають акцент на регулюванні та нагляді за небанківськими фінансовими послугами.

Для цього розроблена НБУ концепція відповідального кредитування включає дві складові:

  1. Швидке та ефективне прийняття рішень.
  2. Використання відповідальних умов кредитування.

Проте прийняття нормативних правових актів на небанківському фінансовому ринку є складним і багатоетапним процесом, який може загальмувати реагування на кризові ситуації.

Для розв’язання цієї проблеми НБУ пропонує внести зміни до Закону України “Про основи державної політики регулювання у сфері економічної діяльності”. Він упорядкує процедури та сприяє своєчасному реагуванню.

Аналіз звернень громадян та наглядових даних показав, що більшість «швидких онлайн-позик» оформляється в нічний час для онлайн-казино. Мікрокредитні компанії свідомо націлені на незахищені верстви населення, пропонуючи «миттєве вирішення» фінансових проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінансова компанія отримала оновлену ліцензію НБУ на здійснення платіжних послуг

Однак позичальники часто не знають про наслідки, й оцінка кредитоспроможності не проводяться, що призводить до непомірних процентних ставок.

Для пом’якшення цього питання НБУ пропонує внести зміни до Закону України «Про споживчий кредит». Він встановить максимальні відсоткові ставки, як це заведено в країнах ЄС, Великобританії та США.

Для запобігання надмірному борговому навантаженню на позичальників максимальна денна процентна ставка за споживчими кредитами не повинна перевищувати 0,8%.

На жаль, мікропозики сьогодні часто мають середню денну відсоткову ставку 2,5%. Це пов’язано з тим, що окремі фінансові компанії не мають мінімальних вимог до перевірки кредитоспроможності позичальника, що призводить до завищених процентних ставок навіть для найнадійніших позичальників.

Для розв’язання цієї проблеми НБУ пропонує встановити вимоги щодо перевірки кредитоспроможності позичальника. А також запровадити додаткові штрафи за їхнє недотримання.

НБУ регулює діяльність фінансових компаній, що надають споживчі кредити, та здійснює постійний моніторинг поведінки кредиторів та колекторів для забезпечення дотримання етичних норм при погашенні простроченої заборгованості.

При цьому проблема найдорожчих кредитів залишається. Кредити з річною відсотковою ставкою понад 1500% є нездоровою практикою, яка дорівнює «борговому ярму».

НБУ вважає подібне несумісним із найкращими світовими практиками, у тому числі країн ЄС, і планує усунути її у найкоротші терміни, пообіцяв голова НБУ Андрій Пишний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

НБУ озвучив своє рішення щодо облікової ставки: деталі та прогнози

НБУ може змінити облікову ставку: як це вплине на депозити та інфляцію

НБУ відібрав ліцензії у 2 фінансових організацій: хто вони

За матеріалами НБУ

google news