close-btn

Війна змінила платіжну поведінку українців: думка експертів

Відзначається також перерозподіл сфер, куди надходить найбільше платежів

Через війну поведінка багатьох споживачів банківських послуг зазнала низки змін. Так, за минулий рік українці значно частіше стали переказувати гроші на карти. Про це йшлося у ході зустрічі “25 провідних банків під час війни”. Банкіри повідомляють про різке збільшення кількості C2C-трансакцій між клієнтами банку та на карткові рахунки в інші банки.

Багато клієнтів продовжують пересилати гроші родичам та друзям, змушеним залишити рідні місця та переїхати до більш безпечних регіонів. При цьому низка фінустанов скасували комісії із C2C-транзакцій. Також, на думку експертів, відбувся перерозподіл витрат українців. Кількість платежів за послуги ЖКГ скорочувалася, а перекази грошей на благодійність, навпаки, почастішали.

Наприклад, обсяг таких трансакцій у мобільному додатку CA+ сягнув 31 млн грн. Основними каналами спілкування клієнтів із банком стали дистанційні сервіси: чати в месенджерах, чат-боти та мобільні програми.

«З початку війни українці стали більш digital savvy: почали більше використовувати онлайн-канали та користуватися діджитальними продуктами та сервісами, особливо ті, хто змушений був виїхати за кордон», – згадує директорка департаменту каналів продажу та дистрибуції Райффайзен Банку Юлія Мороз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто профінансує відновлення зруйнованої інфраструктури: коментар глави уряду

Ми раніше повідомляли, що за минулий рік співробітниками Управління столичної митниці було виявлено численні порушення під час перевезення вантажів на митну територію України. Зокрема, більшість правопорушень стосувалася підробки документів про гуманітарну допомогу, незадекларованих цінностей, товарів із Росії тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Нова схема електропостачання гарантує киянам світло та тепло навіть під час блекауту: подробиці

Коли планується скасувати спрощену систему оподаткування

За матеріалами сайту finclub.net

google news