close-btn

Відкладений попит на ринку вичерпано: зростання обсягів торговельної активності знижується

Думка голови ради Національного банку України Богдана Данилишина

Фото: melisheff.ru

Відновлення вітчизняної економіки сповільнюється, а значення фіскальних стимулів набуває все більшого значення. Рівень реального ВВП в період з квітня по червень збільшився лише на 5,4% в порівнянні з другим кварталом 2020 року. При цьому даний показник нижче прогнозів НБУ (+ 7,5%), повідомляє глава ради Нацбанку Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook.

Темпи роздрібної торгівлі також знижуються. У липні зростання обсягу торговельних операцій на внутрішньому ринку скоротилося в порівнянні з червнем майже на 3% (10,1% проти 13%). Глава фінрегулятора вважає, що це пов’язано зі зниженням впливу на економіку фактора відкладеного попиту, і подальше відновлення ділової та економічної активності тепер залежить від доходів громадян та від їхньої готовності витрачати гроші.

“Індекс реальної заробітної плати в липні 2021 року в порівнянні з червнем виріс на 0,1%, а в порівнянні з липнем 2020 року – на 10,2%”, – додав Данилишин.

У секторі виробництва за результатами липня також зафіксовано зменшення зростання до 0,2% проти 1,1% в червні та 5,4% в травні 2021-го. Нагадаємо, на цьому тижні НБУ опублікував календар виплат за зовнішнім боргом, згідно з яким в період c третього по четвертий квартал 2021 року Мінфін, центробанк, бізнес і приватні банки зобов’язані виплатити закордонним кредиторам $11,461 млрд.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Сумарний обсяг грошових переказів, здійснених всередині країни в період першого півріччя, виріс на 40% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. У кількісному вимірі йдеться про 388,58 млн переказів на загальну суму 166 млрд грн. Основна частина цих коштів була відправлена ​​адресатам в столиці. Середня сума переказу на внутрішньому ринку становить 427 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зростання цін на імпорт в ЄС досягло 40-річного максимуму

google news