close-btn

У Helsi масово знаходять неіснуючі візити до лікарів: деталі

У мережі з’являється все більше повідомлень про підроблені візити до лікаря, виявлені в системі Helsi

Визит к доктору

Візит до доктора. Фото: motionarray.com

Нещодавній пост у соціальних мережах показав тривожне відкриття, зроблене пацієнтом у медичній системі Helsi. Пацієнт, який на той час перебував у Лондоні, дізнався, що того ж дня у нього призначено прийом до лікаря в Дарницькому районі. При подальшому розслідуванні було виявлено, що запис на прийом було зроблено неуповноваженою особою з використанням профілю пацієнта у системі Helsi.

На пост відреагували представники Helsi, які порадили пацієнтам, що робити у таких випадках. Однак проблема здається більш поширеною, оскільки інші користувачі повідомляли про подібні випадки в розділі коментарів.

Ком’юніті-менеджер у Helsi, Наталя Федишин, пише:

“Помилковий прийом це не збій у системі. Нам дуже прикро, що сталася така ситуація. Але коли користувач Helsi знаходить у своєму кабінеті некоректні візити, зафіксовані лікарем, це результат роботи прозорої системи, в якій користувач контролює свої дані”.

За контроль коректності внесення даних до Єдиної державної системи охорони здоров’я, яка є основою оплати праці лікарів, відповідає Національна служба здоров’я України.

Тож у такому разі потрібно звертатися до медустанови, в підтримку Helsi, яка все одно звернеться до закладу чи гарячої лінії Національної служби здоров’я України для реєстрації скарги (16-77) або написати на пошту info@nszu.gov.ua.”

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати електронний рецепт: відповіді на популярні питання

Подальше розслідування, проведене друзями пацієнта, показало, що запис було зроблено не сімейним лікарем, а вторинною організацією. Пацієнтці також було призначено додаткові медичні процедури, зокрема огляд гінеколога та рентген.

Це відкриття викликає занепокоєння системними проблемами з Helsi, включаючи введення в систему додаткових щеплень без відома або згоди пацієнта. Така практика може мати серйозні наслідки для здоров’я та благополуччя пацієнтів.

Пацієнти повинні мати можливість довіряти медичній системі та мати доступ до точної інформації про свою історію хвороби. На жаль, виявлення несанкціонованих призначень та процедур у системі Helsi підірвало довіру пацієнтів до неї.

Люди написали звернення в Helsi й чекаю на відповідь. Іншим користувачам, які мали подібний досвід, пропонується також поділитися своїми історіями. Важливо розв’язувати ці проблеми та вжити відповідних заходів для забезпечення безпеки та конфіденційності пацієнтів у системі Helsi.

Коментар CEO Helsi Євгена Донця для PaySpace Magazine:

Якщо користувач Helsi знаходить у своєму кабінеті некоректні дані – це результат роботи прозорої системи, в якій бенефіціар (тобто пацієнт) контролює свої медичні дані. У випадку, якщо дані відображаються некоректно, або внесені помилкові візити – треба дійсно звертатися до закладу охорони здоров’я або у підтримку Helsi – яка все одно звернеться до закладу.Ми знаходимося на такому етапі, коли великі системні рішення як електронна система охорони здоров’я постійно розвиваються. Тому й проблем, на кшталт помилок з внесенням інформації – не завжди можна уникнути. Та, власне, саме користувачі сервісу Helsi можуть легко ці помилки виявити – і допомогти цілій системі охорони здоров’я.

Тепер завдання перед нами усіма, включно із медичними закладами: навчитися ці помилки швидко виправляти – і знову ж таки, тут вже без лікаря ми не обійдемося. Бо дані належать пацієнту, а за коректність їх внесення відповідає саме лікар.

Helsi постійно працює над вдосконаленням системи, та саме лікарі відповідальні за внесення медичних даних пацієнта. Helsi – це сполучна ланка між лікарем і пацієнтом, тобто ніхто, окрім лікаря, більше не вносить туди жодних даних. Відповідно, триває робота з боку Helsi над тим, щоб система найкоректніше відображала пацієнту усі дані, які вносить лікар.

Що робити, коли є некоректний запис

У випадку некоректного відображення, варто звернутися до медзакладу, де працює лікар, який вносив дані, або до технічної підтримки Helsi, яка теж буде вирішувати питання з медзакладом. Є ще один варіант: пацієнт залишає відгук у додатку Helsi на лікаря, який проводив прийом. Відгук можна залишити упродовж 2 тижнів. І цей відгук бачить також головний лікар цього медзакладу: тобто, він може вплинути на цей процес.

Отже, є 3 способи вирішення: звернення до закладу, звернення до Helsi, відгук на лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Діджиталізація системи охорони здоров’я: хто та як реалізує концепцію електронних рецептів

Банкноти, що підробляють найчастіше: як розпізнати фальшивку

Виявилося, 83% паролів зламуються за секунду: деталі дослідження

За матеріалами facebook.com

google news