close-btn

Історія закулісної угоди FTX Бенкмана-Фріда та Binance

Binance, найбільша у світі криптобіржа, погодилася купити конкурента, якого спочатку вирощувала, а потім майже розорила, — FTX. Генеральний директор Binance Чанпен «CZ» Чжао заявив, що дві біржі вже підписали лист про наміри

https://forkast.news/

Можливо, ми ніколи не дізнаємося, наскільки близька була криптоімперія Сема Бенкмана-Фріда (SBF) до краху, або яка побічна шкода була б завдана галузі, але ми чудово знаємо основні ризики в цій грі. І це ті проблеми, для вирішення яких і був створений Біткоїн понад десять років тому, — фінансова егоїстичність, людська гординя та непрозорі ринки.

Угода, яка не завершена і все ще перебуває в процесі комплексної перевірки, є тимчасовим заходом для порятунку біржі SBF від неплатоспроможності. Швидше за все це заспокоїть ринки, які були вражені публічним розколом між двома криптотитанами. Але щоб детально розібратися в тому, що відбувається, давайте пройдемо весь шлях з початку.

Отже, є така криптобіржа як FTX. Якийсь час тому вона дуже бурхливо розвивалася. Її засновник — Сем Бенкман-Фрід, — купував криптопроекти, що потрапили в складне становище, наприклад, BlockFi і Voyager Digital і навіть ділився планами з купівлі Robinhood. Фактично FTX зараз є другою біржею після Binance. Причому засновник має ще одну компанію — Alameda Research, — яка займається криптотрейдингом і, очевидно, всі чудово розуміли, що ці дві компанії пов’язані, хоча б через засновника.

Але тиждень тому Coindesk раптом повідомляє, що цей зв’язок набагато значніший, ніж могло б здатися. Судячи з приватного документа, левову частку активів, які перебувають в управлінні Alameda Research, становить власний токен FTX — FTT. Тобто із $14,6 млрд активів станом на літо цього року, безпосередньо FTT становить $3,66 млрд (і це найбільша стаття активів), $2,16 млрд — FTT як заставні кошти, і ще $292 млн — заблоковані FTT.

Крім цього, в активах присутні й інші криптовалюти (на $3,37 млрд), з яких понад на мільярд доларів — токен SOL (основний токен блокчейну Solana, де Сем Бенкман-Фрід був раннім інвестором) і похідні від нього.

Неприваблива картина досить зрозуміла — є компанія, яка викарбувала купу неліквідних монет, і є інша компанія, яка використовує ці монети у своїй діяльності з торгівлі криптовалютами, причому вони становлять понад третину її активів.

Деякі спостерігачі інтерпретували цю історію як таку, що фінанси Alameda — і, отже, можливо, FTX — не такі стабільні, як передбачалося. FTX відмовилася відповідати на запитання у зв’язку з витоком цієї інформації, а за кілька днів у гру вступила Binance.

Справа в тому, що до минулого року їй належала частина FTX і після продажу частки біржа №1 отримала серед іншого токени FTT на $2 млрд. І ось у понеділок вранці за азіатським часом, коли в США був ще вечір неділі, засновник Binance Чанпен Чжао заявив, що планує продати свої запаси токенів FTT, оскільки більша частина балансу Alameda складається з них.

Як ви розумієте, такі заяви добром не закінчуються. Вже в понеділок ціна токена FTT впала на 17%, з $25 до $22, а сьогодні, станом на ранок 9 листопада, вартість віртуальної валюти становила $4,15 при ринковій капіталізації у розмірі $551,54 млн, що відкинуло цифровий актив на 67 ю сходинку в рейтингу найкращих. Торгові обсяги, забезпечені трейдерами за минулі 24 години, дорівнювали $3,30 млрд, що на 211,7% вище за аналогічні значення добової давності.

І ось розв’язка — FTX, з якої з початку тижня вивели понад $6 млрд, звернулася до Binance з проханням допомогти впоратися з кризою ліквідності, і в результаті обидві компанії підписали протокол про наміри, за яким Binance поглине FTX. Звичайно, попереду повноцінний процес Due Diligence — у результаті якого визначиться ціна угоди, — але навряд чи відмовиться від такої можливості.

Регулятори США можуть втрутитися

У США антимонопольні закони, такі як закон Шермана, забороняють прямим конкурентам захищати одне одного. Поглинання передбачає незаконну угоду і до неї застосовуватимуться закони США, так вона зачіпає всю компанію, незалежно від того, чи бере участь у ній FTX US.

Брендон Крессін, повірений, що спеціалізується на криптовалютах в антимонопольній юридичній фірмі Kressin Law Group, підтримує такі побоювання:

«Ця угода є хрестоматійним горизонтальним злиттям, на яке спрямовані антимонопольні закони у США та в усьому світі. Я думаю, що надія, яку сторони покладають на те, що виключення бірж США з угоди врятує їх від антимонопольного контролю, є дуже недалекоглядною. Глобальні ринки, і угода, безсумнівно, вплине на США, тому правоохоронні органи зацікавлені в тому, щоб антимонопольні закони захищали споживачів країни».

Сем Бенкман-Фрід більше не мільярдер

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, генеральний директор FTX за одну ніч втратив близько $14,6 млрд, майже 94% свого загального статку, і тепер він становить $991,5 млн. До фінансової кризи в його компанії статки Сема оцінювали в $15,2 мільярда доларів. Швидкий фінансовий успіх Бенкмана-Фріда у поєднанні з його відносною молодістю та ексцентричним характером, зробили SBF одним із улюбленців криптоіндустрії.

Ситуація з FTX Token негативно вплинула на весь криптовалютний ринок, капіталізація якого обрушилася на 7,6% за останню добу, опустившись до $945 млрд. Крім FTT найбільше постраждали котирування Aptos (APT). Цей віртуальний актив торгувався по $4,81, що на 22,14% нижче за аналогічні значення вчорашнього дня. Його капіталізація дорівнювала $634,25 млн, а торгові обсяги минулої доби становили $538,15 млн.

Крім того, серйозно постраждав курс цифрової валюти Solana (SOL). Він упав на 20,63% за звітний період. Віртуальний актив був доступний для купівлі на ринку за середньою вартістю у розмірі $21,24, а загальна пропозиція монет, що циркулюють у обігу, зафіксувалась на $7,83 млрд. Денні обсяги торгових операцій дорівнювали $5,55 млрд.

Також значно постраждали котирування Terra Classic (LUNC), вартість яких впала на 18%, а капіталізація дорівнювала $1,19 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінімум ризику для захисту грошей: Яка є альтернатива депозитам під час війни

За матеріалами БлоGнот

google news