close-btn

Банкноти, що підробляють найчастіше: як розпізнати фальшивку

Статистика з фальшивих банкнот в Україні у 2022 році, включаючи найпоширеніші номінали та іноземні валюти. Дізнайтеся, як захистити себе від фальшивих грошей та що робить Національний банк України для боротьби з фальшивомонетництвом

Гривны

Фото: pixabay.com

Кількість підробок: статистика та порівняння

За результатами моніторингу банкнотного обігу у 2022 році кількість фальшивих банкнот гривні в Україні зменшилась більш ніж утричі. Порівняно з попереднім роком, де на кожен мільйон справжніх гривень припадало 2,2 фальшиві банкноти (у 2021 р. 7.1 банкноти). Більшість фальшивих банкнот були старого зразку.

Найпоширеніші підроблені номінали

92% вилучених з обігу підроблених банкнот припадало на купюри трьох номіналів:

500 грн (39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їх загальної суми)
200 грн (45% та 26% відповідно)
100 грн (8% та 2% відповідно)

Інші вилучені з обігу підроблені банкноти становили лише 8%.

Іноземна валюта

У 2022 році долари США становили 91% від загальної кількості вилучених підроблених банкнот іноземної валюти, євро – 8%. Злочинці найчастіше підробляли іноземні банкноти номіналом 50 та 100 доларів США, а також 50 та 100 євро.

Нова система захисту

Проте лише 11% від загальної кількості вилучених у банківській системі України підробок були банкнотами нової гривні. Ці моделі мають посилену систему захисту. Для захисту банкнот великого номіналу у банкнотах гривні нового покоління використовуються інноваційні оптично змінні елементи захисту, які легко перевірити та складно відтворити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове рішення НБУ щодо посилення безпеки платежів: що це означає для фінансових організацій

Національний банк України запровадив нові заходи безпеки для забезпечення справжності банкнот гривні. Полімерна захисна стрічка, вставлена в папір, має кольорове маркування та має зображення номіналу банкноти, графічного знака гривні та малого Державного Герба України. Кінетичний ефект фонового зображення змінюється при зміні кута нахилу банкноти. Крім того, цифровий номінал видно як приховане зображення, якщо дивитися на нього під гострим кутом джерела світла.

Як убезпечити себе

Щоб звести до мінімуму ризики отримання підробок, громадяни та касири торгових закладів повинні ретельно перевіряти банкноти під час розрахунків. Перевірка наявності елементів захисту, які є на банкнотах гривні, може гарантувати виявлення фальшивих банкнот без використання спеціального устаткування. До таких елементів відносяться водяний знак, наскрізний елемент та захисна стрічка, повністю занурена в товщу паперу. Крім того, на банкнотах нанесені зображення, виконані оптично змінними фарбами, що змінюють колір при погляді на них під різними кутами.

Перевірка від НБУ

У разі виникнення сумнівів у справжності банкнот гривні чи іноземної валюти громадяни можуть звернутися до свого банку, який передасть купюри на безкоштовну експертизу до Національного банку України. Справжні банкноти будуть відшкодовані. Фальшиві банкноти буде вилучено та передано до Бюро економічної безпеки України для проведення розслідування.

Підсумок

Уважно стежте за тими банкнотами, які знаходяться у вашому обігу. Пам’ятайте, ми рідко замислюємося про те, що купуючи або обмінюючи валюту в банках, ризикуємо отримати підробку. Скориставшись такими купюрами, людина може потрапити до суду. При цьому звернувши увагу на наведені вище правила, ви з більшою часткою ймовірності будете в безпеці. До того ж незважаючи на війну, Національний банк України співпрацює з різними установами й центральними банками по всьому світу у боротьбі з фальшивою валютою. Будьте пильні та бережіть свої фінанси!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

НБУ передбачає значне зростання зарплат в Україні: що слід очікувати

Банки повертають арешти рахунків користувачів: із чим пов’язано

Які доларові купюри перестали приймати обмінники: що робити користувачам

За матеріалами НБУ

google news