close-btn

Великодні яйця світу технологій: 17 найзагадковіших послань від розробників

Словосполучення “Великодні яйця” (Easter Eggs) вже давно набуло особливого сенсу в комп’ютерній індустрії. Сьогодні це явище поширилося далеко за межі програм та операційних систем, ставши своєрідним мистецтвом. Приховані послання та жарти розробників, недокументовані можливості можна знайти в найнесподіваніших місцях, проте для цього доведеться постаратися як слід. У нашій статті ми розповідаємо про еволюцію пасхалок — від субкультури відеоігор до мейнстріму

Пасхальные яйца (пасхалки) мира технологий

У світі технологій пасхалки — це функції, що не рекламуються, послання від творців, заховані всередині контенту. Найчастіше пасхалки глибоко приховані, і для того, щоб їх знайти, необхідно виконати низку неочевидних дій. Іноді пасхалки можуть бути представлені у вигляді постерів або написів на задніх планах, де вони залишаються майже непомітними, якщо глядач або геймер не зверне на них уваги.

Перша пасхалка

Перша відома зараз пасхалка з’явилася в грі Moonlander 1973 для комп’ютера DEC. Це була гра про посадку на Місяці космічного корабля Apollo. Пасхалка ж полягала у тому, що на місячній поверхні можна було завітати у ресторан.

Однак у пресі найчастіше фігурує історія з грою 1979 року Adventure — хоррора для приставки Atari 2600. Творцем гри був Уоррен Робінетт, але під час розробки продукту компанія Atari перебувала в нестабільному стані, що призвело до призначення нового президента і генерального директора Рея Кассара.

Він вирішив не публікувати імена розробників в іграх, що не сподобалося Робінетту. Щоб обійти це обмеження, Уоррен впровадив у гру секретну локацію, яку можна було відкрити лише за умови знаходження певної точки на екрані. Усередині секретної кімнати було написано CREATED BY WARREN ROBINETT (Створено Уорреном Робінеттом), що й дозволило автору зберегти згадку свого імені в грі.

У 1980 році пасхалку виявив 15-річний хлопчик і повідомив про неї в Atari. Спочатку компанія хотіла видалити секрет із гри, але це виявилося надто дорого і складно, тому її залишили. Більше того, це значно підігріло інтерес до Adventure. Оцінивши обстановку, керівництво компанії вирішило залишати подібні великодні яйця у всіх своїх іграх. Таким чином Atari започаткували справжнє полювання за пасхалками у світі відеоігор.

З того часу сектор комп’ютерних ігор розширився в сотні разів, і зараз пасхалки присутні практично у всіх іграх. Як приклад можна навести кілька кумедних відсилань:

  • В Homefront: The Revolution (2016) є TimeSplitters 2 (2002), в яку можна грати, ввівши код на ігровому автоматі.
  • У GTA: San Andreas (2004) є місія (Black Project), натхненна Half-Life (1998). На секретній базі можна виявити лом, яким користувався Гордон Фрімен із Half-Life.
  • У Red Dead Redemption 2 (2018) багато чудових великодніх яєць. Можливо, найцікавішим є спостереження за НЛО о 2 годині ночі у віддаленій хатині біля води.
  • Microsoft Flight Simulator X (2007) містить посилання на Longhorn та Vista – робоча назва Microsoft Vista була Longhorn.
  • У Lego Star Wars: The Skywalker Saga (2022) є кілька кумедних пасхалок. Фаворитом став Куай-Гонн Джин, який стверджує, що має особливий набір навичок.

Як і у випадку зі справжніми великодніми яйцями, технічні пасхалки зазвичай добре заховані, тому користувачам доводиться “полювати”, щоб їх відшукати.

Код Konami: від пасхалки до мему

Не всі великодні яйця створені навмисно. При розробці Gradius для Nintendo Entertainment System (NES) у 1986 році співробітник Konami Казухіса Хасімото створив чіт-код, який його команда використовувала при тестуванні гри. Він забув прибрати його з кінцевого продукту, у чому геймери швидко розібралися. Так народилася найвідоміша пасхалка всіх часів і народів: Up, Up, Down, Down, Left, Right, Left, Right, B, A, Start.

Завдяки позитивним відгукам, отриманим від гравців, Konami почала навмисно включати той самий чіт-код у всі свої ігри. Наприклад, у Contra для NES введення коду дозволяє гравцям розпочати гру з 30 додатковими життями. Навіть сьогодні багато ігор, випущених різними видавцями, включають варіант “Кода Konami” як пасхалку, а його вимовлення голосовому помічнику Amazon активує режим Super Alexa.

Великодні яйця від Microsoft: перехід у мейнстрім

Іноді користувачі можуть виявити нові, раніше невідомі їм можливості у давно знайомих програмах. Наприклад, мало хто знає про те, що в Microsoft Excel 2000 є тривимірні гонки на машинках, які можна порівняти з Need for Speed в мініатюрі. Для доступу до гри необхідно послідовно виконати деякі нескладні дії. Машинки можуть стріляти, освітлювати шлях фарами та навіть зливати мастило на дорогу, щоб затримати інших гравців.

У Word 97 можна знайти прихований “Пінбол”, а в Excel 97 — вбудований авіасимулятор. Навіть у давній версії Excel 95 є подібність тривимірного лабіринту. Як правило, продукти Microsoft містять недокументовані блоки та можливості. Ось кілька прикладів:

  • Flight Simulator X — якщо в грі натиснути клавішу Tab і ввести команду Buck Rogers, з’явиться секретний літак з назвою Aerosoft X-Treme Fox.
  • Windows 95 – якщо відкрити у Windows 95 діалогове вікно “Про програму”, потім затиснути клавіші Ctrl і Shift і клацнути мишею на логотипі Windows, то з’явиться прихований анімаційний екран.
  • Microsoft Excel — якщо зайти в меню “Довідка” і одночасно натиснути клавіші Ctrl+Alt+Shift+F, з’явиться вікно з назвою “Hall of Tortured Functions”. Воно містить деякі кумедні функції, які, ймовірно, ніколи не використовуватимуться в роботі.
  • Microsoft Office 2000 — якщо відкрити у Word 2000 порожній документ, потім набрати Blue, виділити цей текст і натиснути Shift+F1, то з’явиться контекстна довідка з прихованим повідомленням “Дурень”.
  • У Windows за допомогою командного рядка можна переглянути фільм. Ні, не звичайний фільм, а текстовий – ASCII-анімацію. Для цього затисніть Win+K та вкажіть команду OptionalFeatures.exe. У вікні компонентів знайдіть Telnet Client, поруч поставте галочку і підтвердіть (може знадобитися перезавантаження). Далі знову Win+R, але тепер забийте туди telnet towel.blinkenlights.nl. Повинно відкритися вікно командного рядка із четвертим епізодом Зоряних війн.
  • У Windows 7 та 10 можна знайти Режим Бога (God Mode). Достатньо створити папку в будь-якому місці з будь-якою назвою та додати до неї .{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Іконка має змінити свій зовнішній вигляд. По суті, це альтернатива довгому входу в налаштування через Параметри, Панель керування чи командний рядок. У ручному режимі користувач змушений довго блукати розділами у пошуках потрібної настройки.

Це лише деякі з прикладів пасхалок, прихованих у продуктах Microsoft. Компанія відома своєю любов’ю до подібних приємних сюрпризів, які роблять використання її продуктів ще більш захоплюючим та цікавим для користувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гейміфікація у 2023 році: Нові правила гри фінтех-компаній із клієнтами

Приклади технологічних пасхалок

Існує безліч пасхалок і на віртуальних просторах. Наприклад, перекладач Google розуміє не тільки екзотичні реальні мови, а й цілу низку вигаданих: клінгонський, борк-борк-борк, поросячу латинь, елмер, хакерську. До речі, головний логотип Google, що міняється з нагоди свят — теж свого роду невеликий сюрприз для користувачів. Сьогодні великодні яйця всюди. Наприклад:

  • Задаючи голосовим помічникам, таким як Siri та Alexa, певні питання (Привіт Siri, можеш зупинити час? Або, Siri, у тебе є домашні тварини?), Ви отримаєте досить кумедні відповіді.
  • Інші пошукові системи, крім Google, включають жарти та анімацію, які можна виявити, ввівши певні пошукові запити.
  • Всі версії операційних систем iOS та Android містять приховані ігри та програми.
  • На осцилографі HP 54600B можна грати у підроблені версії тетрісу.
  • Комп’ютери, подібні до оригінального Apple Macintosh, містять приховані повідомлення у своєму апаратному BIOS.
  • Диски DVD та Blu-ray іноді містять секретний контент, доступ до якого можна отримати лише через приховані меню.

Ще один вид пасхалок — мініатюрні картинки на мікросхемах, які називають чіп-арт або чіп-графіті. Розглянути такі зображення можна лише під мікроскопом. Якщо уважно розглядати сучасні чіпи, можна знайти машини, тварин, персонажів мультфільмів, написи і навіть імена розробників. Досить цікава галерея подібних зображень представлена на сайті smithsonianchips.si.edu.

Периферійні пристрої теж не залишаються без пасхалок. Наприклад, при піднятті оптичної мишки Apple Mighty Mouse над столом можна побачити силует мишачої мордочки замість звичної розпливчастої червоної плями.

Сканер Hewlett-Packard ScanJet 4C навіть міг виконати сонату Бетховена за допомогою механічних засобів, що йому доступні. Всі сканери різних моделей HP мали дивовижні музичні здібності.

Телефони, PDA, комунікатори та плеєри також не обійшлися без великодніх яєць. Наприклад, культовий Apple iPod містив приховану гру Breakout, яку можна було знайти, зайшовши до директорії About у головному меню та затиснувши центральну кнопку на пару секунд.

Бекдори

Своєрідним різновидом великодніх яєць можна назвати численні чорні ходи, які розробники залишають у програмах. Ці можливості, які називають бекдорами, включають універсальні паролі та приховані функції в іграх. Наприклад, комбінація клавіш IDDQD у грі Doom дозволяла включити режим безсмертя та стала легендою серед гравців.

Практично кожна гра має подібні секрети. У мережі Інтернет існує безліч сайтів, де можна знайти коди та секрети, які не описані в офіційній документації гри.

Універсальні паролі також є у багатьох програмах. Вони забезпечують доступ до функцій та налаштувань, незалежно від того, який пароль був встановлений користувачем. Наприклад, інженерні паролі BIOS надавали доступ до налаштувань під час введення “AWARD_SW” для старих версій BIOS Award. Нині список таких паролів для різних версій BIOS можна легко знайти в Інтернеті.

Бекдори зазвичай створюються для спрощення підтримки користувача, ремонту обладнання та налаштування програм, а не зі злого наміру. Багато недокументованих ходів невідомі нікому, крім їхніх творців. Коли бекдори використовуються заради доброї мети, вони виправдані, але їхнє існування може стати загрозою безпеці даних, якщо інформація про них потрапить до рук зловмисників. Нерідко саме через такі чорні ходи відбуваються зломи, які можуть завдати значної шкоди.

Криптопасхалки

Не дивно, що головоломки можна знайти в криптоіндустрії, оскільки крипто буквально означає “прихований” або “секретний”. Опишемо кілька яскравих прикладів криптопасхалок.

2015 року Нік Голдман представив на Всесвітньому економічному форумі свою ідею використання ДНК для зберігання інформації. Він роздав пробірки, що містять зашифрований закритий ключ до биткоїн-гаманця з одним BTC. Студент з Бельгії зрештою зламав код і перевів у готівку біткоїни, знайшовши інструкції з їх отримання в двох з дев’яти прихованих файлах. Молода людина влаштувала вечірку та інвестувала гроші в обладнання для ДНК.

Мисткиня Маргеріт Крістін створила серію робіт під назвою “Легенда про Сатоші Накамото“. Кожне з чотирьох зображень містило закритий ключ, що давав доступ до біткоїн-скарбу. Картини розшифровувалися одна за одною, і через три роки секретний ключ, захований у творі під назвою ORCHED H34R7S, був нарешті знайдений.

ORCHED H34R7S

Картина “ORCHED H34R7S”, фото: www.artpal.com

Художник Енді Баух створив серію творів мистецтва за назвою “Нові гроші”, використовуючи близько 100 000 деталей LEGO. Усередині кожної роботи були заховані біткоїни та інші криптовалюти на суму $10 000. До речі,кожен видобутий біткоїн-блок насправді є свого роду полюванням на великодні яйця, що робить процес майнінгу ще більш захоплюючим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У логотипі Біткоїна за дванадцять років знайшли пасхалку

Нещодавно в операційній системі MacOS від компанії Apple виявили прихований PDF-документ, в якому міститься white paper Біткоїна. Щоб відкрити файл, необхідно вписати до додатку “Термінал” наступну команду:

open /System/Library/Image Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf

Цей документ є у всіх версіях macOS, починаючи від Mojave (10.14) 2018 року до поточної версії Ventura (13.3), але відсутній у High Sierra (10.13) та ранніх версіях. В утиліті Image Capture технічний файл Біткоїна також використовується як зразок документа для пристрою під назвою Virtual Scanner II, який за замовчуванням або приховано, або встановлено не всім користувачам. Кажуть, що Apple звернули увагу на дивний документ майже рік тому і помітили його як технічну проблему, але так і досі не виправили.

Це лише деякі з прикладів криптовалютних пасхалок, їх набагато більше і постійно з’являються нові.

Приховані символи є і в кіно, і в образотворчому мистецтві, і в музиці. Загалом у кожному професійному середовищі існують таємні символи та коди, які невідомі стороннім спостерігачам. Деякі професіонали залишають всередині своїх творів звістку майбутнім поколінням. Це може бути ім’я автора на табличці або цегла в основі будинку, а також капсули часу, залишені реставраторами пам’яток архітектури, — всі вони є своєрідними пасхалками.

У сучасному світі, коли ім’я творця часто приховано за ім’ям корпорації, пасхалки дозволяють розповісти про справжніх авторів програм, пристроїв і текстів, і додати трохи витівки, обійшовши стандарти, правила та заборони. Зрештою, комусь це може навіть здатися цікавим і додати нові грані в їхнє розуміння технологічних творінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news