close-btn

Євро впав до нового мінімуму за два десятиліття: чого чекати на думку провідних аналітиків

$0,9901 за євро — це лише початок глибшого падіння валюти, вважають стратеги

Євро впав до нового мінімуму за два десятиліття. Головна причина – енергетична криза в Європі. До неї призвели і проблеми з постачанням газу, і аномальна спека, яка збільшує навантаження на європейську систему енергопостачання. Єврокомісія вже визнала цю посуху найсильнішою за останні 500 років. Ситуація настільки серйозна, що в Нідерландах, Німеччині та Чехії, в річках Рейн та Ельба навіть з’явилися «голодні камені» (німецькою — Hungerstein).

Це річкові камені, на яких жителі середньовічної Європи висікали послання своїм нащадкам, попереджаючи їх про небезпеку посухи та голоду через брак питної води. На одному з каменів в Ельбі, який вважається найстарішим гідрологічним орієнтиром у Центральній Європі, висічено напис німецькою мовою: «Плач, якщо побачиш мене». Цей напис, що попереджає про майбутні біди, датується 1616 роком.

Страх рецесії на ринках посилився у понеділок на тлі рекордного подорожчання електроенергії в Європі та цін на газ, вартість якого перевищила позначку $3 тис за тисячу кубометрів. Як наслідок, євро впав майже на 1% проти долара до $0,994, вперше опустившись нижче за 1 долар після того, як у липні досяг паритету вперше з 2002 року.

Що далі

Morgan Stanley прогнозує, що цього кварталу євро впаде до $0,97, рівня, небаченого з початку 2000-х років. Nomura International Plc націлена на $0,975 до кінця вересня, після чого ринок може очікувати рівня $0,95 або, можливо, нижче, оскільки тиск на енергоносії підвищує ризик відключення електроенергії та, ймовірно, збільшує імпорт євро.

Багато трейдерів на ринку очікують оголошення голови ФРС Джерома Пауелла про прихильність центрального банку до боротьби з інфляцією, і тому найімовірніше, що до нього приєднаються представники Європейського центрального банку та Банку Англії. Більше «яструбина» позиція, ніж очікує ринок, може підвищити долар, оскільки ринок тепер все менше схиляється до підвищення ставки на 0,75%, тоді як ймовірність підвищення її на 0,5% набирає сили.

За словами стратега Commerzbank AG Ульріха Лейхтмана, «євро, ймовірно, буде особливо сприйнятливим до перегляду основних очікувань ФРС, оскільки ЄЦБ зайняв другу за силою «голубину» позицію серед центральних банків G10 після Банку Японії. Він очікує, що до кінця року пара євро-долар досягне $0,98, написав він у дописі.

З графічної точки зору євро зараз перебуває на 20-річному мінімумі, і лише психологічний рівень $0,99 буде першою потенційною підтримкою.

Євро також встановив новий семирічний мінімум по відношенню до швейцарського франка у понеділок, і подальші ознаки рецесії можуть призвести до його подальшого послаблення щодо валюти-притулку. Стратеги Goldman Sachs Group Inc. бачать ймовірність падіння пари до високих 80 або низьких 90 сантимів за євро в умовах серйозного економічного спаду з огляду на обмежені постачання російського газу.

До речі, євро – не єдина валюта, яка постраждала від зміцнення долара. Шорти по ієні, улюблена макропозиція цього року, можуть повернутися, і трейдери придивляються до ключового рівня 140. Фунт також недалеко від дворічного мінімуму щодо долара, незважаючи на зростання прибутковості британських облігацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news