close-btn

Рішення про видворення з Туреччини зарубіжних дипломатів обвалило курс ліри

Череда непопулярних і скандальних рішень турецького лідера призвела до знецінення національної валюти з початку року на 24%

Турецкая лира

Турецька ліра

Курс турецької ліри впав до рекордно низького рівня в 9,85 за долар після рішення президента країни Реджепа Тайіп Ердогана про висилку послів США і ще дев’яти західних країн протягом тижня. Одночасно з цим очікується, що державні банки Туреччини скоротять витрати по позиках на 200 базисних пунктів, що може ще сильніше послабити національну валюту.

З січня по теперішній час ліра вже втратила близько 24% своєї вартості. Крім того, серйозний тиск на валюту здійснило і рішення Центробанку, який минулого тижня знизив свою облікову ставку на 200 пунктів. Аналітик компанії Brown Brothers Harriman Він Тхін заявив, що таке рішення фінрегулятора ясно дає зрозуміти, що зростання економіки важливіше інфляції.

«Після того, як президент Ердоган розпорядився вислати послів десяти країн, напруженість у відносинах із Заходом, ймовірно, продовжить рости і це може ще сильніше послабити ліру», – додав Тін.

Нагадаємо, 23 жовтня Ердоган звернувся до Міністерства закордонних справ з вимогою в найкоротші терміни видворити з Анкари дипломатичних посланників десяти держав. Це розцінюється як відповідна реакція на заяви ряду країн про необхідність звільнення бізнесмена і філантропа турецького походження Османа Кавала, який протягом чотирьох років знаходиться під вартою без судового рішення.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

У вересні в Україні фіксувалося тимчасове посилення інфляції – до 11% в річному вимірі. Це пояснюється декількома базовими причинами. По-перше, ціни на світових товарних ринках в другому півріччі залишалися на високому рівні. Очікувано зберігався і стійкий фундаментальне тиск. Читати далі…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку розповіли про споживчі кредити: який банк пропонує найнижчі відсоткові ставки?

За матеріалами сайту reuters.com

google news