close-btn

Apple, Tesla, Facebook: ТОП-10 найпопулярніших акцій для інвестування

COVID-19 послабив позиції одних бізнесів і посилив – інших. За минулий рік п’ять світових техногігантів збільшили свій дохід на 20%. Звідси – підвищений інтерес інвесторів до їх акцій

Пандемія підвищила вартість акцій техногігантів. Фото: pixabay.com

Вартість цінних паперів BigTech наблизилася до 10-річного максимуму. IT-сектор, який краще за інших вписується в нові, дистанційні, умови життя отримав більше користі від пандемії, ніж багато інших галузей. Ми підібрали ТОП-10 найпопулярніших акцій компаній, які викликають найбільший інтерес.

1. Apple

Знакові продукти Apple – iPad і iPhone – розглядаються любителями гаджетів по всьому світу як золотий стандарт. Але Apple дедалі більше стає не просто виробником мобільних пристроїв. У ІІІ кварталі компанія зафіксувала рекордний дохід частково завдяки платним послугам (Apple TV, iTunes та App Store). Вони приносять $53,7 млрд у рік, або близько 19% від загального доходу Apple. У минулому році цей показник зріс на 16% порівняно з попереднім. Дохід від сервісів приблизно дорівнює загальному обсягу продажів iPad та аксесуарів, включаючи AirPods та Apple Watch. Важливо, що цей грошовий потік більш стабільний. Адже він менше залежить від смаків споживачів. Тож є сенс придивитися до акцій цієї компанії.

2. Microsoft

Продукція компанії включає операційні системи, серверні та бізнес-додатки, засоби розробки ПЗ, відеоігри тощо. Вона також виробляє персональні комп’ютери, планшети, ігрові та розважальні приставки, телефони, інші інтелектуальні пристрої та супутні аксесуари. Прибутки Microsoft були стабільними у 2011 – 2017 роках. Але завдяки хмарним рішенням на основі платформи Azure вдалося їх практично подвоїти. За прогнозом Value Line, прибуток Microsoft зросте в середньому на 15% протягом наступних п’яти років – майже вдвічі більше, ніж за останні п’ять. Якщо ви хочете заповнити свій портфель блакитними фішками, Microsoft може бути однією з найкращих акцій для покупки.

3. Google

Google – найбільша у світі пошукова система в інтернеті. Фото: pixabay.com

Google пропонує широкий спектр інтернет-продуктів. Також компанія займається рекламою, продажем цифрового контенту, додатків, послуг хмарних обчислень та апаратних продуктів. Крім того, материнська Alphabet також пропонує продукти розумного дому (Nest), онлайн-відеоігри (Stadia) та розробляє технологію автономного керування в рамках проекту Waymo. Хмарні обчислення наразі залишаються збитковим бізнесом для Alphabet. Утім, за 2020 рік компанія отримала $40,3 млрд прибутку ($34,3 млрд роком раніше).

4. Amazon

Гігант електронної комерції навіть до пандемії, що спричинила зростання обсягів торгівлі в інтернеті, отримував хороші результати. Дохід компанії у 2019 році у порівнянні з попереднім зріс на 20%. А підсумки 2020 року вразили ще більше. Загальний дохід онлайн-рітейлера підвищився на 38% до $386 млрд, а чистий прибуток склав $21,3 млрд проти $11,6 млрд у 2019-му. Це вдалося досягти, незважаючи на ріст операційних витрат, пов’язаних із COVID-19, таких як програми тестування та санітарії для співробітників. У майбутньому Amazon очікує ще більше покращити показники. Зокрема, у першому кварталі прогнозують ріст доходів на 33% – 40%. Оптимістичні очікування базуються на популярності електронної комерції та галузі хмарних обчислень.

5. Facebook

У пандемічний 2020-й дохід соцмережі Facebook зріс на 22% – до $86 млрд. Таким чином, чистий прибуток підвищився на 58%, сягнувши $29 млрд. Побоювання, що рекламодавці скоротять витрати і Facebook втратить доходи, виявилися безпідставними. Адже люди проводили більше часу в соціальних мережах, тож компаніям не залишалося іншого вибору, як продовжувати рекламувати себе у Facebook. Згідно зі звітом Всесвітнього центру досліджень реклами, у минулому році майже третина кожного долара цифрової реклами надходила дітищу Цукерберга. Крім того, у 2020-му Facebook прийняв кілька розумних бізнес-рішень. Зокрема, запуск магазинів та інших інструментів електронної комерції спільно зі Shopify. Це допоможе збільшити клієнтську залученість, а відтак – підвищить монетизацію для компанії.

6. Tesla

Tesla планує збільшити продажі в десять разів до 2025 року. Фото: pixabay.com

Tesla Inc. – найбільший у світі автовиробник, ринкова капіталізація якого становить близько $671 млрд. Компанія розробляє та виробляє електромобілі, включаючи масовий ринок седанів і вантажівок. Tesla також спеціалізується на техніці для виробництва сонячної енергії та накопичувачів.

Протягом 2020 року акції Tesla зросли майже на 700%. Крім того, компанія суттєво наростила виробництво. Так, у IV кварталі Tesla випустила 179 757 автомобілів, що на 71% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Згідно з прогнозом Ark Investment Management, акції Tesla зростуть до $3 тис. у 2025 році. Однак вирішивши інвестувати в компанію Маска, не забувайте, що в Tesla з’являється дедалі більше конкурентів. Чи не кожен автовиробник хоче стати найбільшою та найкращою компанією електрокарів на планеті.

 7. Goldman Sachs

Акції інвестиційного банку Goldman котирувалися по $250,46 на початку 2020 року. Однак COVID-19 відкинув їх до $130,85, що є найнижчою точкою за останні п’ять років. Шалена ринкова активність зумовила зростання доходів Goldman Sachs на 23% у IV кварталі. Банківські акції можуть бути вигідними, з огляду на відновлення економіки у Штатах. Банки отримують вигоду від підвищення ставок, адже це сприяє збільшенню чистої відсоткової націнки, що є ключовою умовою прибутковості для фінансових установ.

8. Visa

Visa виграє завдяки росту електронної комерції. Фото: pixabay.com

Упродовж останніх 10 років прибуток на акцію провідної платіжної системи збільшився приблизно на 20%. Є кілька вагомих причин вважати, що тенденція як мінімум збережеться протягом наступного десятиліття. Зокрема, зростання електронної комерції. У 2023 році, згідно з прогнозами, близько 22% глобальних покупок буде здійснено в інтернеті, а до 2040 року показник наблизиться до 95%.

Операційна націнка компанії є чудовим показником того, наскільки ефективно вона працює. Як правило, показник 15% вважається хорошим. А у Visa операційна націнка становить 65%. Це означає, що кожен зароблений долар до сплати відсотків та податків приносить 0,65 долара прибутку. Прибутковість дивідендів Visa, можливо, не вразить запеклих інвесторів, але компанія протягом восьми років поспіль піднімає виплату.

9. Alibaba

Alibaba – холдингова компанія, заснована в Китаї. Її бізнес складається з електронної торгівлі, хмарних обчислень, мобільних засобів масової інформації, розваг та інших інноваційних ініціатив. Основним джерелом її доходу є гігантський цифровий ринок, що об’єднує споживачів і продавців. Чистий прибуток Alibaba за останній квартал підскочив у півтора рази,  досягнувши $12,17 млрд. За останні п’ять років виручка компанії зросла приблизно на 206%, а її акції – на 424%. Прибуток в перерахунку на одну акцію складає 55 центів, що на 48% більше в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.

10. Pfizer

Виручка компанії за рік зросла на 2%. Фото: gol.ru

На тлі пандемії фармацевтичний гігант збільшує свою дистрибуцію та доходи. За підсумками 2020-го доходи компанії становили $41,9 млрд. Очікується, що компанія збільшить показник за рахунок продажу вакцин на $19 млрд у 2021 році і на $9,3 млрд у 2022-му.

Вартість акцій Pfizer впродовж минулого року активно реагувала на новинний потік. Так, вона зросла на початку листопада, коли Pfizer повідомив про ефективність своєї вакцини від COVID-19 на понад 90%, і знову підскочив, коли компанія подала заявку на її екстрене використання у другій половині листопада. Але з тих пір вартість цінних паперів знизилась. Загальна прибутковість складає 6,0% за останні 12 місяців, що нижче загальної прибутковості S&P 500 у 13,5%.

Певно, коли мова йде про інвестування в дивіденди, фармацевтичний бізнес – останнє що спадає на думку. Однак тут важливо мати стійкий потік доходів та зростання ринкової вартості вашого портфеля активів. У цьому сенсі Pfizer отримує найвищі оцінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авантюрні спекуляції, ризикове кредитування, брак регуляції: чому у світі спалахують фінансові кризи

google news